Ορθοπαιδικά

Μυικό Σύστημα: Ποιες είναι οι κύριες λειτουργίες του;

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από διάφορους τύπους μυών που ο καθένας παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του σώματος. Οι μύες επιτρέπουν σε ένα άτομο να κινείται, να μιλάει και να μασάει. Ελέγχουν τον καρδιακό παλμό, την αναπνοή και την πέψη. Άλλες φαινομενικά άσχετες λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η όραση, βασίζονται επίσης στο μυϊκό σύστημα.

Πώς λειτουργεί το μυϊκό σύστημα;

Το μυϊκό σύστημα περιλαμβάνει περισσότερους από 600 μύες που συνεργάζονται για να επιτρέπουν την πλήρη λειτουργία του σώματος.

Υπάρχουν 3 τύποι μυών στο σώμα:

Σκελετικοί μύες

Οι σκελετικοί μύες είναι οι μόνοι μύες που μπορούν να ελεγχθούν συνειδητά. Συνδέονται με τα οστά και η σύσπαση των μυών προκαλεί την κίνηση αυτών των οστών. Κάθε ενέργεια που αναλαμβάνει συνειδητά ένα άτομο περιλαμβάνει τη χρήση των σκελετικών μυών. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι το τρέξιμο, η μάσηση και η γραφή.

Λείοι μύες

Ο λείος μυς επενδύει το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και των οργάνων, όπως το στομάχι, και είναι επίσης γνωστός ως σπλαχνικός μυς. Είναι ο πιο αδύναμος τύπος μυός, αλλά έχει ουσιαστικό ρόλο στη μετακίνηση της τροφής κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα και στη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Ο λείος μυς δρα ακούσια και δεν μπορεί να ελεγχθεί συνειδητά.

Καρδιακός μυς

Βρίσκεται μόνο στην καρδιά, ο καρδιακός μυς αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Ο καρδιακός μυς διεγείρει τις δικές του συσπάσεις που σχηματίζουν τον καρδιακό μας παλμό. Σήματα από το νευρικό σύστημα ελέγχουν τον ρυθμό συστολής. Αυτός ο τύπος μυός είναι ισχυρός και δρα ακούσια.

Ποιες είναι οι κύριες λειτουργίες του μυϊκού συστήματος;

Οι κύριες λειτουργίες του μυϊκού συστήματος είναι οι εξής:

 1. Κινητικότητα

Η κύρια λειτουργία του μυϊκού συστήματος είναι να επιτρέπει την κίνηση. Όταν οι μύες συσπώνται, συμβάλλουν στην αδρή και λεπτή κίνηση. Η αδρή κίνηση αναφέρεται σε μεγάλες, συντονισμένες κινήσεις και περιλαμβάνει:

Η λεπτή κίνηση περιλαμβάνει μικρότερες κινήσεις, όπως:

 • γράψιμο
 • ομιλία
 • εκφράσεις του προσώπου

Οι μικρότεροι σκελετικοί μύες είναι συνήθως υπεύθυνοι για αυτόν τον τύπο δράσης. Οι περισσότερες μυϊκές κινήσεις του σώματος βρίσκονται υπό συνειδητό έλεγχο. Ωστόσο, ορισμένες κινήσεις είναι αντανακλαστικές, όπως η απόσυρση του χεριού από μια πηγή θερμότητας.

 1. Σταθερότητα

Οι τένοντες των μυών τεντώνονται πάνω από τις αρθρώσεις και συμβάλλουν στη σταθερότητα των αρθρώσεων. Οι μυϊκοί τένοντες στην άρθρωση του γόνατος και στην άρθρωση του ώμου είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση. Οι μύες του κορμού είναι αυτοί που βρίσκονται στην κοιλιά, την πλάτη και τη λεκάνη και σταθεροποιούν επίσης το σώμα και βοηθούν σε εργασίες, όπως η ανύψωση βαρών.

 1. Στάση του σώματος

Οι σκελετικοί μύες βοηθούν στη διατήρηση του σώματος στη σωστή θέση όταν κάποιος κάθεται ή στέκεται όρθιος. Αυτό είναι γνωστό ως στάση του σώματος. Η καλή στάση του σώματος βασίζεται σε ισχυρούς, εύκαμπτους μύες. Οι δύσκαμπτοι, αδύναμοι ή σφιχτοί μύες συμβάλλουν στην κακή στάση του σώματος και στην κακή ευθυγράμμιση του σώματος. Μακροπρόθεσμα, η κακή στάση του σώματος οδηγεί σε πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς στους ώμους, την πλάτη, τον αυχένα και αλλού.

 1. Κυκλοφορία

Η καρδιά είναι ένας μυς που αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Η κίνηση της καρδιάς είναι εκτός συνειδητού ελέγχου και συστέλλεται αυτόματα όταν διεγείρεται από ηλεκτρικά σήματα. Ο λείος μυς στις αρτηρίες και τις φλέβες παίζει έναν ακόμη ρόλο στην κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Αυτοί οι μύες διατηρούν την πίεση του αίματος και την κυκλοφορία σε περίπτωση απώλειας αίματος ή αφυδάτωσης. Διευρύνονται για να αυξήσουν τη ροή του αίματος σε περιόδους έντονης άσκησης, όταν το σώμα απαιτεί περισσότερο οξυγόνο.

