Ψυχική υγεία

Μπορούν τα άτομα με αυτισμό να ερωτευθούν;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τα άτομα με αυτισμό μπορούν να ερωτευθούν;

Για μένα η ερώτηση αυτή είναι αρκετά προφανής: ΝΑΙ! Τα αυτιστικά άτομα ερωτεύονται συνεχώς και πολλά από αυτά έχουν μακροχρόνιες σχέσεις ή μπορεί να είναι και παντρεμένοι. Ωστόσο, αποτελεί ένα πολύ γνωστό ερώτημα για τα άτομα αυτά.
Η ανησυχία ότι τα άτομα με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται είτε να αγαπήσουν είτε να διατηρήσουν μια μακροχρόνια σχέση βασίζεται συνήθως στους ακόλουθους λόγους:

• Θέματα ενσυναίσθησης
• Κοινωνικά ζητήματα
• Ρουτίνες και άκαμπτη σκέψη
• Θέματα επικοινωνίας

Αν και αυτά τα ζητήματα μπορεί να ισχύουν για όλους τους τύπους αυτισμού, η συγκεκριμένη συζήτηση απευθύνεται σε όσους έχουν αυτισμό επιπέδου 1 ή αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας (π.χ σύνδρομο Asperger). Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι πιο σημαντικοί σε άτομα με άλλα επίπεδα αυτισμού.

1. . Θέματα ενσυναίσθησης

Μία από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις σχετικά με τα αυτιστικά άτομα είναι ότι υστερούν στο αίσθημα της ενσυναίσθησης. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με αυτισμό τείνουν να δυσκολεύονται μόνο με έναν τύπο ενσυναίσθησης: τη γνωστική ενσυναίσθηση. Η γνωστική ενσυναίσθηση περιλαμβάνει την προσπάθεια να προσδιορίσει τι αισθάνεται κάποιος, με βάση τη γλώσσα του σώματός του και άλλα μέσα έκφρασης, και να προσπαθήσει να σκεφτεί τι θα αισθανόσασταν εσείς σε μια παρόμοια κατάσταση.
Η συναισθηματική ενσυναίσθηση, αντίθετα, είναι η περίπτωση όπου “αισθανόμαστε μαζί” με κάποιον άλλον. Πρόκειται για μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης και συναισθηματικής ανταπόκρισης. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε με κάποιον που αγαπάτε, ο οποίος είναι βαθιά αναστατωμένος και κλαίει. Μπορεί να νιώσετε και εσείς τον εαυτό σας να αναστατώνεται βαθιά. Ή μπορεί να αισθάνεστε βαθιά συγκινημένοι από τη δυστυχία ενός ζώου και να νιώθετε σαν να αισθάνεστε τη δυστυχία του.
Αυτά είναι παραδείγματα συναισθηματικής ενσυναίσθησης, και, κάθε άλλο παρά την έλλειψή της, τα άτομα με αυτισμό συχνά συγκλονίζονται από το βάθος των εμπειριών τους. Τα άτομα με αυτά μπορούν, επομένως, να συνδεθούν βαθιά με άλλους ανθρώπους σε επίπεδο ενσυναίσθησης.

2. Κοινωνικά ζητήματα

Τα άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Ανεξάρτητα από το επίπεδο αυτισμού που έχουν, πιθανόν να έχουν δυσκολίες με τα κοινωνικά συνθήματα και την ανάγνωση των άλλων ανθρώπων, εκτός από το ότι δυσκολεύονται να αντιληφθούν το υποκείμενο της συζήτησης. Τείνουν επίσης να βιώνουν κοινωνική υπερφόρτωση και εξουθένωση και μπορεί να πρέπει να περνούν χρόνο μόνοι τους – όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα γνωριμιών, ραντεβού και μακροχρόνιων σχέσεων με άλλους.
Αλλά επειδή μπορεί να δυσκολεύεστε να ασχοληθείτε με περισσότερα από ένα άτομα ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια βαθιά σχέση με κάποιον που σας ενδιαφέρει. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με αυτισμό συχνά επικεντρώνονται βαθιά -ακόμη και, μερικές φορές, παθιασμένα- με ένα άλλο άτομο κατά τα πρώτα στάδια μιας σχέσης- για τις γυναίκες με αυτισμό, είναι σύνηθες η έντονη εστίαση σε άλλους ανθρώπους να αποτελεί ένα από τα “ειδικά ενδιαφέροντα” που είναι σύμπτωμα του αυτισμού. Και παρά το γεγονός ότι δυσκολεύονται να προσανατολιστούν σε ομάδες ανθρώπων, πολλά άτομα με αυτισμό εκφράζουν την επιθυμία για μία ή δύο στενές σχέσεις και εκτιμούν βαθιά αυτές τις σχέσεις.

3. Ρουτίνες και άκαμπτη σκέψη

Όταν κάποιος με αυτισμό βρίσκει κάποιον που θέλει να είναι μαζί του, μπορεί να δυσκολεύεται να είναι σε μια σχέση -και ο σύντροφός του μπορεί να δυσκολεύεται να ικανοποιήσει κάποιες από τις ανάγκες του.

Τα άτομα με αυτισμό τείνουν να έχουν μια ισχυρή προσκόλληση σε συγκεκριμένους τρόπους που κάνουν και που σκέφτονται για τα πράγματα, και μπορεί να τους είναι δύσκολο να συμβιβαστούν ή να αλλάξουν τους τρόπους τους. Οι στενές σχέσεις τείνουν να βασίζονται στον συμβιβασμό – πράγμα που δυσκολεύει και τα δύο μέρη όταν το ένα από αυτά έχει αυτισμό.

4. Επικοινωνία

Τα άτομα με αυτισμό τείνουν να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις στενές σχέσεις. Μπορεί να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν ένα αρχικό ενδιαφέρον για κάποιον, να εκφράσουν τις ανάγκες τους μέσα σε μια σχέση ή να δηλώσουν την αγάπη τους για κάποιον άλλον.

Βρίσκοντας το σωστό άτομο

Οι σχέσεις τείνουν να είναι δύσκολες για τους περισσότερους ανθρώπους. Όταν στην κατάσταση προστίθεται και ο αυτισμός, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες.

Αλλά πολλά από τα προβλήματα σχέσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με βελτιωμένη επικοινωνία και κατανόηση και από τις δύο πλευρές. Η ενημέρωση του συντρόφου σχετικά με τον αυτισμό σας μπορεί να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση των αναγκών σας. Εσείς, από την πλευρά σας, μπορείτε να μάθετε τρόπους επικοινωνίας που να σας φαίνονται πιο ασφαλείς και πιο διαχειρίσιμοι.

Δεν είναι πάντα εύκολο. Αλλά για όσους αυτιστικούς ανθρώπους θέλουν να βρίσκονται σε μια σχέση αγάπης -και δεν το κάνουν ή δεν θα έπρεπε να το κάνουν όλοι- έχουν σίγουρα την ικανότητα να αγαπούν και να αγαπιούνται.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Littner, M., Littner, L., Shah, M.A. Sexuality issues for the disabled: Development of a unified school policy. SIECUS Report 2001 https://siecus.org/wp-content/uploads/2015/07/29-3.pdf

American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders - DSM-IV, 4th Edition. American Psychiatric Association, Washington, DC 1994. https://www.nlm.nih.gov/research/umls/sourcereleasedocs/current/DSM4/index.html

Mesibov, G.B. Sex education for people with autism. Matching programs to levels of functioning. Paper presented at the meeting of the National Society for Children and Adults with Autism, Omaha, NE 1982. https://www.researchgate.net/publication/232500643_Autism_in_adolescents_and_adults

Torisky, D. Sex education and sexual awareness building for autistic children and youth: Some viewpoints and considerations. Journal of Autism and Developmental Disorder 1985 https://psycnet.apa.org/record/1985-29356-001