Γυναίκα

Μπορούν τα αντισυλληπτικά χάπια να αλλάξουν την συμπεριφορά σας;

Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες μας παίζουν ρόλο στο πώς αισθανόμαστε και πώς αλλάζει η διάθεσή μας. Όσες από εμάς έχουν χρησιμοποιήσει το αντισυλληπτικό χάπι θα γνωρίζουν επίσης ότι οι ορμόνες του φύλου μας ελέγχουν τον γυναικείο μηνιαίο (εμμηνορρυσιακό) κύκλο και επομένως την ικανότητά μας να μείνουμε έγκυες.

Παίρνοντας το αντισυλληπτικό χάπι, αλλάζει η ισορροπία αυτών των ορμονών, για έναν στοχευμένο σκοπό (συνήθως για να αποτρέψουμε την εγκυμοσύνη). Ωστόσο, πολλοί από εμάς γνωρίζουν λιγότερο ότι το αποτέλεσμα στο σώμα μας δεν είναι στοχευμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του φύλου μας, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, επηρεάζουν πολύ περισσότερα από τη γονιμότητά μας.

Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι στο σώμα μας που ταξιδεύουν μέσω του αίματός μας σε συγκεκριμένους υποδοχείς. Αυτά τα “μηνύματα” ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα όργανα και τα συστήματά μας. Αυτό περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, το όργανο που ελέγχει τα συναισθήματά μας, τις συμπεριφορές μας και πολλά άλλα πράγματα που μας κάνουν αυτό που είμαστε.

Οι ορμόνες μας επηρεάζουν σχεδόν τα πάντα – συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της μάθησης και της μνήμης, των κινήτρων, του ποιος μας ελκύει, πόσο ευαίσθητοι είμαστε σε εικόνες και ήχους, του μεταβολισμού μας, του πόσο αποτελεσματικά γυμναζόμαστε, των δραστηριοτήτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, των δραστηριοτήτων του κυκλοφορικού μας συστήματος, καθώς και της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι ορμόνες μας δεν είναι κάτι που μας συμβαίνει. Εμείς είμαστε οι ορμόνες μας.

Πώς λειτουργούν τα αντισυλληπτικά χάπια;

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης. Για τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες που επιθυμούν να προλάβουν την εγκυμοσύνη, μπορούν να προσφέρουν σημαντική κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ελευθερία. Το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις επώδυνες και βαριές περιόδους και στη βελτίωση της ακμής- μπορεί ακόμη και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας.

Ποιοι είναι οι τύποι αντισυλληπτικών χαπιών;

Συνδυασμένα από το στόμα αντισυλληπτικά οιστρογόνων-προγεσταγόνων (COC)

  • Κοινώς γνωστά ως συνδυασμένο χάπι ή απλώς “το χάπι
  • Περιέχουν τόσο οιστρογόνο όσο και προγεσταγόνο (συνθετική εκδοχή της προγεστερόνης)
  • Αλλάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, ώστε οι ωοθήκες σας να μην παράγουν ωάριο
  • Πυκνώνουν την τραχηλική βλέννα (στον αυχένα της μήτρας), καθιστώντας δυσκολότερη την είσοδο του σπέρματος
  • Κάνουν το βλεννογόνο της μήτρας λεπτότερο, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό ένα γονιμοποιημένο ωάριο να μπορέσει να προσκολληθεί σε αυτό

Χάπια μόνο με προγεσταγόνο (POP)

  • Συχνά αποκαλούνται “μίνι χάπια”
  • Περιέχουν μόνο προγεσταγόνο
  • Εμποδίζουν τις ωοθήκες να παράγουν ένα ωάριο τόσο τακτικά όσο κανονικά
  • Τα παλαιότερα POP λειτουργούν κυρίως με την πύκνωση της τραχηλικής βλέννας
  • Τα νεότερα POP λειτουργούν κυρίως με το να σταματούν τις ωοθήκες από το να παράγουν ωάριο τις περισσότερες φορές

Ποιες είναι οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών;

Πέρα από αυτά τα οφέλη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές παρενέργειες του αντισυλληπτικού χαπιού. Αυτές περιλαμβάνουν σωματικές παρενέργειες, όπως η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου, και τις πιο σοβαρές συνδέσεις (για τα COC) με θρόμβους αίματος – που προκαλούν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή (αν και οι τροποποιήσεις του χαπιού τις τελευταίες δεκαετίες τις έχουν καταστήσει ασυνήθιστες).

Σε γυναίκες με πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο – όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η ημικρανία (ιδίως με αύρα) – ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται με τη λήψη του COC, γι’ αυτό και αυτά τα αντισυλληπτικά χάπια δεν συνιστώνται σε γυναίκες υψηλού κινδύνου.

Υπάρχουν επίσης ψυχολογικές παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών. Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μια απολύτως θετική εμπειρία, μερικοί άνθρωποι αναφέρουν χαμηλή διάθεση και κακή ψυχική υγεία. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι το αντισυλληπτικό χάπι επηρεάζει τη συμπεριφορά και τις επιλογές της ζωής μας.

Η αλλαγή των ορμονών μας αλλάζει αυτό που κάνει ο εγκέφαλός μας. Αυτό σημαίνει ότι η εκδοχή του εαυτού μας όταν παίρνουμε ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια είναι μια διαφορετική εκδοχή του εαυτού μας απ’ όταν δεν τα παίρνουμε.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του αντισυλληπτικού χαπιού και της ψυχικής υγείας;

Σύμφωνα με τον Dr Ali Abbara, ανώτερο κλινικό λέκτορα ενδοκρινολογίας στο Imperial College του Λονδίνου: “Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές της διάθεσης από άλλους”.

Ορισμένοι από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για χαμηλή διάθεση, κατάθλιψη και άγχος στο αντισυλληπτικό χάπι είναι οι εξής:

  • Το να είσαι έφηβος
  • Να έχεις οικογενειακό/προσωπικό ιστορικό κατάθλιψης
  • Έχοντας οικογενειακό/προσωπικό ιστορικό αρνητικών παρενεργειών στα ορμονικά αντισυλληπτικά
  • Να παίρνεις ορμονικό αντισυλληπτικό POP ή μη ορμονικό αντισυλληπτικό από το στόμα

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι για τις γυναίκες που έχουν σοβαρό PMS ή PMDD, οι ορμονοκατασταλτικές επιδράσεις των ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να είναι θεραπευτικές και να βελτιώνουν τη διάθεση.

Προκαλεί το αντισυλληπτικό χάπι διακυμάνσεις της διάθεσης;

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά. Μια μελέτη για ένα χαμηλής δόσης COC διαπίστωσε ότι δεν είχε καμία επίδραση στη διάθεση, ενώ μια άλλη μελέτη που βασίστηκε σε γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό αρνητικής διάθεσης που προκλήθηκε από COC ανέφερε διακυμάνσεις της διάθεσης και καταθλιπτική διάθεση. Αντίθετα, μια ανάλυση τεσσάρων μελετών που αφορούσε 50.000 γυναίκες έδειξε ότι το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει το άγχος και τις διακυμάνσεις της διάθεσης.

Είναι δύσκολο για τους ειδικούς να συγκρίνουν και να συνοψίσουν τις επιδράσεις στη διάθεση, καθώς οι μελέτες χρησιμοποιούν διαφορετικά όργανα για την αξιολόγηση. Αναλύουν επίσης διαφορετικούς τύπους αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν διαφορετικές μορφές και ισχύς οιστρογόνων και προγεσταγόνων.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες συμφωνούν γενικά ότι οι εναλλαγές της διάθεσης είναι σχετικά συχνές, αλλά συμβουλεύουν ότι τα εξωτερικά γεγονότα αποτελούν συχνά σημαντική επιρροή. Οι εναλλαγές της διάθεσης περιλαμβάνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα, που οδηγούν σε μια “μικρή αλλά στατιστικά σημαντική” ομάδα γυναικών που υποφέρουν από παρενέργειες που σχετίζονται με το COC.

Μπορεί το αντισυλληπτικό χάπι να προκαλέσει κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό;

Υπάρχουν λιγότερες ενδείξεις ότι το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να προκαλέσει άμεσα κλινική κατάθλιψη. Αν και έχουν βρεθεί συνδέσεις, άλλοι παράγοντες επιρροής, όπως το προσωπικό ιστορικό κακής ψυχικής υγείας, καθιστούν δύσκολο το συμπέρασμα για την ακριβή αιτία. Γι’αυτό το λόγο, μια σημαντική μελέτη σε πάνω από 1,06 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15-34 ετών – χωρίς προηγούμενη διάγνωση κατάθλιψης – εντόπισε μια σχετική αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών και στην πρώτη διάγνωση κατάθλιψης μετά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.

Ορισμένα δεδομένα υποψιάζονται επίσης ότι η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν είναι πειστικό ότι το αντισυλληπτικό χάπι είναι η άμεση αιτία. Επιπλέον, σε πραγματικούς όρους, η αύξηση είναι πολύ μικρή – σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια από το στόμα είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να βάλουν τέλος στη ζωή τους, αλλά τα συνολικά στοιχεία ήταν 71 αυτοκτονίες σε σχεδόν μισό εκατομμύριο γυναίκες που μελετήθηκαν.

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι ψυχολογικές επιδράσεις των αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί επίσης να επηρεάζουν τις επιλογές της ζωής σας.κα

Οι αποφάσεις που παίρνουμε όταν έχουμε φυσικό κύκλο δεν είναι πάντα οι ίδιες αποφάσεις που θα παίρναμε όταν βρισκόμαστε υπό την επίδραση του αντισυλληπτικού χαπιού (και αντίστροφα). Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε στοιχεία όπως η επαγγελματική ικανοποίηση των γυναικών, η ικανοποίηση από τις σχέσεις και το ποσοστό διαζυγίων.

Μήπως τα αντισυλληπτικά σας κάνουν να χάνετε το ενδιαφέρον για τον σύντροφό σας;

Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι γυναίκες που επιλέγουν τους συντρόφους τους όταν παίρνουν ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια έχουν λιγότερη σεξουαλική ικανοποίηση. Ωστόσο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια θεωρείται ότι είναι λιγότερο συντονισμένες στη “σεξουαλικότητα” του συντρόφου και περισσότερο συντονισμένες σε ενδείξεις που σχετίζονται με τη μακροχρόνια δέσμευση ζευγαριών, όπως η πρόσβαση σε πόρους και η ευφυΐα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αντισυλληπτικό χάπι εξισορροπεί τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης μιας γυναίκας, μιμούμενο την ορμονική κατάσταση της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, οι γυναίκες έλκονται φυσικά περισσότερο από άτομα που είναι πιθανό να υποστηρίξουν την ανατροφή των παιδιών.

Ίσως είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η μεταβολή των σεξουαλικών ορμονών μας μπορεί να έχει τόσο απτή επίδραση στις σχέσεις μας. Ωστόσο, είναι καλά τεκμηριωμένο από εξελικτικούς επιστήμονες ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες επηρεάζονται φυσικά από τον γυναικείο εμμηνορροϊκό κύκλο όταν πρόκειται για την επιλογή ερωτικού συντρόφου. Με άλλα λόγια, οι ορμόνες του φύλου μας έπαιζαν πάντα βασικό ρόλο στις σχέσεις μας.

Μπορούν τα αντισυλληπτικά χάπια να προκαλέσουν ορμονική ανισορροπία;

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια εξαιρετικά αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι για μεγάλο αριθμό ανθρώπων το αντισυλληπτικό χάπι λειτουργεί χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ταυτόχρονα, αξίζει να κατανοήσουμε ότι οι ορμόνες του αντισυλληπτικού χαπιού μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας – ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι αρνητικό.

Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να ενημερωθούμε για τις ορμόνες του φύλου μας και τις επιπτώσεις του αντισυλληπτικού χαπιού. Το «This Is Your Brain On Birth Control» γράφτηκε για να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν αυτά τα θέματα με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο.

Επιπλέον, αν πιστεύετε ότι το αντισυλληπτικό σας χάπι μπορεί να σας προκαλεί χαμηλό συναίσθημα ή να βιώνετε κατάθλιψη και άγχος, ο Abbara συνιστά να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό σκεύασμα που περιέχει ένα εναλλακτικό προγεσταγόνο. Η επίδραση στη διάθεση φαίνεται να σχετίζεται με το συστατικό του προγεσταγόνου, και έτσι μπορεί να είναι μια περίπτωση εύρεσης της σωστής προσαρμογής για το σωστό άτομο.

Να θυμάστε ότι τα αντισυλληπτικά δισκία – και άλλα ορμονικά αντισυλληπτικά – δεν είναι επίσης οι μόνες μέθοδοι πρόληψης της εγκυμοσύνης. Μπορεί να αποφασίσετε ότι η μη ορμονική αντισύλληψη είναι κατάλληλη για εσάς.


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Decreased neuroactive steroids induced by combined oral contraceptive pills are not associated with mood changes https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(06)00073-2/fulltext

Oral contraceptive use changes brain activity and mood in women with previous negative affect on the pill—A double-blinded, placebo-controlled randomized trial of a levonorgestrel-containing combined oral contraceptive https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306453012003629?via%3Dihub

Effect of an Oral Contraceptive with Chlormadinone Acetate on Depressive Mood https://link.springer.com/article/10.2165/0044011-200828120-00006

FSRH Clinical Guideline: Combined Hormonal Contraception (January 2019, Amended November 2020) https://www.fsrh.org/standards-and-guidance/documents/combined-hormonal-contraception/

Combined oral contraceptive use is associated with both improvement and worsening of mood in the different phases of the treatment cycle-A double-blind, placebo-controlled randomized trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27923181/

Association of Hormonal Contraception With Depression https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27680324/

Association of Hormonal Contraception With Suicide Attempts and Suicides https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29145752/

Does the contraceptive pill alter mate choice in humans? https://www.cell.com/trends/ecology-evolution/fulltext/S0169-5347(09)00263-8

Guidelines on Premenstrual Syndrome https://www.pms.org.uk/app/uploads/2018/06/guidelinesfinal60210.pdf