Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Μπορεί να σχετίζεται το εγκεφαλικό επεισόδιο με τον πολύ ύπνο;

Η σημασία της επάρκειας του ύπνου, τονίστηκε από εκατοντάδες μελέτες τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο Δρ. Robert H. Shmerling, Ανώτερος Εκδότης της Σχολής του Harvard.

Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας και με έως και 72.000 τροχαία ατυχήματα και 6.000 θανάτους κάθε χρόνο, λόγω οδηγών που στερούνται ύπνου.

Τι γίνεται όμως με τον πολύ ύπνο; Θα μπορούσε να προκαλέσει κακό;

Τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου τις έχουμε αναλύσει πολλές φορές. Από την άλλη, ωστόσο, ο πολύς ύπνος, μπορεί επίσης να προκαλέσει κακό σύμφωνα με μια μελέτη. Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν την εν λόγω μελέτη, έκαναν μια ανάλυση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχεδόν 32.000 ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών, λόγω υπερβολικού ύπνου. Συγκεκριμένα οι ειδικοί συνέκριναν τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου με τις ώρες του ύπνου των συμμετεχόντων.

Τι διαπίστωσε η μελέτη;

Οι ερευνητική ομάδα, κατέληξε στα εξής ευρήματα:

  • Εκείνοι που ανέφεραν ότι κοιμούνται εννέα ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ, είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με εκείνους που ανέφεραν ότι κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ.
  • Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 25% υψηλότερος για τα άτομα που κοιμόντουσαν το μεσημέρι για τουλάχιστον 90 λεπτά, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν για λιγότερο από 30 λεπτά.
  • Η κακή ποιότητα ύπνου συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Οι συνδυασμοί αυτών των παραγόντων είχαν ακόμη πιο μεγάλη επίδραση στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, όσοι κοιμόντουσαν τουλάχιστον εννέα ώρες κάθε βράδυ και το μεσημέρι για τουλάχιστον 90 λεπτά, είχαν 85% υψηλότερο κίνδυνο, ενώ εκείνοι που κοιμόντουσαν περισσότερο τη νύχτα και είχαν κακή ποιότητα ύπνου είχαν 82% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο υπερβολικός ύπνος προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια;

Τα άτομα που κοιμούνται περισσότερο από εννέα ώρες κάθε βράδυ, κοιμούνται και το μεσημέρι, αλλά έχουν κακή ποιότητα ύπνου, ενδεχομένως να πρέπει να ανησυχούν. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η μελέτη τους, δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο περισσότερος ύπνος προκαλεί πραγματικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ του περισσότερου ύπνου, του μεσημεριανού ύπνου και της κακής ποιότητας ύπνου με τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο δεν κατέληξε σε αιτιώδη σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες. Αντιθέτως, οι ερευνητές τονίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματα τους, που σε συνδυασμό με τον πολύ ύπνο, να οδηγούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο όπως:

  • Κατάθλιψη. Ο υπερβολικός ύπνος ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να είναι συμπτώματα κατάθλιψης. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Καθιστικός τρόπος ζωής. Όσοι δεν είναι ενεργοί και ακολουθούν ένα καθιστικό τρόπο ζωής, μπορεί να κοιμούνται περισσότερο, ενώ παράλληλα μπορεί να έχουν περισσότερους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα ή η υπέρταση),σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνται τακτικά.
  • Άπνοια ύπνου. Η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου και ο ύπνος κακής ποιότητας παρατηρούνται πιο συχνά σε άτομα με άπνοια ύπνου, μια κατάσταση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σημειώνεται ότι σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν αν αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου.