Μολυσματικές ασθένειες

Μυοκαρδίτιδα: Συχνότερη μετά τη νόσο COVID-19 παρά μετά τον εμβολιασμό

Η μυοκαρδίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή στον καρδιακό μυ, φαίνεται να είναι πιο συχνή μετά από την μόλυνση με COVID-19 παρά μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The New England Journal of Medicine.

Η μυοκαρδίτιδα είναι πιο συχνή μετά τη νόσηση ή μετά τον εμβολιασμό;

Με βάση τα δεδομένα του Ισραήλ, η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer για την COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, με περίπου ένα έως πέντε περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Αλλά η μόλυνση από την ίδια την COVID-19, συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο και συγκεκριμένα με 11 επιπλέον περιστατικά ανά 100.000 άτομα.

Ο Ben Reis, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και διευθυντής της Ομάδας Προγνωστικής Ιατρικής στο Πρόγραμμα Πληροφορικής Υγείας Υπολογιστών της Βοστώνης, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ επικίνδυνος για το ανθρώπινο σώμα. Ένας από τους λόγους που κάποιος δίσταζε να κάνει μέχρι σήμερα το εμβόλιο, είναι η σπάνια παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτή η παρενέργεια είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα, εάν νοσήσουν.

Ο Reis και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα, από τον μεγαλύτερο οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης στο Ισραήλ και υπολόγισαν τα ποσοστά 25 επιβλαβών συμβάντων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση COVID-19. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η μυοκαρδίτιδα ήταν σπάνια, τόσο σε εμβολιασμένα, όσο και σε μη εμβολιασμένα άτομα. Αλλά ήταν πιο συνηθισμένη στην ομάδα των μη εμβολιασμένων που νόσησαν με κορωνοϊό. Ανάμεσα σε αυτούς που είχαν νοσήσει, υπήρχαν 11 επιπλέον περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανά 100.000 άτομα, συγκριτικά με όσους δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Σημειώνεται ότι παρόλο που η μελέτη δεν εξέτασε τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας ανά ηλικία ή φύλο, διαπιστώθηκε ότι η μέση ηλικία των ατόμων που εμφάνισαν καρδιακό πρόβλημα μετά τον εμβολιασμό ήταν τα 25 και ότι από τις 21 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, οι 19 αφορούσαν άνδρες. Επιπρόσθετα, το εμβόλιο της Pfizer συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διόγκωσης των λεμφαδένων, σκωληκοειδίτιδας και έρπη ζωστήρα. Και οι τρεις παρενέργειες ήταν ασυνήθιστες.

Η λοίμωξη COVID-19 συσχετίστηκε με υψηλότερους κινδύνους σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, ακανόνιστου καρδιακού παλμού, θρόμβων αίματος στους πνεύμονες ή τα πόδια, τραυματισμό των νεφρών και εγκεφαλική αιμορραγία. Για κάθε 100.000 λοιμώξεις, υπήρχαν επιπλέον 25 καρδιακές προσβολές και 62 περιπτώσεις θρόμβων αίματος στους πνεύμονες.

Όταν ενας άνθρωπος προσπαθεί να αποφασίσει αν θα πρέπει ή όχι να εμβολιαστεί, πρέπει να ζυγίσει τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου με τους κινδύνους της ίδια της μόλυνσης, όπως αναφέρονται πιο πάνω και τότε θα πάρει την πιο σωστή απόφαση!

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Heart Inflammation More Common After COVID-19 Than After Vaccination https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210826/heart-inflammation-more-common-after-covid-than-after-vaccination

Safety of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine in a Nationwide Setting https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2110475

Heart Problem More Common After Covid-19 Than After Vaccination, Study Finds https://www.nytimes.com/2021/08/25/health/covid-myocarditis-vaccine.html