Καρκίνος

Μύθοι για τον καρκίνο: Τι αποκαλύπτουν οι μελέτες;

Πολλές φορές έχουμε ακούσει διάφορες δημοφιλείς ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος αρχίζει και εξαπλώνεται. Αν και είναι επιστημονικά λανθασμένες φαίνεται να έχουν νόημα, ειδικά όταν οι ιδέες αυτές έχουν τις ρίζες τους σε παλαιές θεωρίες. Αλλά οι λανθασμένες ιδέες για τον καρκίνο, μπορεί να οδηγήσουν σε περιττή ανησυχία, ακόμη και να εμποδίσουν την καλή πρόληψη και τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με μερικούς κοινούς μύθους και παρανοήσεις αναφορικά με τον καρκίνο.

1.Είναι ο καρκίνος απαραίτητα θανατηφόρος;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο έχει μειωθεί σταθερά από τη δεκαετία του 1990. Τα ποσοστά επιβίωσης για κάποιους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του θυρεοειδούς, έχει ανέλθει στο 90% ή και περισσότερο για πέντε χρόνια. Το 5ετές ποσοστό επιβίωσης για όλους τους καρκίνους ανέρχεται σήμερα περίπου στο 67%.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά βασίζονται σε δεδομένα από μεγάλο αριθμό ατόμων. Το πόσο χρόνο θα ζήσει ένας ασθενής με καρκίνο και εάν θα πεθάνει από την ασθένεια αυτή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το αν ο καρκίνος είναι αργός ή ταχέως αναπτυσσόμενος, πόσο έχει εξαπλωθεί στο σώμα, εάν υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες, τη γενική υγεία του ατόμου και πολλά άλλα.

2. Η ζάχαρη χειροτερεύει τον καρκίνο;

Όχι. Παρόλο που η έρευνα έχει δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη (γλυκόζη) από τα φυσιολογικά κύτταρα, καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι η κατανάλωση ζάχαρης θα κάνει τον καρκίνο χειρότερο ή ότι εάν σταματήσετε να καταναλώνετε ζάχαρη, ο καρκίνος θα συρρικνωθεί ή θα εξαφανιστεί. Ωστόσο, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.

3.Τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν καρκίνο;

Όχι. Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών (υποκατάστατα ζάχαρης) σακχαρίνης (Sweet ‘N Low, Sweet Twin, NectaSweet), κυκλαμικό, ασπαρτάμη (Equal, NutraSweet), ακεσουλφάμη καλίου (Sunett, Sweet One). σουκραλόζη (Splenda)και neotame και δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους. Όλα αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά, εκτός από το κυκλαμικό, έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προς πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

4. Είναι ο καρκίνος μεταδοτικός ;

Σε γενικές γραμμές, όχι. Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Η μόνη κατάσταση στην οποία ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα άτομο στο άλλο, είναι στην περίπτωση μεταμόσχευσης οργάνων ή ιστών. Ένα άτομο που λαμβάνει ένα όργανο ή ιστό από έναν δότη που είχε καρκίνο στο παρελθόν, μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, που σχετίζεται με την μεταμόσχευση, στο μέλλον. Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός – περίπου δύο περιπτώσεις καρκίνου ανά 10.000 μεταμοσχεύσεις οργάνων. Οι γιατροί αποφεύγουν τη χρήση οργάνων ή ιστών από δότες που έχουν ιστορικό καρκίνου.

Σε μερικούς ανθρώπους, οι καρκίνοι μπορεί να προκληθούν από ορισμένους ιούς (μερικοί τύποι ανθρώπινου ιού θηλώματος ή HPV, για παράδειγμα) και από βακτήρια (όπως το Helicobacter pylori). Ενώ ένας ιός ή ένα βακτήριο μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο, οι καρκίνοι που προκαλούν μερικές φορές δεν μπορούν να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο.

5. Η στάση μου – θετική ή αρνητική – καθορίζει τον κίνδυνο ή την πιθανή αποκατάσταση από τον καρκίνο;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη «στάση» ενός ατόμου με τον κίνδυνο ανάπτυξης ή θανάτου από καρκίνο. Εάν έχετε καρκίνο, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή να αποθαρρύνεστε μερικές φορές και θετικοί ή αισιόδοξοι άλλες φορές. Οι άνθρωποι με θετική στάση μπορεί να είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν κοινωνικές σχέσεις και να παραμείνουν ενεργοί. Η σωματική άσκηση και η συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

6. Μπορεί η χειρουργική επέμβαση καρκίνου ή η βιοψία του όγκου να προκαλέσουν εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα;

Η πιθανότητα η χειρουργική επέμβαση θα προκαλέσει την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος είναι εξαιρετικά χαμηλή. Σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν ειδικές μεθόδους και λαμβάνουν πολλά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων κατά τη διάρκεια βιοψιών ή χειρουργικών επεμβάσεων για την απομάκρυνση των όγκων. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να αφαιρέσουν ιστούς από περισσότερες από μία περιοχές του σώματος, χρησιμοποιούν διαφορετικά χειρουργικά εργαλεία για κάθε περιοχή.

