Υγεία Δέρματος

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ακμή με ασπιρίνη;

Ποιοι τύποι ακμής υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ακμής, η μη φλεγμονώδης και φλεγμονώδης ακμή. Η μη φλεγμονώδης ακμή προκαλεί μικρές κηλίδες, όπως μικρά σπυράκια και λευκά στίγματα. Η φλεγμονώδης ακμή προκαλεί κόκκινες, πρησμένες και επώδυνες αλλοιώσεις στο δέρμα, όπως φλύκταινες, οζίδια και κύστες.

Όπως είναι γνωστό, η ασπιρίνη είναι ένα φάρμακο που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει την φλεγμονή, ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν ως μια πιθανή θεραπεία για την φλεγμονώδη ακμή. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να διερευνά την ασπιρίνη ως πιθανή θεραπεία της ακμής.

Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής;

Η ασπιρίνη είναι ένας τύπος μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (ΜΣΑΦ) και πολλοί την χρησιμοποιούν για να μειώσουν τον πόνο από διάφορες καταστάσεις, την φλεγμονή και τον πυρετό.

Μια ανασκόπηση του 2015, διερεύνησε το ρόλο της ασπιρίνης στον τομέα της δερματολογίας. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η χρήση της ασπιρίνης, βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής που σχετιζόταν με διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως:

Ωστόσο, η εν λόγω ανασκόπηση δεν διερεύνησε την αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης ως θεραπείας για την ακμή.

Μια παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2002, διερεύνησε την επίδραση της ασπιρίνης στις αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις και διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή της, βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος. Ωστόσο, δεν είχε καμία επίδραση στη φαγούρα που προκάλεσε η αλλεργική αντίδραση.

Τα πιο πάνω ευρήματα φανερώνουν ότι η ασπιρίνη παίζει κάποιο ρόλο στη θεραπεία κάποιων δερματικών παθήσεων, ωστόσο καμία μελέτη, δεν έχει μέχρι σήμερα διερευνήσει το κατά πόσον η ασπιρίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της ακμής.

Ποιο είδους ακμής μπορεί να αντιμετωπίσει η ασπιρίνη;

Η ασπιρίνη θεωρητικά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονώδους ακμής, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της. Αυτός ο τύπος ακμής προκαλεί μεγάλες, κόκκινες και επώδυνες δερματικές βλάβες, όπως φλύκταινες, οζίδια ή κύστες.

Η φλεγμονώδης ακμή προκαλείται όταν βαθιά μέσα στον πόρο συσσωρευτούν και παγιδευτούν βακτήρια, μαζί με σμήγμα και υπολείμματα νεκρών κυττάρων του δέρματος. Αυτά τα βακτήρια  απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν τελικά φλεγμονή στο δέρμα.

Είναι σημαντικό ωστόσο, να επαναλάβουμε ότι καμία έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η ασπιρίνη μπορεί να θεραπεύσει οποιοδήποτε είδος ακμής αποτελεσματικά.

Είναι ασφαλής η χρήση ασπιρίνης;

Η ασπιρίνη δεν είναι ασφαλής για όλους. Τα άτομα που ανήκουν στις πιο κάτω κατηγορίες δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη ούτε σαν χάπι, ούτε να την εφαρμόζουν στο δέρμα τους:

 • Άτομα που είναι αλλεργικά στα ΜΣΑΦ
 • Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν
 • Παιδιά και έφηβοι

Η ασπιρίνη δεν είναι επίσης κατάλληλη για άτομα με τις ακόλουθες παθήσεις:

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η ασπιρίνη;

Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες και η πιο συχνή είναι η νόσος του πεπτικού έλκους. Άλλες πιθανές παρενέργειες είναι:

 • Πρήξιμο κάτω από το δέρμα
 • Κνίδωση
 • Φλεγμονή των βλεννογόνων

Πώς να χρησιμοποιήσετε την ασπιρίνη με ασφάλεια;

Στο διαδίκτυο, υπάρχουν διάφοροι ιστότοποι που προτείνουν στους ανθρώπους να αλέθουν την ασπιρίνη, να την αναμιγνύουν ακολούθως με νερό για να σχηματίσουν μια πάστα και να την τοποθετούν στο σημείο που παρουσιάζει ακμή για να μειώσουν την φλεγμονή. Σημειώνεται ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η θεραπεία είναι πραγματικά αποτελεσματική. Μάλιστα, μια ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2015, έδειξε ότι η τοπική εφαρμογή αυτής της πάστας, μπορεί να μειώσει τον πόνο που προκαλεί ένα εξάνθημα, αλλά οι συγγραφείς δεν αναφέρουν πουθενά, ούτε αν αυτή η πάστα μειώνει την φλεγμονή, ούτε αν είναι κατάλληλη ως θεραπεία για την ακμή.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την πάστα ασπιρίνης, εφαρμόστε την πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος, για να δείτε πως θα αντιδράσει το δέρμα σας. Αν δεν υπάρξει η οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αντίδραση εφαρμόστε την πάστα στο σημείο που θέλετε κάθε 8 ώρες. Για να φτιάξετε την πάστα, αλέστε 375 χιλιοστόγραμμα ασπιρίνης σε 5 χιλιοστόλιτρα ενυδατικής λοσιόν που περιέχει αρκετή βαζελίνη.

Άλλες συμβουλές και εναλλακτικές λύσεις για τη φροντίδα του δέρματος που ταλαιπωρείται από ακμή

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας επισημαίνει τα ακόλουθα σημεία για την σωστή διαχείριση της ακμής:

 • Πλύσιμο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και πάντα μετά από υπερβολική εφίδρωση
 • Απαλό πλύσιμο του δέρματος χρησιμοποιώντας τα άκρα των δακτύλων
 • Χρήση απαλών καθαριστικών δέρματος χωρίς αλκοόλ
 • Καθημερινό πλύσιμο λιπαρών μαλλιών
 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο όπου είναι δυνατόν και αποφυγή μαυρίσματος

Υπάρχουν επίσης πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ακμή, σε μορφή τοπικών αλοιφών, κρεμών και καθαριστικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ευρύ κοινό. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συστατικά:

 • Ρετινοειδή
 • Υπεροξείδιο του βενζολίου
 • Σαλικυλικό οξύ

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής, ο δερματολόγος θα προτείνει μια από τις ακόλουθες θεραπείες:

 • Αντισυλληπτικά χάπια για γυναίκες
 • Φάρμακο με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου
 • Αντιβιοτικά χάπια ή αλοιφές
 • Ισοτρετινοΐνη

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can you treat acne with aspirin? https://www.medicalnewstoday.com/articles/aspirin-for-acne

Topically Applied Aspirin Decreases Histamine-Induced Wheal and Flare Reactions in Normal and SLS-inflamed Skin, but Does Not Decrease Itch. A Randomized, Double-Blind and Placebo-Controlled Human Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12013195/

Aspirin in dermatology: Revisited https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4693360/

ACNE: TIPS FOR MANAGING https://www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/tips

ACNE: DIAGNOSIS AND TREATMENT https://www.aad.org/public/diseases/acne/derm-treat/treat