Γυναίκα, Σεξουαλική Υγεία

Μυκητιασική Κολπίτιδα: Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία;

Πολλές γυναίκες είναι εξοικειωμένες με τα συμπτώματα των μολύνσεων από μύκητες, αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν ότι αυτές οι μολύνσεις μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία

Οι μολύνσεις μυκήτων (καντιντίαση) εμφανίζονται όταν υπάρχει υπερανάπτυξη του μύκητα Candida στο σώμα. Όταν η μόλυνση επηρεάζει τον κόλπο και τους ιστούς στο άνοιγμα του κόλπου (αιδοίο), ονομάζεται κολπική μόλυνση ζύμης. Το ανθρώπινο σώμα έχει φυσικά τον μύκητα Candida και το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αναπτυγμένους μηχανισμούς που ελέγχουν την ανάπτυξή του. (Ουρολοίμωξη: Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης των νεφρών)

Σε περίπτωση που η κολπική χημεία μιας γυναίκας διαταραχθεί, ο φυσιολογικός πληθυσμός των μυκήτων που ζει στον κόλπο υπεραναπτύσσεται και οδηγεί σε μόλυνση, η οποία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως το εξασθενημένο ανοσοποιητικό, η εγκυμοσύνη και οι φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. (Κολπίτιδα από μυκητίαση: Η FDA εγκρίνει το Vivjoa για την χρόνια μόλυνση)

Γιατί οι μυκητιάσεις προκαλούν αιμορραγία;

Μια κολπίτιδα από μύκητες μπορεί να οδηγήσει σε μικρή αιμορραγία, αλλά όχι σε όλες τις γυναίκες και όχι κάθε φορά που εμφανίζεται η μόλυνση. Τυπικά, η αιμορραγία δεν είναι κάτι ανησυχητικό, καθώς προκαλείται από μικρά κοψίματα, σκισίματα ή πληγές στον κολπικό ιστό που προκύπτουν από τη μόλυνση. Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο να αιμορραγήσουν είναι όσες αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις μυκήτων. (Ευεργετικά βακτήρια αποτρέπουν την επαναλαμβανόμενη βακτηριακή κολπίτιδα στις γυναίκες)

Η μόλυνση από μύκητες είναι ένας τύπος κολπίτιδας, που αναφέρεται σε διάφορες διαταραχές που προκαλούν φλεγμονή του κόλπου. Η φλεγμονή προκαλεί πόνο, οίδημα, κνησμό και αιμορραγία. Η κολπίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα αλλαγής στη φυσιολογική ισορροπία των κολπικών βακτηρίων, μόλυνσης ή μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν επτά κοινοί τύποι κολπίτιδας και η μόλυνση ζύμης είναι ένας από αυτούς:

Οι πιο πάνω καταστάσεις προκαλούν παρόμοια συμπτώματα αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες, οπότε η διάγνωση και η λήψη της σωστής φαρμακευτικής αγωγής κρίνεται απαραίτητη. Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω τύποι κολπίτιδας μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία, όπως ακριβώς και οι ζυμομύκητες. (Εξετάσεις για ζυμομύκητες: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Όλες οι γυναίκες με μυκητίαση έχουν αιμορραγία; Ποια άλλα συμπτώματα προκύπτουν;

Δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες αιμορραγία όταν έχουν μόλυνση ζύμης, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλα τα συμπτώματα μιας μόλυνσης μυκήτων, τα οποία περιλαμβάνουν:

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας αν παρουσιάσετε κολπίτιδα;

Η αιμορραγία που συμβαίνει για οποιοδήποτε λόγο, εκτός της τυπικής εμμηνορροϊκής περιόδου προϋποθέτει μια επίσκεψη στον γιατρό.

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε, με βάση τα συμπτώματα που περιγράψαμε πιο πάνω, ότι η αιμορραγία σας οφείλεται σε ζυμομύκητες, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία. (Κολπίτιδα από μυκητίαση: Η FDA εγκρίνει το Vivjoa για την χρόνια μόλυνση)

Τονίζεται ότι η αιμορραγία και άλλα συμπτώματα που δεν επιλύονται μετά τη θεραπεία, ενδέχεται να υποδηλώνουν κάποια άλλη ιατρική κατάσταση που πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί. (Γυναικείος κόλπος: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος;)

+ 14 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can a Yeast Infection Cause Bleeding? https://www.verywellhealth.com/can-yeast-infection-cause-bleeding-5176673

Frequent or urgent urination https://medlineplus.gov/ency/article/003140.htm

Miconazole Vaginal https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a601203.html

Fluconazole https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a690002.html

Candida Urinary Tract Infections—Treatment https://academic.oup.com/cid/article/52/suppl_6/S457/285164

Nephrolithiasis and loss of kidney function https://journals.lww.com/co-nephrolhypertens/Abstract/2013/07000/Nephrolithiasis_and_loss_of_kidney_function.6.aspx

Chlamydia – CDC Basic Fact Sheet https://www.cdc.gov/std/chlamydia/stdfact-chlamydia.htm

The growing epidemic of sexually transmitted infections in adolescents: a neglected population https://journals.lww.com/co-pediatrics/Abstract/2018/02000/The_growing_epidemic_of_sexually_transmitted.21.aspx

Sexually transmitted diseases and infertility https://www.ajog.org/article/S0002-9378(16)30573-7/fulltext

Trichomoniasis – CDC Basic Fact Sheet https://www.cdc.gov/std/trichomonas/stdfact-trichomoniasis.htm

Incidence and Prevalence of Trichomonas vaginalis Infection Among Persons Aged 15 to 59 Years: United States, 2018 https://journals.lww.com/stdjournal/Fulltext/2021/04000/Incidence_and_Prevalence_of_Trichomonas_vaginalis.5.aspx

The aetiology of bacterial vaginosis https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2672.2011.04977.x

Yeast Infections https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5019-yeast-infections

Vaginitis https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9131-vaginitis