Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Μπορεί το αγαπημένο σας άρωμα να σας προκαλέσει κρίση άσθματος;

Το άσθμα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που προκαλεί σπασμούς στους μύες γύρω από τους αεραγωγούς, προκαλώντας δύσπνοια, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος και βήχα. Μπορεί να προκληθεί από πολλαπλούς παράγοντες, όπως λοίμωξη, αλλεργία ή αλλαγή του καιρού.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ άσθματος και αρώματος;

Σύμφωνα με το My asthma.gr, το 8,6% του πληθυσμού της Ελλάδος εκτιμά ότι τα αερολύματα προκαλούν τα συμπτώματα άσθματος, τα οποία πιθανότατα προκαλούνται από σωματίδια στον αέρα που εισπνέονται και ερεθίζουν τους αεραγωγούς. Αυτό τους κάνει να φλεγμαίνουν και να στενεύουν περισσότερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συριγμό, βήχα, σφίξιμο στο στήθος και μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κρίση άσθματος.

Ορισμένα άτομα με άσθμα αναφέρουν επίσης ότι οι έντονες μυρωδιές, όπως τα αρώματα, τα αρωματικά κεριά, η κρέμα χεριών ή η μπογιά, προκαλούν επίσης το άσθμα τους, αλλά οι μηχανισμοί πίσω από αυτό είναι λιγότερο σαφείς.

Πώς να προστατευτείτε από τις έντονες μυρωδιές, αν έχετε άσθμα;

Οι κρίσεις άσθματος είναι πολύ συχνές και εκτιμάται ότι κάποιος νοσηλεύεται κάθε 8 λεπτά. Εάν οι άνθρωποι παρατηρήσουν μια σχέση μεταξύ ορισμένων αρωμάτων και της έξαρσης των συμπτωμάτων του άσθματός τους, είναι καλύτερο να αποφεύγουν εντελώς αυτούς τους εκλυτικούς παράγοντες. Στην καθημερινή ζωή, αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε τακτικά φάρμακα πρόληψης, όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Αυτό μειώνει και καταπραΰνει τη φλεγμονή στους αεραγωγούς των ανθρώπων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσουν στα εκλυτικά αίτια του άσθματος και θα μειωθεί ο κίνδυνος να πάθουν μια κρίση άσθματος.

Πώς να προστατευτείτε στην εργασία σας όταν έχετε άσθμα που επηρεάζεται από τις μυρωδιές;

Κάθε 10 δευτερόλεπτα κάποιος παθαίνει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή του κρίση άσθματος. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με φίλους και συναδέλφους για τα συμπτώματα του άσθματος, ώστε να γνωρίζουν τι είναι φυσιολογικό για εσάς και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση μιας κρίσης. Θα τους βοηθήσει επίσης να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο στο να μην φορούν έντονα αρώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα συμπτώματα του άσθματός σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς– προσπαθήστε να εξηγήσετε πώς αισθάνεστε όταν το άσθμα σας προκαλείται από ένα έντονο άρωμα ή εξηγήστε τους πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια κρίση άσθματος.

Εάν τα άτομα με άσθμα ενημερώσουν τον προϊστάμενό τους ή το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού για το άσθμα τους, μπορούν να κάνουν κάποιες » προσαρμογές» για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι προστατεύονται από τους εκλυτικούς παράγοντες του άσθματος. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι εξετάζουν άλλες επιλογές για αποσμητικά χώρου στο χώρο εργασίας, αν γνωρίζουν ότι προκαλούν το άσθμα τους, ή αλλαγή γραφείου αν κάθονται δίπλα σε κάποιον που φοράει κάποιο έντονο άρωμα που προκαλεί τα συμπτώματά τους.

Δείτε ακόμα:

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Τι επιδεινώνει το άσθμα; https://myasthma.gr/gia-ton-astheni/ti-epideinonei-to-asthma/

Το άσθμα στην Ελλάδα https://myasthma.gr/chrisimes-plirofories/to-asthma-stin-ellada/

Asthma and odors: The role of risk perception in asthma exacerbation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734637/

Fragranced consumer products: effects on asthmatics https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5773620/

Fragrances and Asthma https://asthma.net/living/fragrance-induced

Perfume as an Asthma Trigger – 3 Things You Need To Know https://allergyarizona.net/perfume-as-an-asthma-trigger/

Avoiding Common Household Asthma Triggers https://www.webmd.com/children/guide/asthma