Ενδοκρινολογικά

Διαβήτης τύπου 2: Μπορεί να ρυθμιστεί με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής;

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δημιουργεί επιπλοκές στην λειτουργία του οργανισμού, την υγεία των ματιών, των νεφρών και της καρδιαγγειακής υγείας. Επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και συνήθως επιβάλλεται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η εφαρμογή ενός αυστηρού διαιτολογίου.

Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά γίνεται τυχαία αντιληπτός από τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στα πλαίσια του καθιερωμένου ετήσιου τσεκαπ ή έπειτα από τον συγκεκριμένο έλεγχο για την ασθένεια που ζητά ο γιατρός εξαιτίας διαφόρων συμπτωμάτων που εμφανίζει ο ασθενής, όπως η πολυδιψία και η πολυφαγία, η απότομη απώλεια βάρους, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι συχνές μυκητιάσεις στα γεννητικά όργανα και τα νύχια και οι επιπλοκές στους νεφρούς ή τέλος κατά τη διάρκεια του τυπικού ελέγχου για διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι βλάβες που προκαλούνται εξαιτίας του διαβήτη τύπου 2 στα όργανα είναι σημαντικές και για αυτό, σύμφωνα με έρευνες, η λήψη κάποιων συμπληρωμάτων ή τροφών σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης  τον οργανισμό;

Η γλυκόζη, που αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος, όταν είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα από εκείνη που μπορεί να μεταβολίσει το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί τον διαβήτη τύπου 2. Η παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ρυθμίζει στην πρόσληψη της απαιτούμενης ποσότητας γλυκόζης, αλλά σε περίπτωση που τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα και η ανισορροπία αυτή δημιουργεί πλεόνασμα γλυκόζης στο αίμα.

Στον διαβήτη τύπου 2, που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διαβήτη, η ποσότητα της ινσουλίνης δεν είναι αρκετή και χρειάζεται επιπλέον, λόγω της αντίστασης σε αυτήν από τον οργανισμό, ενώ ο διαβήτης τύπου 1 παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη και πρόκειται για τον σπανιότερο από τους 2 τύπους. Συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και οφείλεται σε προοδευτική καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα την έλλειψη και αδυναμία του οργανισμού να παράγει ινσουλίνη.

Φυσικές μέθοδοι για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2

Για να αποφευχθεί η περίπτωση της υπογλυκαιμίας είναι απαραίτητο πριν την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής να συμβουλευτεί ο ασθενής τον ιατρό του. Οι παρακάτω τροφές και συμπληρώματα μειώνουν τη γλυκόζη στο αίμα και βοηθούν να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης τύπου 2 και να ρυθμιστούν τα επίπεδα της  γλυκόζης στο αίμα.

Ginseng

Μια έρευνα έδειξε ότι το Ginseng μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την γλυκόζη νηστείας, ένα δείκτη του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας την ευαισθησία της ινσουλίνης στον οργανισμό. Προτείνονται οι κάψουλες με εκχύλισμα του συστατικού του Ginseng.

Χρώμιο

Το χρώμιο είναι ένα ορυκτό συστατικό που βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών καθώς και τα κύτταρα να ανταποκριθούν καλύτερα στην ινσουλίνη. Σε 20 σχετικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι στις 5 από τις 20 μειώθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα νηστείας, ενώ σε 5 από τις 14 μετρήθηκε μείωση ο,5 % της αιμοσφαιρίνης A1c .

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα ανόργανο άλας που βρίσκεται σε τροφές όπως τα λαχανικά ή τους καρπούς, ενώ διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι απαραίτητο για παραπάνω από 300 βιοχημικές αντιδράσεις όπως η μυική και η καρδιαγγειακή λειτουργία και φυσικά, για την υγεία των οστών. Σχετική έρευνα υποδεικνύει ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ η επάρκεια του βελτιώνει την λειτουργία της ινσουλίνης με τα κύτταρα. Προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση υπερβολικής λήψης μαγνησίου καθώς μπορεί να προκαλέσει διάρροια, δύσπνοια και χαμηλή αρτηριακή πίεση, ενώ μπορεί να έχει αλληλεπιδράσεις με φάρμακα για την οστεοπόρωση, την υπέρταση και ορισμένα αντιβιοτικά.

Κανέλλα

Η κανέλα έχει την ιδιότητα μείωσης της γλυκόζης στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τους βιοδείκτες λιπιδίων και την χοληστερόλη. Σε πρόσφατη έρευνα σε 140 άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν κάψουλες με 500 mg κανέλας ημερησίως για διάστημα τριών μηνών παρατηρήθηκε βελτίωση στο δείκτη μάζας σώματος, καθώς μειώθηκε το σωματικό λίπος, αλλά και στην αποδοτικότητα της ινσουλίνης, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αλόη βέρα 

Αν και το εκχύλισμα της είναι ήδη γνωστό ότι βοηθά στην επούλωση των εγκαυμάτων, πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι βοηθά και στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2. Χάρη στις δραστικές ενώσεις φυτοστερόλης αποδείχθηκε ότι μειώνεται η γλυκόζη και η αιμοσφαιρίνη A1c στον οργανισμό,

Gymnema

Το Gymnema Γκουρμάρ -ή αλλιώς γνωστό ως ο φονιάς της ζάχαρης- είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και τον περιορισμό των βλαβών που προκαλεί στα όργανα ο διαβήτης τύπου 2. Επιπλέον, μειώνει την γλυκύτητα στην γεύση των τροφίμων με αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο επιθυμητά και να μειώνεται η ποσότητα που καταναλώνεται, ενώ επίσης μειώνει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η λήψη του συγκεκριμένου συστατικού σε ανθρώπους που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με ινσουλίνη πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό για αποφυγή τυχόν επιπλοκών.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved