Άσκηση και Υγεία

Μπορεί το νερό να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η κατανάλωση νερού είναι ευεργετική για την απώλεια βάρους. Επίσης, η ενυδάτωση αποτελεί κλειδί για πολλούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης και της λειτουργίας των μυών. Ωστόσο, η ιατρική κοινότητα δεν είναι ακόμη σίγουρη για το πόσο επηρεάζει η κατανάλωση νερού την απώλεια βάρους. Σε αυτό το άρθρο, μάθετε έξι λόγους για τους οποίους η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος. Εξετάζουμε επίσης πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα άτομο κάθε μέρα.

 1. Το νερό καταστέλλει φυσικά την όρεξη;

Όταν το στομάχι αισθάνεται ότι είναι γεμάτο, στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να σταματήσει να τρώει. Το νερό μπορεί να βοηθήσει να καταλάβει χώρο στο στομάχι, οδηγώντας σε αίσθημα πληρότητας και μειώνοντας την πείνα.  Ένα άτομο μπορεί επίσης να νομίζει ότι πεινάει ενώ στην πραγματικότητα διψάει. Η κατανάλωση ενός ποτηριού νερού προτού φάτε μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του περιττού τσιμπολογήματος. Σε μια μελέτη του 2014, 50 υπέρβαρες γυναίκες έπιναν 500 ml νερού 30 λεπτά πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, επιπλέον της κανονικής τους κατανάλωσης νερού, για 8 συνεχόμενες εβδομάδες. Οι συμμετέχουσες παρουσίασαν μείωση του σωματικού βάρους, του σωματικού λίπους και του δείκτη μάζας σώματος. Ανέφεραν επίσης καταστολή της όρεξης. Μια μελέτη από το προηγούμενο έτος είχε δώσει παρόμοια αποτελέσματα.

 1. Το νερό αυξάνει την καύση θερμίδων;

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων. Σε μια μελέτη του 2014, 12 άτομα που ήπιαν 500 ml κρύου νερού και νερού σε θερμοκρασία δωματίου παρουσίασαν αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Έκαψαν από 2 έως 3% περισσότερες θερμίδες από ό,τι συνήθως στα 90 λεπτά μετά την κατανάλωση του νερού. Το νερό μπορεί επίσης να αυξήσει προσωρινά την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας του οργανισμού, ή τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται κατά την ανάπαυση. Η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τα οφέλη του νερού στην καύση θερμίδων, επειδή το σώμα δαπανά ενέργεια ή θερμίδες, θερμαίνοντας το νερό για την πέψη.

 1. Το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα;

Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, δεν μπορεί να απομακρύνει σωστά τα απόβλητα ως ούρα ή κόπρανα. Το νερό βοηθά τα νεφρά να φιλτράρουν τις τοξίνες και τα απόβλητα, ενώ το όργανο διατηρεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τους ηλεκτρολύτες. Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, τα νεφρά κατακρατούν υγρό. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σκληρά κόπρανα και δυσκοιλιότητα. Το νερό διατηρεί τα απόβλητα σε κίνηση, μαλακώνει ή χαλαρώνει τα σκληρά κόπρανα. Το νερό βοηθά επίσης τον οργανισμό να ανακάμψει από πεπτικά προβλήματα, όπως η διάρροια και η δυσπεψία. Όταν τα απόβλητα συσσωρεύονται στο σώμα, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται φουσκωμένοι, πρησμένοι και κουρασμένοι. Το φούσκωμα μπορεί να προσθέσει πόντους στη μέση ενός ατόμου.  Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε τη κατακράτηση αποβλήτων, η οποία μπορεί να προσθέσει μερικά επιπλέον κιλά.

 1. Η κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη υγρών θερμίδων;

Είναι εύκολο να συσσωρεύσετε υγρές θερμίδες πίνοντας σόδα, χυμό ή καφέ και τσάι με ζάχαρη. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν επίσης πόσες θερμίδες καταναλώνουν σε αθλητικά ή αλκοολούχα ποτά. Η αντικατάσταση έστω και μερικών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες κάθε μέρα με νερό ή άλλα ροφήματα χωρίς θερμίδες, όπως το τσάι από βότανα, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την απώλεια βάρους. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2012 διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση δύο ή περισσότερων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες με μη θερμιδικά ποτά κάθε μέρα για 6 μήνες είχε ως αποτέλεσμα μια μέση απώλεια βάρους μεταξύ 2 και 2,5 τοις εκατό σε μια ομάδα γυναικών με παχυσαρκία. Σε μια μελέτη του 2015, οι συμμετέχουσες γυναίκες έπιναν 250 ml νερού μετά το μεσημεριανό γεύμα κάθε μέρα, ενώ παρακολουθούσαν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 24 εβδομάδων. Έχασαν 13,6 τοις εκατό περισσότερο βάρος από τις γυναίκες που συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα και έπιναν την ίδια ποσότητα διαιτητικών ποτών μετά το μεσημεριανό γεύμα. Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης έδειξαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που αντικατέστησαν μια μερίδα ζαχαρούχου ποτού με νερό ή ένα ποτό χαμηλών θερμίδων κάθε μέρα για 4 χρόνια πήραν 0,49 λιγότερα κιλά (kg) από μια παρόμοια ομάδα που δεν είχε κάνει καμία αλλαγή. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που αντικατέστησαν τουλάχιστον μία μερίδα χυμού με νερό ή ένα ποτό χαμηλών θερμίδων πήραν 0,35 κιλά λιγότερα από τους ομολόγους τους.

 1. Το νερό είναι απαραίτητο για την καύση του λίπους;

Χωρίς νερό, το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά το αποθηκευμένο λίπος ή τους υδατάνθρακες. Η διαδικασία του μεταβολισμού του λίπους ονομάζεται λιπόλυση. Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η υδρόλυση, η οποία συμβαίνει όταν τα μόρια του νερού αλληλεπιδρούν με τα τριγλυκερίδια (λίπη) για να δημιουργήσουν γλυκερόλη και λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για την καύση του λίπους από το φαγητό και το ποτό, καθώς και του αποθηκευμένου λίπους. Μια μίνι ανασκόπηση από το 2016 διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού οδήγησε σε αυξημένη λιπόλυση και απώλεια λίπους σε μελέτες σε ζώα.

 1. Το νερό βοηθάει στις προπονήσεις;

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά κάθε σχεδίου απώλειας βάρους είναι η άσκηση. Το νερό βοηθά τους μυς, τους συνδετικούς ιστούς και τις αρθρώσεις να κινούνται σωστά. Βοηθά επίσης τους πνεύμονες, την καρδιά και άλλα όργανα να λειτουργούν αποτελεσματικά καθώς αυξάνουν τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η ενυδάτωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πραγμάτων που μπορεί να εμποδίσουν μια καλή προπόνηση, όπως οι μυϊκές κράμπες και η κόπωση. Πίνετε πάντα νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Η διατήρηση νερού κοντά σας είναι απαραίτητη, ειδικά αν ασκείστε σε ζεστές, με υγρασία ή πολύ ηλιόλουστες συνθήκες.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε;

Δεν υπάρχει καμία τυποποιημένη σύσταση για το πόσο νερό πρέπει να πίνετε. Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο νερό, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως:

 • επίπεδο δραστηριότητας
 • ηλικία
 • μέγεθος σώματος
 • θερμοκρασία
 • υγρασία
 • έκθεση στον ήλιο
 • κατάσταση της υγείας

Οι περισσότερες υγειονομικές αρχές προτείνουν εύρος τιμών για την ημερήσια πρόσληψη νερού. Οι ακόλουθες συστάσεις για την πρόσληψη νερού προέρχονται από την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής (NAM) στις Ηνωμένες Πολιτείες:

 • 2700 ml/ημέρα για ενήλικες γυναίκες
 • 3700 ml/ημέρα για ενήλικες άνδρες

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Cardiovascular and metabolic responses to tap water ingestion in young humans: Does the water temperature matter? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24684853

Effects on weight loss in adults of replacing diet beverages with water during a hypoenergetic diet: A randomized, 24-wk clinical trial. https://academic.oup.com/ajcn/article/102/6/1305/4555169

Changes in water and beverage intake and long-term weight changes: Results from three prospective cohort studies. International Journal of Obesity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3628978/

Replacing caloric beverages with water or diet beverages for weight loss in adults: Main results of the Choose Healthy Options Consciously Everyday (CHOICE) randomized clinical trial. https://academic.oup.com/ajcn/article/95/3/555/4578292

Increased hydration can be associated with weight loss. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4901052/

Effect of https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3809630/

Effect of excessive water intake on body weight, body mass index, body fat, and appetite of overweight female participants https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4121911/