Πρόληψη και θεραπεία

MRI: Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας;

Η μαγνητική τομογραφία είναι ένας τύπος σάρωσης που χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο, ραδιοκύματα και έναν υπολογιστή για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων του εσωτερικού του σώματος. Σε αντίθεση με την απλή ακτινογραφία, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες από οστά, χόνδρους, τένοντες, συνδέσμους, μυς, ακόμη και από ορισμένα αιμοφόρα αγγεία και άλλα όργανα. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως:

Επιπρόσθετα, μια μαγνητική τομογραφία είναι χρήσιμη πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση για να φανεί η πρόοδος της θεραπείας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας;

Ο ασθενής φορώντας χαλαρά ρούχα, ξαπλώνει σε ένα τραπέζι το οποίο εισέρχεται στο μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας που μοιάζει με ένα μεγάλο στρογγυλό σωλήνα. Μέσα στον σωλήνα εισέρχεται μόνο το τμήμα του σώματος που χρειάζεται σάρωση. Για παράδειγμα, αν η μαγνητική τομογραφία αφορά το γόνατο, μέσα στον σωλήνα θα εισέλθει μόνο το κάτω μέρος του σώματος.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει ακίνητος για περίπου 15-45 λεπτά, ώστε το μηχάνημα να τραβήξει καθαρές φωτογραφίες. Σημειώνεται ότι ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να λάβει ένα σκιαγραφικό, το οποίο βοηθά στην εμφάνιση πιο καθαρών φωτογραφιών. Τις περισσότερες φορές μέσα στο δωμάτιο βρίσκεται μόνο ο ασθενής, ενώ ο τεχνικός του μαγνητικού τομογράφου βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο στο οποίο υπάρχει ο υπολογιστής που τραβά τις φωτογραφίες που χρειάζεται.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της σάρωσης δεν προκαλείται πόνος, αλλά το μηχάνημα προκαλεί δυνατούς θορύβους και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται ακουστικά ή ωτοασπίδες για την προστασία της ακοής του ασθενούς.

Αφού τελειώσει η διαδικασία:

  • Ο τεχνικός στέλνει τις φωτογραφίες στον ακτινολόγο, ο οποίος με τη σειρά του φτιάχνει μια αναφορά στον γιατρό.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και να συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα του χωρίς περιορισμούς.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε στο δωμάτιο της σάρωσης;

Πριν μπείτε στο δωμάτιο της σάρωσης πρέπει να αφαιρέσετε κάθε τι μεταλλικό έχετε πάνω σας, το οποίο μπορεί να επηρεάσει το μαγνητικό πεδίο του μηχανήματος, όπως:

Ενημερώστε τον γιατρό σας εαν έχετε ιατρικά εμφυτεύματα στο σώμα σας, όπως βηματοδότες ή πλατίνες.

Η μαγνητική τομογραφία είναι ασφαλής διαδικασία για όλους;

Η μαγνητική τομογραφία θεωρείται μια ασφαλής διαδικασία για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις κλειστοφοβίας, εγκυμοσύνης και προηγούμενων αλλεργικών αντιδράσεων (λόγω της βαφής αντίθεσης (σκιαγραφικού) που χρησιμοποιείται). Συζητήστε με τον γιατρό σας.