Τι αισθάνεσαι;

Γυναίκα, Ενδοκρινολογικά

Μύθοι και αλήθειες για τον γυναικείο κύκλο και την περίοδο

Είναι φυσιολογικό ο μηνιαίος κύκλος να διαφέρει;

Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν πως ως φυσιολογικός θεωρείται ο κύκλος περιόδου που διαρκεί 28 ημέρες και που δεν εμφανίζει καθόλου διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές να επισκέπτεται τον γυναικολόγο πιστεύοντας πως κάτι σοβαρό τους συμβαίνει αν τυχόν υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις. Τις περισσότερες φορές φυσικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ο γυναικολόγος τους δεν εντοπίζει κάποια ορμονική ανωμαλία.

Η ανησυχία αυτή είναι λογικό να προκληθεί στις γυναίκες γιατί συχνά θεωρούν πως αν κάποιος κύκλος τους είναι λίγο μικρότερος ή λίγο μεγαλύτερος- για παράδειγμα αν τον ένα μήνα είναι 28 ημέρες και τον επόμενο 3-ανησυχούν ότι κάτι σοβαρό τους συμβαίνει. Όπως επίσης αν ο κύκλος τους δεν είναι 28 ημερών αλλά 30,πιστεύουν πως αυτό δείχνει πως υπάρχει κάποιο ορμονικό θέμα. Φυσικά τις περισσότερες φορές ο γιατρός τις καθησυχάζει και τους εξηγεί πως αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει.

Ελάχιστες γυναίκες έχουν τον «ιδανικό» κύκλο λέει νέα έρευνα

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο NPJ Digital Medicine Trousted Source αποκάλυψε πως μονάχα το 13% των γυναικών έχει κύκλο που διαρκεί 28 ημέρες, καθώς ο μέσος όρος ήταν οι 29.3 ημέρες. Επίσης ερευνητές του UCL ανέλυσαν πάνω από 600.000 γυναικείους κύκλους ανώνυμων γυναικών μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ και βρήκαν πως το 60% των γυναικών είχαν κύκλους που ήταν διάρκειας 25 -30 ημερών. Με αυτόν τον τρόπο ο μύθος του ιδανικού κύκλου 28 ημερών καταρρίπτεται για ακόμη μια φορά.

Πότε να ανησυχήσετε

Αν δεν βρίσκεστε κοντά στην εμμηνόπαυση, και ο κύκλος σας παρουσιάζει ανωμαλίες θα ήταν καλό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ποια είναι όμως τα σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και τι μπορεί να επηρεάζει τον κύκλο σας;

  • Επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας αν δείτε αίμα μεταξύ των περιόδων
  • Αν το διάστημα του κάθε κύκλου διαφέρει περισσότερο από 7 ημέρες καλό είναι να γίνει μια εκτίμηση. Για παράδειγμα, αν ο ένας κύκλος είναι 30 ημέρες, ο επόμενος 20 και ο μεθεπόμενος 32 τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.
  • Έχετε χάσει παραπάνω από έναν κύκλο. Αν και το να μην έχετε που και που περίοδο μπορεί να είναι φυσιολογικό, αν αυτό γίνεται συχνά ή έχετε χάσει παραπάνω από ένα κύκλο θα πρέπει να δείτε τον γυναικολόγο σας.
  • Έχετε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, θυρεοειδή ή άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.
  • Αν γεννήσατε πρόσφατα μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός να επιστρέψει ο κύκλος στους φυσιολογικούς του ρυθμούς και ιδιαίτερα αν θηλάζετε.
  • Αν έχετε πολύ έντονο και διαρκές στρες υπάρχει η περίπτωση να επηρεαστεί ο κύκλος σας.
  • Ινομυώματα, πολύποδες, σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τον γυναικείο κύκλο.
  • Ένας πολύ υψηλός ή πολύ χαμηλός ΔΜΣ μπορεί να αλλάξει τον γυναικείο κύκλο.
  • Ορισμένα φάρμακα μπορεί να δημιουργήσουν διαταραχές στην περίοδο.
  • Τέλος, ορμονικές ανωμαλίες μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο. ο γιατρός σας αν υποψιάζεται κάτι τέτοιο θα σας προτείνει να γίνουν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για προσδιορισμό ορμονών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις περισσότερες φορές δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας καθώς ο γυναικείος κύκλος τείνει να διαφοροποιείται ελαφρά και αρκετές φορές να υπάρχουν μικρές αλλαγές, χωρίς ωστόσο τις περισσότερες φορές να σημαίνουν πως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό θα ήταν να κάνετε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας ο οποίος θα κρίνει αν το ζήτημα χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Forget the 28-Day Cycle. Women’s Fertility is More Complicated healthline.com/health-news/77-of-women-your-cycle-isnt-28-days-what-that-means-for-fertility

Real-world menstrual cycle characteristics of more than 600,000 menstrual cycles nature.com/articles/s41746-019-0152-7

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι