Καρδιά και αγγεία

Μπορεί ο καλός ύπνος να προάγει την υγεία της καρδιάς;

Στις μέρες μας, πολλοί είναι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Με τον πολυάσχολο τρόπο ζωής, πράγματι, ο ύπνος είναι πολυτέλεια για πολλούς. Αλλά, ο καλής ποιότητας ύπνος, αναγνωρίζεται από την επιστημονική κοινότητα ως ένας σημαντικός παράγοντας που προάγει την καλή υγεία γενικότερα και κυρίως την καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Πως συνδέονται οι διαταραχές ύπνου και η υγεία της καρδιάς;

Οι διαταραχές ύπνου έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με πολλούς τρόπους. Η αϋπνία και η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) είναι οι πιο συχνές διαταραχές ύπνου για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου και την ποιότητα του, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει την καρδιομεταβολική υγεία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, είναι μια σοβαρή διαταραχή ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σταματά για λίγα δευτερόλεπτα ή γίνεται πιο ρηχή, επειδή η γλώσσα ή οι ιστοί του λαιμού εμποδίζουν τους αεραγωγούς. Η κατάσταση αυτή, εκτιμάται ότι επηρεάζει το 10% – 25% των ενηλίκων. Σημειώνεται ότι η American Heart Association (AHA) συνιστά στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή, να κάνουν συχνά εξετάσεις για άπνοια ύπνου. Από την άλλη, η αϋπνία είναι επίσης μια συχνή διαταραχή ύπνου, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 25% των ενηλίκων, αλλά τις περισσότερες φορές δεν διαγιγνώσκεται.

1. Ο κακός ύπνος οδηγεί σε κακές επιλογές φαγητού

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ ύπνου και διατροφικών προτύπων σε σχεδόν 500 γυναίκες, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, ρωτήθηκαν και ανέφεραν την ποιότητα του ύπνου τους, τον χρόνο που χρειάζονταν για να κοιμηθούν και αν έπασχαν από αϋπνία ή όχι. Ανέφεραν επίσης τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν τη χειρότερη ποιότητα ύπνου, κατανάλωναν περισσότερα σάκχαρα, από τις γυναίκες με καλύτερη ποιότητα ύπνου. Οι γυναίκες που χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και περισσότερα τρόφιμα συνολικά. Επίσης, οι γυναίκες με κακής ποιότητας ύπνο έτρωγαν περισσότερο και μάλιστα έκαναν ανθυγιεινές επιλογές φαγητού. Να υπενθυμίσουμε ότι η κακή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD).

Δεδομένου ότι αυτή η μελέτη είναι παρατηρητική, δεν μπόρεσαν να εξαχθούν συμπεράσματα που να βασίζονται σε αιτιώδη σχέση. Ωστόσο, έγιναν κάποιες υποθέσεις για την σύνδεση της διατροφής, των καρδιακών παθήσεων και του ύπνου όπως:

  • Η αίσθηση ότι κάποιος είναι χορτασμένος επηρεάζεται από την έλλειψη ύπνου, πιθανώς μέσω κάποιας σύνθετης ορμονικής σηματοδότησης.
  • Η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ανθρώπου να κοιμηθεί και να παραμείνει σε φάση ύπνου όλο το βράδυ.
  • Η κακή διατροφή και η υπερκατανάλωση τροφής συνδέονται με την παχυσαρκία, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων

2. Ο κανονικός ύπνος κάνει καλό στην καρδιά

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, συνέδεσε την ακανόνιστη διάρκεια του ύπνου με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 2.000 ενήλικες άνδρες και γυναίκες, χωρίς καρδιαγγειακές παθήσεις, για πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες, με την χρήση ανιχνευτών καρπού, παρακολουθούσαν τον ύπνο τους. Αφού ολοκλήρωσαν την μελέτη ύπνου απάντησαν σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με άλλες συνήθειες που είχαν, όπως η διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακανόνιστη διάρκεια ύπνου, αύξησε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι συμμετέχοντες με την πιο ακανόνιστη διάρκεια ύπνου είχαν περισσότερο από το διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερο ακανόνιστη διάρκεια ύπνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδέσουν την ακανόνιστη διάρκεια ύπνου με επιβλαβείς καρδιομεταβολικές αλλαγές, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η αυξημένη χοληστερίνη, παράγοντες οι οποίοι, όπως είπαμε και πιο πάνω, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Συμπερασματικά

Νοουμένου ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την καλή υγεία του ανθρώπου, δώστε προσοχή στον χρόνο και στο πόσο καλά κοιμάστε κάθε βράδυ. Εάν έχετε αϋπνία ή ύπνο κακής ποιότητας, μιλήστε με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει εξειδικευμένες συμβουλές.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Will a good night’s sleep help my heart? https://www.health.harvard.edu/blog/will-a-good-nights-sleep-help-my-heart-2020041719510

Harvard Heart Letter https://www.health.harvard.edu/newsletters/harvard_heart_letter?utm_source=HHPBlog&utm_medium=link&utm_content=related-text&utm_campaign=referral

Sleep Irregularity and Risk of Cardiovascular Events: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32138974/

Can’t sleep? You may be at risk for atrial fibrillation https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/cant-sleep-you-may-be-at-risk-for-atrial-fibrillation

Measures of Poor Sleep Quality Are Associated With Higher Energy Intake and Poor Diet Quality in a Diverse Sample of Women From the Go Red for Women Strategically Focused Research Network https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.014587