Μολυσματικές ασθένειες

Μπορεί να επανεμφανιστεί ο κορωνοϊός σε ένα άτομο ή η ανοσία διαρκεί για πάντα;

Ο Sars-Cov-2, ο κορωνοϊός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, εμφανίστηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, οπότε υπάρχουν πολλά πράγματα που ακόμη είναι άγνωστα για αυτόν τον ίο. Οι πληροφορίες, όμως, που προέρχονται από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, για άτομα που βρέθηκαν ξανά θετικά στον ιό μετά την ανάρρωση τους, προκάλεσαν πολλές απορίες για το κατά πόσον είναι δυνατόν να ξανακολλήσει κάποιος που νόσησε και ανάρρωσε.

Στη βάση των δεδομένων που υπάρχουν για άλλους ιούς, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι παράγουν αντισώματα 7-10 ημέρες μετά τη μόλυνση* και ότι ανάλογα με τον τύπο του ιού, αυτά τα αντισώματα μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της ασθένειας για μήνες ή χρόνια μετά την ανάκαμψη. Δεδομένου όμως ότι ο Sars-Cov-2 είναι ένας νέος ιός, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το χρονικό διάστημα που παραμένουν τα αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό μετά την λοίμωξη.

Μετά την ανάρρωση από την COVID-19, ένα άτομο είναι πλέον ανοσοποιημένο στην ασθένεια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν μακροχρόνιες μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν τα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 αποκτούν ανοσία και αν ναι πόσο καιρό διαρκεί αυτή η ανοσία. Ωστόσο, με βάση όσα είναι γνωστά σήμερα, για το πώς ανταποκρίνεται το σώμα σε άλλους ιούς, είναι πολύ πιθανό τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά τη μόλυνση από τον Sars-Cov-2, να παρέχουν ανοσία για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μάλιστα, Κινέζοι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει κάποια πρώιμη έρευνα σε πιθήκους rhesus και διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα μετά την ανάρρωση από την COVID-19, προστάτευσαν τους πιθήκους από το να μολυνθούν εκ νέου, μετά από νέα έκθεση τους στον ιό. Επίσης, μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε μετά την εμφάνιση του SARS, έδειξε ότι τα αντισώματα διήρκεσαν έως και 3 χρόνια. Ενώ, μελέτες για τον Αναπνευστικό Ιό της Μέσης Ανατολής (MERS), έδειξαν ότι τα αντισώματα μπορούν να εντοπιστούν στο σώμα περίπου ένα χρόνο μετά την ανάρρωση. Το επίπεδο και η χρονική περίοδος της ανοσίας, εξαρτάται επίσης και από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Οι ειδικοί, υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να μάθουν για την ανοσία που αποκτάται μετά την μόλυνση που προκαλεί ο Sars-Cov-2.

Μπορεί ένα άτομο να επαναμολυνθεί με κορωνοϊό μετά την ανάρρωση;

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μερικές αναφορές για άτομα που ενώ έχουν αναρρώσει από την COVID-19, αργότερα βρέθηκαν ξανά θετικά στον ιό. Συγκεκριμένα, στην Κίνα έχουν γίνει μερικές αναφορές ατόμων με ήπια συμπτώματα, τα οποία συνέχιζαν να είναι θετικά μετά την ανάρρωσή τους. Μια μικρή μελέτη σε Κινέζους νοσοκόμους ανέφερε ότι μερικοί συνέχιζαν να είναι θετικοί, ακόμη και μετά την ανάρρωσή τους, αλλά δεν είχαν πλέον συμπτώματα και δεν μετέδιδαν τον ιό. Επιπρόσθετα, στην Κορέα, αναφέρθηκαν δεκάδες άτομα που συνέχιζαν να είναι θετικά στον ιό μετά την ανάρρωση τους, ενώ δυο περιπτώσεις που εντοπίστηκαν εκτός Κίνας ήταν ακόμη πιο αινιγματικές. Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά μετά την ανάρρωσή τους βγήκαν αρνητικά και μετά από μερικές εβδομάδες άρχισαν και πάλι να εμφανίζουν συμπτώματα και βρέθηκαν και πάλι θετικά.

Συμπερασματικά

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όλα αυτά τα σενάρια χρειάζονται περαιτέρω μελέτη, αλλά υπογραμμίζουν ότι είναι απίθανο να αντικατοπτρίζουν την επανεμφάνιση του ιού. Όπως εξηγούν, ένα θετικό τεστ μετά την ανάρρωση, θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει υπολειπόμενος ιός στον οργανισμό αλλά δεν προκαλεί λοίμωξη. Επίσης, για τους ανθρώπους που βγήκαν θετικοί μετά την ανάρρωση, μπορεί να σημαίνει ότι η λοίμωξη** παρέμενε στο σώμα τους σε χαμηλότερα επίπεδα και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε ή ότι η προηγούμενη αρνητική εξέταση τους ήταν ψευδώς αρνητική.

*Με τον όρο “μόλυνση” καλούμε την είσοδο του μικροβίου ή του ιού στον οργανισμό μας

**Με τον όρο “λοίμωξη” ονομάζουμε την εγκατάσταση και τον πολλαπλασιασμό του μικροβίου ή ιού στον οργανισμό μας, όπου θα έχει σαν συνέπεια την ασθένεια, με την εμφάνιση των συνοδών συμπτωμάτων της


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

CORONAVIRUSTHE LATEST UPDATES https://www.webmd.com/coronavirus

Reinfection could not occur in SARS-CoV-2 infected rhesus macaques https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.13.990226v1.full

Positive RT-PCR Test Results in Patients Recovered From COVID-19 jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762452