 1. Αναπνοή

Η αναπνοή περιλαμβάνει τη χρήση του διαφραγματικού μυός. Το διάφραγμα είναι ένας μυς σε σχήμα θόλου που βρίσκεται κάτω από τους πνεύμονες. Όταν το διάφραγμα συστέλλεται, πιέζει προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η θωρακική κοιλότητα. Οι πνεύμονες τότε γεμίζουν με αέρα. Όταν ο μυς του διαφράγματος χαλαρώνει, σπρώχνει τον αέρα έξω από τους πνεύμονες. Όταν κάποιος θέλει να αναπνεύσει πιο βαθιά, χρειάζεται βοήθεια από άλλους μύες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην κοιλιά, την πλάτη και τον αυχένα.

 1. Πέψη

Οι λείοι μύες του γαστρεντερικού ελέγχουν την πέψη. Ο γαστρεντερικός σωλήνας εκτείνεται από το στόμα έως τον πρωκτό. Η τροφή κινείται μέσω του πεπτικού συστήματος με μια κίνηση που μοιάζει με κύμα και ονομάζεται περισταλτισμός. Οι μύες στα τοιχώματα των κοίλων οργάνων συστέλλονται και χαλαρώνουν για να προκαλέσουν αυτή την κίνηση, η οποία ωθεί την τροφή μέσω του οισοφάγου στο στομάχι. Ο ανώτερος μυς στο στομάχι χαλαρώνει για να επιτρέψει την είσοδο της τροφής, ενώ οι κατώτεροι μύες αναμειγνύουν τα σωματίδια της τροφής με το οξύ του στομάχου και τα ένζυμα. Η χωνεμένη τροφή κινείται από το στομάχι προς τα έντερα με περισταλτισμό. Από εδώ, περισσότεροι μύες συστέλλονται για να περάσει η τροφή έξω από το σώμα ως κόπρανα.

 1. Ούρηση

Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει τόσο λείους όσο και σκελετικούς μύες, συμπεριλαμβανομένων:

 • ουροδόχου κύστης
 • νεφρών
 • πέους ή κόλπου
 • προστάτη
 • ουρητήρων
 • ουρήθρας

Οι μύες και τα νεύρα πρέπει να συνεργάζονται για να συγκρατούν και να απελευθερώνουν τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Τα προβλήματα ούρησης, όπως ο κακός έλεγχος της ουροδόχου κύστης ή η κατακράτηση ούρων, προκαλούνται από βλάβη στα νεύρα που μεταφέρουν σήματα στους μύες.

 1. Τοκετός

Οι λείοι μύες της μήτρας διαστέλλονται και συστέλλονται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι κινήσεις αυτές ωθούν το μωρό μέσα από τον κόλπο. Επίσης, οι μύες του πυελικού εδάφους βοηθούν στην καθοδήγηση του κεφαλιού του μωρού κατά μήκος του γεννητικού σωλήνα.

 1. Όραση

Έξι σκελετικοί μύες γύρω από το μάτι ελέγχουν τις κινήσεις του. Αυτοί οι μύες λειτουργούν γρήγορα και με ακρίβεια και επιτρέπουν στο μάτι να:

 • να διατηρεί μια σταθερή εικόνα
 • να σαρώνει τη γύρω περιοχή
 • να εντοπίζει κινούμενα αντικείμενα

Εάν κάποιος υποστεί βλάβη στους οφθαλμικούς μύες του, μπορεί να επηρεαστεί η όρασή του.

 1. Προστασία οργάνων

Οι μύες του κορμού προστατεύουν τα εσωτερικά όργανα στο μπροστινό, το πλαϊνό και το πίσω μέρος του σώματος. Τα οστά της σπονδυλικής στήλης και τα πλευρά παρέχουν περαιτέρω προστασία. Οι μύες προστατεύουν επίσης τα οστά και τα όργανα απορροφώντας τους κραδασμούς και μειώνοντας την τριβή στις αρθρώσεις.

 1. Ρύθμιση της θερμοκρασίας

Η διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος αποτελεί σημαντική λειτουργία του μυϊκού συστήματος. Σχεδόν το 85% της θερμότητας που παράγει ένα άτομο στο σώμα του προέρχεται από τη σύσπαση των μυών. Όταν η θερμότητα του σώματος πέφτει κάτω από τα βέλτιστα επίπεδα, οι σκελετικοί μύες αυξάνουν τη δραστηριότητά τους για να παράγουν θερμότητα. Το ρίγος είναι ένα παράδειγμα αυτού του μηχανισμού. Οι μύες στα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται επίσης για να διατηρήσουν τη θερμότητα του σώματος. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μέσω της χαλάρωσης των λείων μυών στα αιμοφόρα αγγεία. Η δράση αυτή αυξάνει τη ροή του αίματος και απελευθερώνει την περίσσεια θερμότητας μέσω του δέρματος.

Πέντε στοιχεία για το μυϊκό σύστημα:

 1. Οι μύες αποτελούν περίπου το 40% του συνολικού βάρους.
 2. Η καρδιά είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος μυς στο σώμα. Αντλεί 5 λίτρα αίματος ανά λεπτό και 7570 λίτρα αίματος καθημερινά.
 3. Ο μείζων γλουτιαίος μυς είναι ο μεγαλύτερος μυς του σώματος. Βρίσκεται στους γλουτούς και βοηθά τους ανθρώπους να διατηρούν μια όρθια στάση.
 4. Το αυτί περιέχει τους μικρότερους μύες του σώματος μαζί με τα μικρότερα οστά. Αυτοί οι μύες συγκρατούν το εσωτερικό αυτί και συνδέονται με το τύμπανο.
 5. Ένας μυς που ονομάζεται μασητήρας στη γνάθο είναι ο ισχυρότερος μυς κατά βάρος. Επιτρέπει στα δόντια να κλείνουν με δύναμη έως και 55 κιλά στους κοπτήρες ή 200 κιλά στους γομφίους.