Ορθοπαιδικά

Μυϊκό ραιβόκρανο: Πώς βοηθά η φυσικοθεραπεία;

Τι είναι το ραιβόκρανο;

Το μυϊκό ραιβόκρανο είναι μια πάθηση στα βρέφη που ανιχνεύεται κατά τη γέννηση ή λίγο μετά. Χαρακτηρίζεται από περιστροφική παραμόρφωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με δευτερογενή κλίση της κεφαλής . Υπάρχει πλάγια κλίση της κεφαλής προς τη μία πλευρά και αντίθετη στροφή. Είναι συνηθέστερα αποτέλεσμα μονόπλευρης βράχυνσης και πάχυνσης ή υπερβολικής σύσπασης του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός. Η βασική διαταραχή είναι γνωστή ως ενδομυϊκή ίνωση με εναπόθεση κολλαγόνου και μετανάστευση ινοβλαστών γύρω από μεμονωμένες μυϊκές ίνες. Οδηγεί σε περιορισμό της κινητικότητας της κεφαλής τόσο σε στροφή όσο και σε πλάγια κάμψη.

Τι θα εξετάσει ο φυσικοθεραπευτής σε περίπτωση ραιβόκρανου;

  1. Διεξοδική λήψη ιστορικού (γέννησης, αναπτυξιακού, ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού).
  2. Παρατήρηση οποιασδήποτε ασυμμετρίας, συμπεριλαμβανομένης της τάσης του προσώπου, του κρανίου, του λαιμού και της προτίμησης θέσης και της παρουσίας πλαγιοκεφαλίας.
  3. Παρατήρηση των ρυτίδων του δέρματος.
  4. Παρατήρηση του βρέφους σε αναπτυξιακά κατάλληλες θέσεις για την ανίχνευση ασυμμετρίας και τον έλεγχο των αναπτυξιακών ορόσημων.
  5. Έλεγχος του ενεργητικού και παθητικού εύρους κίνησης του αυχένα.
  6. Έλεγχος εύρους κίνησης των άνω και κάτω άκρων, έλεγχος για δυσπλασία του ισχίου, η οποία μπορεί να σχετίζεται με μυϊκό ραιβόκρανο και ασυμμετρία της σπονδυλικής στήλης.
  7. Πόνος σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια των κινήσεων.
  8. Ψηλάφηση του στερνοκλειδομαστοειδούς για το μέγεθος, την ελαστικότητα και την παρουσία μάζας.
  9. Επισκόπηση.
  10. Έλεγχος του μυϊκού τόνου.

Πως μπορεί να βοηθήσει ένας φυσικοθεραπευτής στο ραιβόκρανο;

Ο φυσικοθεραπευτής θα συνεργαστεί με τον κηδεμόνα του παιδιού ή τον ενήλικα ασθενή για την ανάπτυξη και την επίτευξη στόχων. Ο φυσικοθεραπευτής θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για:

  1. Να ενδυναμώσει τους μύες του αυχένα
  2. Να διορθώσει τη μυϊκή ανισορροπία
  3. Να αποκτήσει κίνηση χωρίς πόνο (εύρος κίνησης)
  4. Να βελτιώσει τον έλεγχο της στάσης και τη συμμετρία
  5. Να βελτιώσει την ευθυγράμμιση του σώματος μέσω της χαλάρωσης της μυϊκής έντασης

Τι περιλαμβάνει συνήθως το πρόγραμμα θεραπείας του ραιβόκρανου;

Ο θεραπευτής θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του παιδιού σας και θα σας κάνει συστάσεις για φυσικοθεραπευτική αγωγή, ανάλογα με τις ανάγκες. Συνήθως το πρόγραμμα θεραπείας περιλαμβάνει:

  1. Ήπια διάταση των μυών του αυχένα και της πλάτης
  2. Ενδυνάμωση των μυών του αυχένα και της πλάτης
  3. Μάλαξη στην πληγείσα περιοχή
  4. Καθοδήγηση για τη σωστή τοποθέτηση των βρεφών
  5. Χρήση tape για την επιμήκυνση των μυών ώστε να διευκολυνθεί η διάταση
  6. Πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι για τη συνέχιση της ήπιας αποκατάστασης

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για έναρξη φυσικοθεραπείας και τι να περιμένω;

Τα περισσότερα μωρά με μυϊκό ραιβόκρανο βελτιώνονται μέσω αλλαγών θέσης και ασκήσεων διάτασης. Μπορεί να χρειαστούν έως και 6 μήνες για να υποχωρήσει εντελώς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος ή και περισσότερο. Οι ασκήσεις διάτασης για θεραπεία λειτουργούν καλύτερα αν ξεκινήσουν όταν το μωρό είναι 3-6 μηνών. Εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας δεν βελτιώνεται με τις διατάσεις, μιλήστε με το γιατρό σας. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση χαλάρωσης των μυών, μια επέμβαση που θεραπεύει τις περισσότερες περιπτώσεις ραιβόκρανου που δεν βελτιώνονται.