Διατροφή

Ποια τρόφιμα πρέπει οπωσδήποτε να τα αγοράζετε βιολογικά;

Να αγοράζετε ή να μην αγοράζετε βιολογικά τρόφιμα;

Τα βιολογικά τρόφιμα αξίζουν το επιπλέον κόστος; Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι καλύτερο να αγοράζετε μόνο τα βιολογικά τρόφιμα που τρώτε πιο συχνά, για εξοικονόμηση χρημάτων.

Ποια τρόφιμα συνιστάται να αγοράζονται στην βιολογική τους έκδοση;

1. Ροδάκινα

Η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ουάσινγκτον, προτείνει να αγοράζεται στη βιολογική τους μορφή, τα προϊόντα που είναι πιο ευαίσθητα σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, όπως τα ροδάκινα.

2. Μήλα

Τα μήλα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, ειδικά αν τρώτε τη φλούδα. Η φλούδα περιέχει θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η φλούδα είναι το σημείο στο οποίο συσσωρεύονται περισσότερο τα φυτοφάρμακα. Έτσι, η αγορά βιολογικών μήλων είναι σημαντική. Εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράζετε βιολογικά μήλα, τότε αγοράστε τα στην κανονική τους μορφή, αλλά καθαρίστε την φλούδα με τρεχούμενο νερό, ώστε να μειωθούν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων.

3. Πιπεριές

Οι πιπεριές ανήκουν στα λαχανικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες από υπολείμματα φυτοφάρμακων. Αν και ορισμένα επίπεδα φυτοφαρμάκων θεωρούνται ασφαλή, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ δυνατές. Έτσι συνιστάται να αγοράζεται βιολογικές πιπεριές, ειδικά για τα παιδιά σας, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην είναι πλήρως ανεπτυγμένο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ορισμένα φυτοφάρμακα, σε σχέση με τους ενήλικες.

4. Σέλινο

Το σέλινο, έχει λίγες θερμίδες, περιέχει βιταμίνες A, C και K, φυλλικό οξύ, κάλιο και μαγγάνιο. Ανεξάρτητα από το εάν αγοράζετε ή όχι βιολογικό σέλινο, μπορείτε να μειώσετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τη βρωμιά και τα βακτήρια, πλένοντας το καλά με τρεχούμενο νερό. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι.

5. Νεκταρίνια

Τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, νιασίνη και κάλιο. Ένα μεσαίου μεγέθους νεκταρίνι, έχει περίπου 65 θερμίδες. Αφαιρέστε τη φλούδα για να μειώσετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

6. Φράουλες και Κεράσια

Οι φράουλες και τα κεράσια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Αν δυσκολεύεστε να αγοράσετε φράουλες και κεράσια στη βιολογική τους μορφή, συνιστάται η αγορά τοπικών μούρων. Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται τοπικά είναι συνήθως πιο φρέσκα και πιο φιλικά στο περιβάλλον, σε σύγκριση με τα εισαγόμενα προϊόντα.

7. Αχλάδια

Ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι, περιέχει περίπου 103 θερμίδες και είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών. Τα αχλάδια έχουν περισσότερα υπολείμματα φυτοφάρμακων σε σχέση με άλλα φρούτα και για αυτό συνιστάται η βιολογική τους μορφή. Σημειώνεται ότι ακόμη και αν τα αγοράσετε στη βιολογική τους έκδοση πρέπει να τα ξεπλύνετε καλά με τρεχούμενο νερό, ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων και τα βακτήρια.

8. Σταφύλια

Ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει περίπου 104 θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K. Οι σταφίδες (αποξηραμένα σταφύλια) είναι μια καλή πηγή σιδήρου. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα εισαγόμενα σταφύλια, τα οποία έχουν περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να αγοράζετε βιολογικά σταφύλια μην τα απομακρύνετε εντελώς από την διατροφή σας, αλλά για παιδιά και εγκύους συνιστάται μόνο η βιολογική κατανάλωση.

9. Σπανάκι και Μαρούλι

Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών A, C, E και K, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου. Περιέχει περίπου 7 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Το μαρούλι περιέχει περίπου 5 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Και τα δύο έχουν υψηλά επίπεδα καταλοίπων από φυτοφάρμακα, για αυτό συνιστάται η βιολογική αγορά τους. Αν δεν έχετε αυτή την οικονομική δυνατότητα, μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας.