7. Ο καρκίνος θα επιδεινωθεί αν εκτεθεί στον αέρα;

Όχι. Η έκθεση στον αέρα δεν θα κάνει τους όγκους να αναπτυχθούν γρηγορότερα και δεν θα προκαλέσουν την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος.

8. Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο;

Όχι, σύμφωνα με τις καλύτερες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής. Ο καρκίνος προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις και τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν έναν τύπο ενέργειας χαμηλής συχνότητας που δεν βλάπτει τα γονίδια.

9. Οι γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν καρκίνο;

Όχι, σύμφωνα με τις καλύτερες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής. Οι ηλεκτρικές γραμμές εκπέμπουν τόσο ηλεκτρική, όσο και μαγνητική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια που εκπέμπεται από τις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, προστατεύεται εύκολα ή εξασθενεί διότι χτυπά σε τοίχους και άλλα αντικείμενα. Η μαγνητική ενέργεια που εκπέμπεται από τις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια μορφή ακτινοβολίας χαμηλής συχνότητας που δεν βλάπτει τα γονίδια.

10.Υπάρχουν φυτικά προϊόντα που μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο;

Όχι. Παρόλο που μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων μερικών βότανων, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου, δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου. Στην πραγματικότητα, ορισμένα φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι επιβλαβή όταν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας, επειδή μπορεί να παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι θεραπείες. Οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να μιλούν με το γιατρό τους για τυχόν συμπληρωματικά και εναλλακτικά φάρμακα-συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των συμπληρωμάτων βοτάνων-που μπορεί να χρησιμοποιούν.

11. Εάν κάποιος στην οικογένεια μου έχει καρκίνο, είναι πιθανότερο να αποκτήσω και εγώ;

Όχι απαραίτητα. Ο καρκίνος προκαλείται από βλαβερές αλλαγές (μεταλλάξεις) στα γονίδια. Μόνο το 5% – 10% των καρκίνων προκαλούνται από επιβλαβείς μεταλλάξεις που κληρονομούνται από τους γονείς ενός ατόμου. Σε οικογένειες με κληρονομική μετάλλαξη που προκαλεί καρκίνο, πολλά μέλη της οικογένειας θα αναπτύξουν συχνά τον ίδιο τύπο καρκίνου. Αυτοί οι τύποι καρκίνου ονομάζονται “οικογενείς” ή “κληρονομικοί” καρκίνοι.

Το υπόλοιπο 90% – 95% των καρκίνων, προκαλούνται από μεταλλάξεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης και έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο καπνός και η ακτινοβολία.  Αυτοί οι τύποι καρκίνου ονομάζονται “μη κληρονομικοί” ή “σποραδικοί” καρκίνοι.

12. Εάν κάποιος στην οικογένεια μου δεν είχε καρκίνο, αυτό σημαίνει ότι εγώ δεν κινδυνεύω;

Όχι. Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, περίπου το 38% των ανδρών και των γυναικών θα διαγνωστεί με καρκίνο σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι περισσότεροι καρκίνοι προκαλούνται από γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης και έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο καπνός και η ακτινοβολία. Άλλοι παράγοντες, όπως το είδος της τροφής που τρώτε, το πόσο τρώτε και το εάν ασκείστε, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στα σωματικά σας κύτταρα.

13. Αντισηπτικά ή αποσμητικά προκαλούν καρκίνο του μαστού;

Όχι. Οι καλύτερες μελέτες μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει στοιχεία που να συνδέουν τις χημικές ουσίες που συνήθως απαντώνται σε αντιιδρωτικά και αποσμητικά με αλλαγές στον ιστό του μαστού.

14. Η χρήση βαφής των μαλλιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Δεν υπάρχουν πειστικές επιστημονικές ενδείξεις ότι η χρήση προσωπικών βαφών μαλλιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι κομμωτές που εκτίθενται τακτικά σε μεγάλες ποσότητες βαφής μαλλιών και άλλα χημικά προϊόντα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

+ 16 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Common Cancer Myths and Misconceptions https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths

Reuse of NCI Information https://www.cancer.gov/policies/copyright-reuse

Hair Dyes and Cancer Risk https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths/hair-dyes-fact-sheet

Antiperspirants/Deodorants and Breast Cancer https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet

Causes and Prevention https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention

Genetic Testing for Inherited Cancer Susceptibility Syndromes https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/genetics/genetic-testing-fact-sheet

Complementary and Alternative Medicine https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam

Electromagnetic Fields and Cancer https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/radiation/electromagnetic-fields-fact-sheet

Cell Phones and Cancer Risk https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/radiation/cell-phones-fact-sheet

Metastatic Cancer https://www.cancer.gov/types/metastatic-cancer

Psychological Stress and Cancer https://www.cancer.gov/about-cancer/coping/feelings/stress-fact-sheet

Helicobacter pylori and Cancer https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/h-pylori-fact-sheet

Infectious Agents https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents

HPV and Cancer https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer

Artificial Sweeteners and Cancer https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/artificial-sweeteners-fact-sheet

Obesity and Cancer https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity/obesity-fact-sheet