Πρόληψη και θεραπεία

Μπορείτε να κάνετε δύο εμβόλια γρίπης την ίδια εποχή;

Φέτος αναμένεται ότι η περίοδος της γρίπης και του κρυολογήματος θα είναι πιο σοβαρή από τα προηγούμενα χρόνια, ως εκ τούτου, πολλοί αναρωτιούνται αν μια μόνο δόση εμβολίου κατά της γρίπης θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση και τις επικίνδυνες αναπνευστικές επιπλοκές. (Πόσο σοβαρή αναμένεται να είναι η περίοδος της γρίπης φέτος;)

Μετά από τις πολλές συζητήσεις για τα αναμνηστικά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, ίσως να ανήκετε και εσείς στη μερίδα των ανθρώπων που αναρωτιούνται εάν η λήψη δύο εμβολίων κατά της γρίπης θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη προστασία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μόνο εμβόλιο τον χρόνο είναι αρκετό για τους περισσότερους ανθρώπους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως τα παιδιά που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά της γρίπης. Όπως εξήγησε ο Roshni Mathew, MD, διευθυντής Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων και παιδιατρικός λοιμωξιολόγος στο Stanford Medicine Children’s Health, τα παιδιά 6 μηνών έως 8 ετών που δεν έχουν λάβει στο παρελθόν δύο ή περισσότερα εμβόλια κατά της γρίπης συνολικά, χρειάζονται δύο δόσης εμβολίου, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, όλοι οι υπόλοιποι ωστόσο, χρειάζονται ένα μόνο εμβόλιο τον χρόνο. (Πόσο διαρκεί η γρίπη; Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;)

Πόσο καλά λειτουργεί ένα εμβόλιο κατά της γρίπης;

Κάθε Φεβρουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνεργάζεται με τα κράτη ανά τον κόσμο για να καθορίσει την σύνθεση του εμβολίου της γρίπης για την επερχόμενη περίοδο γρίπης. Στόχος είναι να ταιριάξουν τα στελέχη του εμβολίου με τους ιούς που κυκλοφορούν και προκαλούν ασθένεια. (Τετραδύναμο Εμβόλιο Γρίπης φέτος: Είναι χειρότερες οι παρενέργειές του;)

Όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τους ιούς τύπου Α και Β της γρίπης. Συγκεκριμένα, προστατεύουν από έναν ιό της γρίπης Α (H1), έναν ιό της γρίπης A (H3), έναν ιό της γενεαλογίας της γρίπης B/Yamagata και έναν ιό της γενεαλογίας της γρίπης B/Victoria. Τα συστατικά του εμβολίου κατά της γρίπης προσδιορίζονται με βάση τρέχοντα διεθνή δεδομένα, όπως:

  • Ποιοι ιοί της γρίπης αρρωσταίνουν την δεδομένη στιγμή τους ανθρώπους
  • Πόσο εξαπλώνονται οι ιοί
  • Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της προηγούμενης σεζόν κατά του ιού
  • Η ικανότητα του εμβολίου να παρέχει διασταυρούμενη προστασία έναντι πολλαπλών τύπων ιών της γρίπης

Ορισμένες χρονιές, τα εμβόλια της γρίπης λειτουργούν πολύ καλά, ενώ άλλες χρονιές η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη. Αυτή η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Η ηλικία και η υγεία του ατόμου που εμβολιάζεται
  • Ποιο στέλεχος του ιού της γρίπης κυκλοφορεί—π.χ. τα εμβόλια τείνουν να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τους ιούς της γρίπης Β και της γρίπης Α (Η1Ν1) και λιγότερη προστασία ενάντια στους ιούς της γρίπης Α (Η3Ν2)

Συνιστώνται δύο εμβόλια γρίπης σε ενήλικες;

Παρόλο που τα παιδιά (που δεν έχουν ξαναεμβολιαστεί κατά της γρίπης) επωφελούνται από δύο εμβόλια γρίπης, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι δύο εμβόλια θα ήταν χρήσιμα για οποιασδήποτε άλλες ομάδες του πληθυσμού. (Εμβόλιο γρίπης: Μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ;)

Ορισμένες μελέτες σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως λήπτες μοσχευμάτων οργάνων) εξέτασαν το κατά πόσο είναι χρήσιμη η λήψη δεύτερου εμβολίου κατά της γρίπης, ωστόσο δεν υπήρξαν στοιχεία που να οδηγήσουν σε αλλαγή των ήδη υπάρχοντών συστάσεων. (Εμβόλιο γρίπης: Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;)

Για την ώρα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δηλώνουν ότι για τους ενήλικες, «οι μελέτες δεν έχουν δείξει όφελος από τη λήψη περισσότερων από ένα εμβόλιο κατά την ίδια περίοδο της γρίπης, ακόμη και σε ηλικιωμένα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα». (Εμβόλιο γρίπης: Είναι απαραίτητο εν μέσω πανδημίας;)

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can You Get Two Flu Shots in the Same Season? https://www.verywellhealth.com/two-flu-shots-6824573

How Influenza (Flu) Vaccines Are Made https://www.cdc.gov/flu/prevent/how-fluvaccine-made.htm

Selecting Viruses for the Seasonal Influenza Vaccine https://www.cdc.gov/flu/prevent/vaccine-selection.htm

Vaccine Effectiveness: How Well Do Flu Vaccines Work? https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/vaccineeffect.htm

Seasonal influenza vaccine in immunocompromised persons https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21645515.2018.1445446

Two Doses of Inactivated Influenza Vaccine Improve Immune Response in Solid Organ Transplant Recipients: Results of TRANSGRIPE 1–2, a Randomized Controlled Clinical Trial https://academic.oup.com/cid/article/64/7/829/3052411?login=false

What to Do if the Wrong Dose of a Vaccine is Administered https://www.immunize.org/technically-speaking/20130301.asp

Ask the Experts https://www.immunize.org/askexperts/experts_inf.asp

Frequently Asked Influenza (Flu) Questions: 2022-2023 Season https://www.cdc.gov/flu/season/faq-flu-season-2022-2023.htm

Inactivated Influenza VIS https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/flu.html

Who Needs a Flu Vaccine https://www.cdc.gov/flu/prevent/vaccinations.htm