Παιδί

Μπορεί να βοηθήσει η αρωματοθεραπεία τα παιδιά;

Η αρωματοθεραπεία είναι η χρήση αιθέριων ελαίων από τα άνθη, τις ρίζες, τα φύλλα, τους σπόρους, το φλοιό ή τη φλούδα ορισμένων φυτών για να σας βοηθήσει να τονώσετε τη διάθεσή σας ή να νιώσετε καλύτερα. Χρησιμοποιημένη με περίσκεψη και προσοχή, η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, καθώς και τους ενήλικες, να αισθάνονται πιο ήρεμοι και να κοιμούνται καλύτερα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη ναυτία, τη δυσφορία και τον πόνο.

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη για τα παιδιά. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους πολύ πραγματικούς κινδύνους από την ακατάλληλη χρήση.

Ποιοι είναι οι τρόποι εισαγωγής της αρωματοθεραπείας στα παιδιά;

Όλοι γνωρίζουμε την ευχαρίστηση που μας προσφέρει μια ευχάριστη μυρωδιά, είτε πρόκειται για το άρωμα ενός λουλουδιού ή ενός φαγητού, είτε για μια μυρωδιά που συνδέουμε με καλές αναμνήσεις. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς ακριβώς λειτουργεί η αρωματοθεραπεία, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι ενεργοποιώντας συγκεκριμένους υποδοχείς οσμής στη μύτη, η αρωματοθεραπεία προκαλεί τον εγκέφαλο να στείλει μηνύματα σε περιοχές του νευρικού συστήματος που επηρεάζουν τη διάθεση και άλλα συμπτώματα.

Πώς μπορεί η αρωματοθεραπεία να βοηθήσει το παιδί σας;

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει ένα παιδί που έχει άγχος ή βρίσκεται υπό πίεση, να μειώσει τη ναυτία, τη δυσφορία και τον πόνο και να προάγει τον υγιή ύπνο.

Τέσσερα έλαια αρωματοθεραπείας έχουν κριθεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά για χρήση σε παιδιά άνω των 5 ετών: λεβάντα, μέντα, πορτοκάλι και τζίντζερ.

Από αυτά, η λεβάντα προτείνεται να την δοκιμάσετε πρώτα. Σε πολλά παιδιά αρέσει η μυρωδιά της και είναι γενικά αποτελεσματική στην ηρεμία ενός παιδιού που είναι ανήσυχο. Το πορτοκάλι έχει περισσότερο αποτέλεσμα να ανεβάζει τη διάθεση. Η μέντα είναι επίσης δημοφιλής στα παιδιά, αλλά δεν είναι ασφαλής για χρήση γύρω από γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και άτομα με ορισμένες καρδιακές παθήσεις.

Δοκιμάστε διαφορετικά αρώματα για να δείτε ποιο αρέσει περισσότερο στο παιδί σας. Η αρωματοθεραπεία λειτουργεί μόνο αν το παιδί απολαμβάνει τη μυρωδιά και τη βρίσκει ηρεμιστική ή αναζωογονητική. Άλλοι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και συνειρμούς στις μυρωδιές.

Κάντε το διασκεδαστικό. Βρείτε ένα άρωμα που αρέσει στο παιδί σας και δώστε του ένα εργαλείο που του αρέσει να χρησιμοποιεί. Αυτό μπορεί να είναι ένας υγραντήρας στο υπνοδωμάτιο ή ένας προσωπικός εισπνευστήρας που μπορεί να έχει μαζί του για να χρησιμοποιεί όταν θέλει βοήθεια για να ηρεμήσει ή χρειάζεται μια τόνωση της διάθεσης. Το να δώσετε στο παιδί σας τον έλεγχο της θεραπείας είναι επίσης μέρος της αποτελεσματικότητάς της.

Οι προσωπικοί εισπνευστήρες κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές: πλαστικά ή αλουμινένια δοχεία με φυτίλι στο εσωτερικό τους και σωληνάρια που μοιάζουν με ράβδους κόλλας αλλά προορίζονται για να μυρίζουν.

Τι πρέπει να προσέξετε στην εφαρμογή της αρωματοθεραπείας στα παιδιά;

Τα έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία ονομάζονται “αιθέρια” με την έννοια ότι αποτελούν την εξαγόμενη ουσία του αρώματος ενός φυτού. Αυτή η επεξεργασία έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά συμπυκνωμένα έλαια, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά αν καταποθούν και επιβλαβή αν εφαρμοστούν σε καθαρό δέρμα. Ως έλαια, είναι επίσης εύφλεκτα.

Πιο αναλυτικά οι σημαντικές προφυλάξεις ασφαλείας είναι:

  • Ποτέ μην καταπίνετε τα έλαια αρωματοθεραπείας. Αποθηκεύστε τα έλαια και τα προϊόντα αρωματοθεραπείας σε ασφαλές μέρος όπου τα παιδιά δεν θα μπουν στον πειρασμό να τα δοκιμάσουν
  • Ποτέ μην εφαρμόζετε τα αγνά έλαια απευθείας στο δέρμα. Για τη χρήση αυτή, προμηθευτείτε μια έκδοση του ελαίου που έχει αραιωθεί με ένα έλαιο ή μια λοσιόν
  • Ποτέ μην διαχέετε το άρωμα από το έλαιο στον αέρα με θέρμανση με απευθείας φλόγα. Τα έλαια μπορεί να πάρουν φωτιά
  • Όταν χρησιμοποιείτε υγραντήρα με βάση το νερό, καθαρίζετε το δοχείο καθημερινά. Το στάσιμο νερό μπορεί να αναπαράγει βακτήρια και μούχλα και δεν θέλετε να τα διαχέετε στον αέρα που αναπνέει η οικογένειά σας
  • Να γνωρίζετε τι χρησιμοποιείτε και από πού προέρχεται. Αγοράστε από μια αξιόπιστη πηγή. Η ετικέτα πρέπει να δείχνει πέντε βασικές πληροφορίες:
  1. Κοινή ονομασία του φυτού (π.χ. λεβάντα)
  2. Λατινική ονομασία (Lavandula angustifolia είναι η λατινική ονομασία της λεβάντας)
  3. Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ελαίου (όπως φύλλο, άνθος, σπόρος ή ρίζα)
  4. Χώρα προέλευσης
  5. Τρόπος εξαγωγής του ελαίου (για παράδειγμα απόσταξη με ατμό)

Εάν η ετικέτα δεν αναγράφει αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να αγοράζετε ένα κατώτερο και ενδεχομένως αναποτελεσματικό προϊόν.