Αυτοάνοσα νοσήματα

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα;

Νέα έρευνα δείχνει πως ίσως το στρες να δημιουργεί αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς οι ερευνητές είδαν πως όσοι είχαν έντονο άγχος εμφάνιζαν μεγαλύτερα ποσοστά αυτοάνοσων νοσημάτων. Τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με κάποια διαταραχή άγχους φαινόταν να υπέφεραν πιο συχνά από αυτοάνοσα νοσήματα σε σχέση με όσους δεν είχαν στρες, γεγονός που τους οδήγησε να πιστεύουν πως μάλλον υπάρχει συσχετισμός άγχους και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων.

Τι ακριβώς είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί προκαλούνται οι αυτοάνοσες ασθένειες, αναφέρουν πως όταν το ανοσοποιητικό λανθασμένα στρέφεται κατά των ιστών του ίδιου του σώματος και τους αντιμετωπίζει σαν να είναι εισβολείς, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για κάποια αυτοάνοση νόσο. Υπάρχουν δεκάδες αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά τα πιο γνωστά είναι ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η κοιλιοκάκη.

Πολλές φορές γίνεται και κατάχρηση του όρου και αρκετοί γιατροί αν δεν γνωρίζουν από τι ακριβώς πάσχει ένας ασθενής που παρουσιάζει συμπτώματα φλεγμονής και ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού, σπεύδουν να κάνουν λόγο για αυτοανοσία, όταν στην πραγματικότητα μπορεί να πρόκειται απλά για μια λοίμωξη, η οποία ενδέχεται να έχει την ίδια εικόνα.

Η φλεγμονή λοιπόν, ή ένα πιο ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα δεν αρκεί για να κατηγοριοποιηθεί μια κατάσταση ως αυτοάνοση ασθένεια, κυρίως όταν δεν υπάρχουν σαφείς και επαρκείς πληροφορίες. Μπορεί να πρόκειται για κάποια χρόνια λοίμωξη από κάποιον οργανισμό που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί από τους επιστήμονες και ο οποίος ενδέχεται να αναγνωριστεί στο μέλλον.

Πως επηρεάζει το στρες τον ανθρώπινο οργανισμό;

Το στρες είναι μια κατάσταση που δημιουργεί άγχος, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και ένταση, είτε σε σωματικό είτε σε ψυχολογικό επίπεδο. Συχνά οδηγεί στην έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης και αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Στρες μπορεί επίσης να δημιουργηθεί μετά από μια τραυματική εμπειρία, ή ακόμη και από ένα ευχάριστο γεγονός, όπως η γέννηση ενός παιδιού ή μετά από μια προαγωγή στη δουλειά.

Υπάρχει συσχέτιση άγχους-αυτοάνοσων υποστηρίζουν οι έρευνες

Στη νέα αυτή έρευνα οι μελετητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από 100.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί πως υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές και σύγκριναν την τάση τους να αναπτύξουν αυτοάνοσα νοσήματα έπειτα από ένα χρόνο σε σχέση με τα 126.000 αδέρφια τους και 1.000.000 άλλους ανθρώπους που δεν υπέφεραν από στρες ή αγχωτικές διαταραχές.

Ανακάλυψαν λοιπόν πως ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτοάνοσες παθήσεις και μάλιστα είχαν και περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλές αυτοάνοσες ασθένειες. Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι μικρότεροι σε ηλικία είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια αυτοάνοση νόσο. Τέλος, όσοι έπαιρναν SSRI, ένα συγκεκριμένο τύπο αντικαταθλιπτικού δηλαδή είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτοάνοσα νοσήματα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Autoimmune disease and stress: Is there a link? https://www.health.harvard.edu/blog/autoimmune-disease-and-stress-is-there-a-link-2018071114230

Association of Stress-Related Disorders With Subsequent Autoimmune Disease https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2685155