Ενδοκρινολογικά

Μπορεί να ευθύνονται οι ορμόνες για την απιστία;

Η απιστία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά δράματα στην ανθρώπινη ιστορία από τα αρχαία χρόνια και είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση όπως δείχνουν πρόσφατες αλλά και παλαιότερες έρευνες. Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 από το ‘Journal of Sex Research’ παρουσιάζει πως ένας στους δύο ανθρώπους έχουν απατήσει τον σύντροφο τους, τουλάχιστον μια φορά. Για να μπορέσουν οι επιστήμονες να καλύψουν την απορία του θιγόμενου μέλος τους σχέσης και να ερμηνεύσουν αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς κατέληξαν σε κάποια σημεία κλειδιά.

Οι παράγοντες που οδηγούν το άτομο στην απιστία είναι:

Ορμονικοί λόγοι μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία

Για τους άνδρες η τεστοστερόνη αποτελεί την κινητήριο δύναμη αναπαραγωγής. Συνεπώς όσο μεγαλύτεροι δείκτες τεστοστερόνης έχει κανείς τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να είναι άπιστος. Σύμφωνα τους επιστήμονες όταν ένας άνδρας ψάχνει μόνιμη σύντροφο τείνει να απορρίπτει τις γυναίκες με ανδρικά χαρακτηριστικά όπως το μεγάλο πιγούνι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένες γυναίκες έχουν το πρώτο χαρακτηριστικό λόγο υψηλότερης συγκέντρωσης τεστοστερόνης(στις γυναίκες οιστραδιόλη) και ενδόμυχα οι άνδρες τις αποφεύγουν με τον φόβο μην τους απατήσουν.

Επιπλέον, εκτός από την τεστοστερόνη που ανήκει στα ανδρογόνα, υπάρχει και η ωκυτοκίνη ως ορμόνη της θαλπωρής και της συντροφικότητας που λειτουργεί αντίστροφα αναστέλλοντας την ερωτική επιθετικότητα του αρσενικού. Συνεπώς, όταν επικρατεί κάποια από τις δυο εφαρμόζεται και η ανάλογη ερωτική συμπεριφορά.

Για τις γυναίκες αντίστοιχα η ορμόνη οιστραδιόλη αποτελεί τον ρυθμιστή της επιθυμίας για απιστία. Αυτό έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1000 γυναίκες και παρατηρήθηκε ότι όσο πιο υψηλή ήταν η ορμόνη τόσο πιο έτοιμες ήταν στο να αλλάξουν σύντροφο. Επιστημονικά επίσης έχει επιβεβαιωθεί ότι η οιστραδιόλη συνδέεται και με την γυναικεία ερωτική επιθυμία αλλά και την  συμπεριφορά, ειδικά τις δεκαπέντε μέρες του κύκλου που είναι αυξημένη η γονιμότητα τους.

Ψυχολογικοί και κοινωνικοί λόγοι

Σε αυτά τα κίνητρα ανήκουν οι ακόλουθες κατηγορίες:

1.Από θυμό ή εκδίκηση

Μπορεί να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα σε περίπτωση που έχει το άτομο ήδη απατηθεί, είτε είναι ένας τρόπος να δείξει ο σύντροφος πως έχει πληγωθεί συναισθηματικά. Η συχνή απουσία του συντρόφου, η έλλειψη προσοχής, η διαρκής υποτίμηση ή ένας καυγάς που προηγήθηκε, αποτελούν συνήθως κίνητρα ή δικαιολογίες για την απιστία.

2.Το πάθος στο ζευγάρι έχει σβήσει

Μπορεί να συνηθίζεται τα ζευγάρια να παραμένουν μαζί όταν δεν νιώθουν πια έντονο πάθος  καθώς ο έρωτας πολλές φορές φθείρεται και σβήνει και δεν κάνει η ντοπαμίνη την παρουσία της αισθητή μέσω της εξάψης, του ρίγους και του τρέμουλου που συχνά προκαλεί. Τότε, η πιθανότητα αυτή η προσωρινή αίσθηση να αναζητηθεί αλλού εμφανίζεται και αποτελεί ορισμένες φορές έναν λόγο απιστίας από τα άτομα που αναζητούν διαρκώς νέες συγκινήσεις.

3. Λόγω συνθηκών ή ‘κατά τύχη’

Πρόκειται για τις περιπτώσεις που προκαλείται μια σύνδεση με ένα άλλο άτομο λόγο των συνθηκών όπως κάποιος συνεργάτης από την δουλειά που κινεί το ερωτικό ενδιαφέρον ή περιπτώσεις με τυχαίες εμπειρίες που δεν ήταν προγραμματισμένες να επιφέρουν συναισθηματικό ή ερωτικό δέσιμο με κάποιο νέο άνθρωπο.

4. Προβλήματα δέσμευσης

Συνήθως το θέμα προκύπτει από την διαφορετική ιδέα που έχουν τα άτομα για την μεταξύ τους σχέση αφού συχνά ο ένας σύντροφος συχνά θέλει περισσότερα από αυτά που είναι διατεθειμένος ο άλλος να δώσει. Βιώματα προσωπικά που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις ή παραδείγματα μέσα στην οικογένεια και συγκεκριμένα στους γονείς του ενός συντρόφου, κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, μπορεί να αποτελέσουν ‘αρνητικά’ πρότυπα μίμησης σε αυτές τις περιπτώσεις.

5. Διαφορετικές ανάγκες

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και στην συνεχόμενη εξέλιξη του αλλάζει οπτική και επιθυμίες.Μια σχέση που φάνταζε ιδανική αρχικά μπορεί να αποδειχθεί μη ικανοποιητική.

6. Απλή επιθυμία για σεξουαλική επαφή

Η επιθυμία για ερωτική συνεύρεση είναι αρκετή από μόνη της για την απιστία καθώς και η ιδέα του να συνεβρεθεί κάποιος με ένα διαφορετικό άτομο που θα του προσφέρει διαφορετικού είδους ερωτική απόλαυση από αυτή που έχει συνηθίσει. Ακόμα αν αισθάνεται σεξουαλικό κορεσμό από την μόνιμη σχέση, η υπερβολική σεξουαλικότητα του ατόμου μπορεί να τον οδηγήσει στην αναζήτηση ευκαιριών και πιθανόν στην απιστία.

7. Χαμηλή αυτοπεποίθηση-αυτοεκτίμηση

Δημιουργώντας μια ερωτική σύνδεση με ένα καινούργιο άνθρωπο μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση στο άτομο ότι παραμένει ποθητό και γοητευτικό.Είναι μια συναισθηματική τόνωση που το άτομο αναζητά ως επιβεβαίωση της αξίας του.Συχνά άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση αναζητούν την επιβεβαίωση σε τρίτα πρόσωπα. Αξίζει να σημειωθεί πως άτομα με παθολογικό ναρκισσισμό ή έντονο εγωισμό μπορεί να καταφύγουν στην απιστία.

Αρκετά είναι τα ζευγάρια χωρίζουν εξαιτίας της απιστίας αλλά υπάρχουν και κάποια που το ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο διάλογος, η συνειδητή επιλογή του ατόμου και η ικανότητα της ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης στο μέλλον, καθώς και η ανάλυση των παραγόντων που οδήγησαν το ζευγάρι σε αυτήν την κατάσταση είναι βασικές αρχές ανοικοδόμησης της σχέσης ή και της διακοπής της ενώ βοήθεια μπορεί να αναζητηθεί και από ειδικό σε περίπτωση που το ζευγάρι θελήσει να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στη σχέση του.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved