Διατροφή, Καρκίνος, Πρόληψη και θεραπεία

Μπρόκολο: “Θαυματουργή” ασπίδα κατά του καρκίνου

© Colicaranica | Dreamstime Stock Photos
© Colicaranica | Dreamstime Stock Photos

Ουσία στα σταυροειδή λαχανικά καταπολέμα τον καρκίνο

Νέα έρευνα δείχνει πως μία ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς και σε άλλα σταυροειδή λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και καταπολέμηση των καρκινικών όγκων. Η κατανάλωση τέτοιων λαχανικών μπορεί να προσφέρει μια ασπίδα προστασίας του οργανισμού έναντι στον καρκίνο, λένε οι επιστήμονες, καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν πως μια ουσία που περιέχεται σε αυτά μπορεί να προλάβει ή να εμποδίσει την ανάπτυξη και την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.

Η ένωση αυτή που ονομάζεται Ι3C παίρνει μέρος σε μια πολύπλοκη χημική αλυσιδωτή αντίδραση που ελευθερώνει ουσίες που καταπολεμούν τους όγκους. Η ουσία αυτή καταπολεμά τόσο τους όγκους που πάνε να αναπτυχθούν όσο και αυτούς που υπάρχουν και προσπαθούν να εξαπλωθούν.

Τι έδειξαν οι πρόσφατες έρευνες

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Beth Israel Deaconess Medical Center, Cancer Center and Cancer Research Institute με επικεφαλής τον Victor J. Aresty, καθηγητή Ιατρική του Harvard Medical School. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις επιπτώσεις των ουσιών των σταυροειδών λαχανικών στο PTEN γονίδιο που καταπολεμά τον καρκίνο και αποκωδικοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες που ευθύνονται για το μεγάλωμα των όγκων.

“Η έρευνα είναι πολύ συναρπαστική. Οι δημοσιογράφοι με βομβαρδίζουν με ερωτήσεις εξαιτίας της σύνδεσης με το μπρόκολο. Ξεχάστε ότι ξέρατε για την επιστήμη, το γεγονός πως βρήκαμε κάτι που η γιαγιά σας θα σας έλεγε ότι σας κάνει καλό, είναι πολύ σημαντικό”.

Πως λειτουργεί το ΡΤΕΝ

Το ΡΤΕΝ συχνά δέχεται επίθεση από τον καρκίνο, που αναζητά να το διαγράψει, ακυρώσει ή να το εμποδίσει και οι επιστήμονες ήδη έχουν ξεκινήσει να ερευνούν τον τρόπο. Η έρευνα δείχνει ακόμη έναν τρόπο για να βοηθήσει όσους υποφέρουν από μια γενετική έλλειψη PTEN, που εκτός από το να τους κάνει πιο επιρρεπείς στον καρκίνο, δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη που οδηγούν στη δυσλειτουργία του εγκεφάλου ή σε ψυχιατρικές νόσους. Τέλος, το ΡΤΕΝ έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει τη γενικότερη υγεία του ατόμου καθώς τα ποντίκια που παράγουν περισσότερο έχουν σώματα μικρότερα από το φυσιολογικό αλλά είναι μεταβολικά πιο υγιή από τα κανονικά και ζουν περισσότερα χρόνια.

Η ουσία που προστατεύει το ΡΤΕΝ Ι3C είναι ήδη γνωστή στους επιστήμονες που θεωρούσαν ότι μπορεί να είχε αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά δεν γνώριζαν τον ακριβή μηχανισμό. Βρίσκεται στη φυσική μορφή της στα σταυροειδή λαχανικά δηλαδή στο κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αν λοιπόν κάποιος καταναλώνει σε τακτική βάση μια επαρκή ποσότητα αυτών των λαχανικών έχει μια επιπλέον προστασία έναντι του καρκίνου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved