Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Μπορεί το φούσκωμα να προκαλέσει δύσπνοια;

Το φούσκωμα προκαλείται για διάφορους λόγους, όπως οι σπάνιες κινήσεις του εντέρου, η υπερβολική και γρήγορη κατανάλωση φαγητού, η κατάποση αέρα, από γαστρεντερικούς ιούς ή άλλες ασθένειες. (Πώς θα καταπραΰνετε τον κοιλιακό πόνο παιδιού σας;)

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα άβολη κατάσταση που μερικές φορές προκαλεί κοιλιακό πόνο, ειδικά αν συνοδεύεται από αέρια. Ορισμένοι άνθρωποι μάλιστα, αισθάνονται δύσπνοια όταν είναι φουσκωμένοι. Ποια είναι όμως η σχέση του φουσκώματος και της δύσπνοιας;, Πάμε να δούμε αναλυτικά πιο κάτω.

Ποια η σχέση φουσκώματος και δύσπνοιας;

Όταν ένα άτομο τρώει πολύ γρήγορα, καταπίνει πολύ αέρα με αποτέλεσμα η κοιλιά του να φουσκώνει. Το αίσθημα του φουσκώματος περιγράφεται διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους, με μερικούς να αναφέρουν ότι μοιάζει με το αίσθημα της πληρότητας και άλλους ότι μοιάζει με σφίξιμο στο στομάχι που προκαλεί δυσφορία.

Η πίεση που ασκείται στο στομάχι, μπορεί μερικές φορές να ωθήσει το διάφραγμα ψηλότερα στο στήθος ή και να το περιορίσει, προκαλώντας δύσπνοια και μια αίσθηση βάρους στο στήθος. Σημειώνεται ότι τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αναφέρουν συχνότερα φούσκωμα και δύσπνοια. (Κράμπες στο στομάχι: Τι τις προκαλεί; Πώς αντιμετωπίζονται;)


Ποιες είναι οι βασικές αιτίες του φουσκώματος;

Οι βασικότερες αιτίες του κοιλιακού φουσκώματος περιλαμβάνουν:

Πώς θεραπεύεται το κοιλιακό φούσκωμα;

Οι θεραπευτικές επιλογές του φουσκώματος εξαρτώνται από την αιτία που το προκαλεί και τη σοβαρότητά του.

Το θεραπευτικό σχέδιο καθορίζεται από τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και την ποιότητα ζωής του κάθε ατόμου. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, περιλαμβάνει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, διαιτητικές παρεμβάσεις και προβιοτικά συμπληρώματα. (Έχετε φούσκωμα μετά από ένα ποτήρι γάλα; Μάθετε γιατί!)

1. Διατροφικές παρεμβάσεις

Η διατροφική παρέμβαση είναι πολύ σημαντική για τη αντιμετώπιση του φουσκώματος και έχει άμεσα αποτελέσματα. Για κάθε άτομο δημιουργείται εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα με βάση τα συμπτώματά του, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν τροφικές δυσανεξίες, αλλεργίες και άλλες ιατρικές καταστάσεις. (Αέριο πεπτικού συστήματος: Πότε πρέπει να σας δει γιατρός;)

Γενικότερα, προτείνονται για:

Άλλες διατροφικές συμπεριφορές που μπορούν να μειώσουν το φούσκωμα, περιλαμβάνουν:

  • Επιβράδυνση του ρυθμού κατανάλωσης του φαγητού
  • Αποφυγή χρήσης καλαμακιών
  • Αποχή φαγητού πριν τον ύπνο

2. Φάρμακα

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του φουσκώματος, που καθορίζονται από την αιτία που το προκαλεί.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται:

Σημειώνεται ότι υπάρχουν έρευνες που προτείνουν ορισμένους τύπους προβιοτικών, όπως το Bifidobacterium, για τη μείωση του φούσκωμα, ωστόσο απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες πριν συστηθούν στο ευρύ κοινό. (Πότε πρέπει να ανησυχείτε για το φούσκωμα και τα υπερβολικά αέρια;)


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Can Bloating Cause Shortness of Breath? https://www.verywellhealth.com/bloating-shortness-of-breath-5221162

The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25545101/

Abdominal Bloating: Pathophysiology and Treatment https://www.jnmjournal.org/journal/view.html?uid=327&vmd=Full

Can Acid Reflux Cause Shortness of Breath? https://health.mountsinai.org/blog/can-acid-reflux-cause-shortness-of-breath/

Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991532/