10. Πατάτες και καρότα

Οι πατάτες είναι μια καλή βιολογική αγορά, ειδικά επειδή οι περισσότερες συμβατικές πατάτες καλλιεργούνται με πολλά φυτοφάρμακα. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, καλίου, μαγγανίου και φυτικών ινών. Μια μεσαίου μεγέθους πατάτα ψητή, περιέχει περίπου 161 θερμίδες. Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και Κ και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών. Και τα δύο συνιστάται να αγοράζονται στην βιολογική τους μορφή.

11. Γάλα

Οι εκτρεφόμενες αγελάδες λαμβάνουν μια ανασυνδυασμένη ορμόνη ανάπτυξης βοοειδών (rBGH), για να αυξήσουν την ποσότητα γάλακτος που παράγουν. Οι επιστήμονες, δεν συμφωνούν ότι η εν λόγω ορμόνη ενέχει κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, εάν είστε γονέας και το παιδί σας πίνει γάλα επιλέξτε γάλα χωρίς rBGH ή βιολογικό γάλα. Το βιολογικό γάλα προέρχεται από αγελάδες που δεν έχουν λάβει αντιβιοτικά ή ορμόνες.

12. Βόειο κρέας

Σύμφωνα με την Organic Trade Association, τα ζώα που εκτρέφονται σε μια βιολογική φάρμα, δεν λαμβάνουν άσκοπα αντιβιοτικά ή αυξητικές ορμόνες. Και παρόλο που ο κίνδυνος αυτών των ορμονών για τον άνθρωπο δεν είναι σαφής, υπάρχουν πολλές πρόσθετες ορμόνες στο βόειο κρέας που πωλείται στα σουπερμάρκετ. Η αγορά από το τοπικό κρεοπωλείο είναι πολύ καλύτερη.

13. Φυστικοβούτυρο

Τα παιδιά τείνουν να τρώνε πολύ φυστικοβούτυρο και το φυστικοβούτυρο από βιολογικά φυστίκια και αλάτι είναι καλύτερο σε σχέση με το συμβατικό φυστικοβούτυρο που περιέχει προστιθέμενα έλαια και ζάχαρη. Σημειώνεται ότι φυσικά έλαια, στο βιολογικό φυστικοβούτυρο, μπορεί να διαχωριστούν και να σχηματίσουν ένα στρώμα στο πάνω μέρος, αυτό δεν σημαίνει πως το φυστικοβούτυρο έχει χαλάσει. Σε μια τέτοια περίπτωση ανακατέψτε το καλά, ώστε να γίνει και πάλι κρεμώδες.

14. Παιδικές τροφές

Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ορισμένα φυτοφάρμακα σε σχέση με τους ενήλικες. Η διατροφή τους με βιολογικά παιδικά τρόφιμα, διασφαλίζει ότι θα δώσετε στο μωρό σας την καλύτερη τροφή.

Κοιτάξτε να υπάρχει στα τρόφιμα η οργανική σφραγίδα USDA

Η οργανική σφραγίδα USDA, υποδηλώνει ότι το τρόφιμο καλλιεργείται, συλλέγεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία, σύμφωνα με κυβερνητικά πρότυπα που βάζουν όρια στις ποσότητες και στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, στις ορμόνες και στα αντιβιοτικά. Τα βιολογικά τρόφιμα δεν μπορούν να υποστούν επεξεργασία με λάσπη λυμάτων, βιομηχανική ή ιονίζουσα ακτινοβολία.

Κατανοήστε τους οργανικούς όρους

Όταν αγοράζετε βιολογικά προϊόντα, αναζητήστε τους ακόλουθους όρους στις ετικέτες των τροφίμων:

  • «100% οργανικό»: Όλα τα συστατικά που περιέχει το τρόφιμο πρέπει να είναι πιστοποιημένα βιολογικά.
  • «Βιολογικά»: Αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει τουλάχιστον 95% πιστοποιημένα οργανικά συστατικά.
  • «Κατασκευασμένο με οργανικά συστατικά»: Αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70% πιστοποιημένα οργανικά συστατικά.

Ποια τρόφιμα μπορείτε να αγοράζετε στην συμβατική και τοπική τους έκδοση;

1. Παπάγια και Μάνγκο

Η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον, απαριθμεί πολλά τρόφιμα που έχουν τα λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και δεν αξίζει να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα για να τα αγοράσετε στην βιολογική τους έκδοση. Οι σκληρές φλούδες σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, απορροφούν μεγάλο μέρος του φυτοφαρμάκου. Εάν αφαιρέσετε τη φλούδα, το υπόλοιπο φρούτο έχει λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η Παπάγια και το Μάνγκο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

2. Μπρόκολο

Απολαύστε το μπρόκολο ωμό ή μαγειρεμένο αφού το πλύνετε καλά. Τα μπρόκολα με σκούρο πράσινο, μωβ ή μπλε χρώμα, περιέχουν περισσότερο β-καροτένιο και βιταμίνη C, σε σχέση τις πιο ανοιχτόχρωμες ή κιτρινωπές εκδόσεις. Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Κ και Β6, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου. Ένα φλιτζάνι ακατέργαστο μπρόκολο έχει περίπου 31 θερμίδες.

3. Λάχανο

Το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C, K και B6, φυλλικού οξέος και μαγγανίου. Ένα φλιτζάνι ακατέργαστο λάχανο έχει περίπου 22 θερμίδες. Αφαιρέστε και πετάξτε τα εξωτερικά στρώματα, για να μειώσετε τη βρωμιά, τα βακτήρια και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

4. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και μαγγανίου και μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6. Μια μέτρια μπανάνα έχει περίπου 105 θερμίδες. Εάν θέλετε μπορείτε να πλύνετε την μπανάνα πριν αφαιρέσετε το δέρμα της, ώστε να αποφύγετε να εξαπλωθούν στο βρώσιμο μέρος του φρούτου, τυχόν μολύνσεις που μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα.

5. Ακτινίδια και ανανάς

Το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K και περιέχει περίπου 46 θερμίδες. Ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου. Ένα φλιτζάνι με ανανά έχει περίπου 74 θερμίδες. Πλύντε και ξεφλουδίστε τα δέρματα αυτών των φρούτων πριν τα φάτε.

6. Μπιζέλια

Μισό φλιτζάνι φρέσκο ​​μπιζέλι περιέχει περίπου 55 θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, θειαμίνη και μαγγάνιο. Τα μπιζέλια είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών χαμηλών θερμίδων. Μια μερίδα 100 θερμίδων μπιζελιού (περίπου 3/4 του φλιτζανιού) περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από ένα ολόκληρο αυγό ή μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους και καθόλου χοληστερίνη.

7. Σπαράγγια

Το σπαράγγι προσφέρεται σε πράσινες και λευκές ποικιλίες. Τέσσερα μαγειρεμένα σπαράγγια περιέχουν περίπου 13 θερμίδες και αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών Α, C, E και K, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος, σίδηρου, φώσφορου, καλίου, χαλκού, μαγγανίου και σεληνίου. Πλύνετε καλά πριν από το μαγείρεμα.

8. Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι μια καλή πηγή θειαμίνης και φυλλικού οξέος και περιέχει περίπου 111 θερμίδες. Βεβαιωθείτε ότι οι φλοιοί του καλαμποκιού είναι πράσινοι, σφιχτοί και φρέσκοι. Τραβήξτε τους λίγο για να βεβαιωθείτε ότι περιέχουν σφιχτά γεμάτες σειρές από παχύρρευστους πυρήνες. Οι πυρήνες πρέπει να είναι μικρότεροι στην άκρη κάθε καλαμποκιού. Οι μεγάλοι πυρήνες στην άκρη είναι σημάδι ότι το καλαμπόκι είναι πολύ ώριμο.

9. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ και βιταμίνες B6, C, E και K. Αυτός ο καρπός είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστου λίπους. Ένα αβοκάντο μεσαίου μεγέθους έχει περίπου 227 θερμίδες. Πριν το κόψετε φροντίστε να το πλύνετε καλά.

10. Κρεμμύδια

Το κρεμμύδι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Ένα μεσαίο κρεμμύδι έχει περίπου 44 θερμίδες. Αφαιρέστε τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος πριν το μαγείρεμα ή στην περίπτωση που θα το σερβίρετε ωμό.

Πώς θα μειώσετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Ανεξάρτητα από το αν αγοράζετε βιολογικά ή όχι, μπορείτε να μειώσετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα σας, ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

  • Πλύνετε και καθαρίστε τα προϊόντα σας με τρεχούμενο νερό, για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τα βακτήρια και τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι.
  • Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα των φυλλωδών λαχανικών.
  • Επιλέξτε μια ποικιλία τροφίμων από διαφορετικές πηγές.
  • Επιλέξτε άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Συμπερασματικά

Σε ένα πράγμα συμφωνούν οι ειδικοί: Ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε τοπικά, βιολογικά ή συμβατικά τρόφιμα, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ποικιλία προϊόντων. Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μια τέτοια διατροφή, υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών κινδύνων από την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν να καταναλώνετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών.