Αυτοάνοσα νοσήματα

Μπορεί να εμφανιστεί ψωρίαση στο στόμα;

Η ψωρίαση είναι μία ασθένεια του δέρματος που προκαλεί κόκκινες, φολιδωτές κηλίδες. Είναι χρόνια, αυτοάνοση νόσος, υποτροπιάζουσα και μη μεταδοτική και επηρεάζει εκτός από το δέρμα και τις αρθρώσεις. Οι κηλίδες εμφανίζονται κυρίως σε αρθρώσεις, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα, αλλά η ίδια η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, επομένως και το στόμα.

Πώς εκδηλώνεται η ψωρίαση στη γλώσσα;

Η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλαγές στη γλώσσα όπως είναι το χρώμα, η σύσταση και η γενική αίσθηση. 

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που προσβάλλονται από ψωρίαση στη γλώσσα εμφανίζουν γεωγραφική γλώσσα, μία πάθηση που εκδηλώνεται ως κόκκινες περιοχές κυκλικού σχήματος στη γλώσσα. Όπως και στην κοινή ψωρίαση, έτσι και στην περίπτωση της γλώσσας, οι κόκκινες αυτές περιοχές οφείλονται στο μη φυσιολογικό και ακανόνιστο ρυθμό με τον οποίο αναπαράγονται τα κύτταρα του του δέρματος της γλώσσας σε αυτήν τη νόσο.

Η προσβεβλημένη από ψωρίαση γλώσσα μπορεί να εμφανιστεί πρησμένη και κοκκινωπή, με κόκκινες κηλίδες που περιβάλλονται από κιτρινωπά ή λευκά όρια (γεωγραφική γλώσσα), με «λεία» μπαλώματα και με σχισμές ή ρωγμές.

Η γεωγραφική γλώσσα μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, παρόλα αυτά κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι δύο παθήσεις πιθανά συνδέονται. Η διάγνωση της ψωρίασης στη γλώσσα δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι πάντα έντονα. Χρειάζεται μία πλήρης και εξονυχιστική εξέταση από το γιατρό για να μπορέσει να καθορίσει αν κάποιος που έχει γεωγραφική γλώσσα έχει ψωρίαση στο στόμα, ενώ και για τη διάγνωση της ψωρίασης στο στόμα αυτής καθαυτής μπορεί να χρειαστεί βιοψία.

Επηρεάζει η ψωρίαση άλλα μέρη του στόματος εκτός της γλώσσας;

Ναι. Η ψωρίαση μπορεί εκτός από τη γλώσσα να επηρεάσει και άλλα μέρη του στόματος, όπως είναι η στοματική κοιλότητα, τα ούλα και τα χείλη, αλλά με πολύ μικρότερη συχνότητα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παρατηρηθεί ξεφλούδισμα στα ούλα, πληγές ή φουσκάλες μέσα ή γύρω από το στόμα (συχνότερα στο εσωτερικό των μάγουλων), πόνος ή κάψιμο όταν καταναλώνετε πολύ καυτερές ή καυτές τροφές, ενώ καμιά φορά εμφανίζεται και αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και ποια η θεραπεία για την ψωρίαση στο στόμα;

Οι παράγοντες κινδύνου για την ψωρίαση στο στόμα είναι οι ίδιοι και με την ψωρίαση σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Για να αναπτύξει κάποιος ψωρίαση πρέπει να φέρει κάποιο από τα γονίδια που προκαλούν την έκφραση της, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η ύπαρξη του γονιδίου σημαίνει και αυτόματη εκδήλωση της νόσου. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πυροδοτούν την ψωρίαση γενικά, με κυριότερους το στρες, τις λοιμώξεις, δερματικές βλάβες και κάποια φάρμακα.

Όσον αφορά τη θεραπεία, γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση δεν είναι μία νόσος θεραπεύσιμη, ωστόσο εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις και ο στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι να πετύχει την ύφεση της νόσου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Γενικά με τη βελτίωση της γενικής συμπτωματολογίας της νόσου, μετά από χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να βελτιωθούν και τα συμπτώματα της ψωρίασης στο στόμα. Και την ψωρίαση στο στόμα ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει και αντιφλεγμονώδη ή τοπικά αναισθητικά, για να απαλύνει τον πόνο και να μπορεί ο ασθενής να φάει και να πιει.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τα συμπτώματα της ψωρίασης στο στόμα;

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε την έξαρση των συμπτωμάτων, αποφεύγοντας τους παράγοντες που πυροδοτούν την ψωρίαση εξαρχής. Στην περίπτωση ψωρίασης στη γλώσσα, μπορείτε να δοκιμάσετε να αποφεύγετε πολύ καυτερά η καυτά φαγητά, να σταματήσετε το κάπνισμα και να κάνετε συχνές εκπλήσσεις στο στόμα σας. Η σωστή στοματική υγιεινή και η μείωση του στρες βοηθούν επίσης στην ύφεση των συμπτωμάτων.