Μολυσματικές ασθένειες

Μπορεί να μεταδοθεί ο ιός του έρπητα από την τουαλέτα;

Πώς μεταδίδεται ο έρπης?

Ο έρπης είναι ένας ιός πολύ μεταδοτικός που διακρίνεται σε 3 τύπους, τον τύπο 1, τον λεγόμενο επιχείλιο έρπη, τον τύπο 2, των γεννητικών οργάνων και τον τύπο 3, τον έρπη ζωστήρα. Μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, από φιλί, με την επαφή από το μολυσμένο σημείο που φέρει συνήθως φυσαλίδες ή δερματικές βλάβες ή με άγγιγμα αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή, ενώ μεταδίδεται σε άλλα άτομα μέσω της μεταφοράς του ιού από τις επιφάνειες αυτές στο σώμα. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού νοσεί από τον συγκεκριμένο ιό, καθώς υπολογίζεται ότι 1 στους 6 ανθρώπους έχει νοσήσει με ή χωρίς συμπτώματα- καθώς μπορεί να μην εκδηλωθεί, απλά να είναι κανείς φορέας.

Μπορεί να κολλήσω από την τουαλέτα έρπη ή κάποιον ιό?

Αν και είναι εξαιρετικά μεταδοτικός ιός, το Κέντρο Μεταδοτικών Νοσημάτων θεωρεί πολύ δύσκολο κάποιος να νοσήσει από έρπη μέσω της τουαλέτας, καθώς ο ιός πεθαίνει σύντομα εκτός σώματος στο περιβάλλον. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά άλλα μικρόβια, βακτήρια και ιοι που μπορούν να προσβάλουν τον οργανισμό σας όταν ακουμπάτε το καζανάκι, το πόμολο της πόρτας, τον νιπτήρα ή διάφορα άλλα σημεία στο μπάνιο που ακούμπησε κάποιος πριν από εσάς. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για το πάτωμα, που έρευνες το κατατάσσουν πρώτο σε μικρόβια τα οποία μεταφέρονται στα παπούτσια. Ενδεικτικά μερικοί ιοι και βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στις τουαλέτες είναι τα παρακάτω:

  • Στρεπτόκοκκος: γένος βακτηρίων αερόβιο με αναερόβια στελέχη. Ευθύνεται για ασθένειες όπως η ωτίτιδα, η μηνιγγίτιδα, η σηψαιμία και η πνευμονία.
  • Εσερίχια κολι: γνωστό ως Ε coli βακτήριο που ζει στο  έντερο βοοειδών και μηρυκαστικών, αλλά μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ως αιμορραγική γαστρεντερίτιδα δημιουργώντας έως και νεφρική ανεπάρκεια και καταστροφή μεγάλου αριθμού ερυθρών κυττάρων
  • Σταφυλόκοκκος
  • Ινφλουένζα

Πως να προστατευτείτε στο μπάνιο από τον έρπη και άλλους ιούς

  • Πλύνετε τα χέρια σας. Το βασικότερο μέσο που προσλαμβάνουμε και μεταφέρουμε τα μικρόβια στη τουαλέτα είναι τα χέρια μας. Για αυτό τον λόγο πρέπει να τα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι για περίπου 2 λεπτά σε όλη τους την επιφάνεια.
  • Χρήση αντισηπτικού. Η χρήση του αντισηπτικού συνδυαζόμενη με το πλύσιμο των χεριών μας προστατεύει από το μεγαλύτερο εύρος των μικροβίων και των βακτηρίων, όχι όμως από τους ιούς.
  • Χρησιμοποιείστε χαρτί ή υγρό μαντήλι για να ανοίξετε την βρύση και να πατήσετε το καζανάκι. Με αυτόν τον τρόπο δεν έρχετε σε επαφή το δέρμα με τα βακτήρια και τα μικρόβια συνεπώς απομακρύνεται ο κίνδυνος μόλυνσης και μεταφοράς τους σε άλλα άτομα.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved