Άσκηση και Υγεία

Τα ωφέλη της εκγύμνασης μετά τα 60…

Το να συνεχίσετε να ασκείστε καθώς μεγαλώνετε, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας, ισχυρίζεται μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι η αύξηση της σωματικής άσκησης κατάφερε να μειώσει κατά 11% τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ενώ αντίθετα, η διακοπή της σωματικής άσκησης αύξησε τον κίνδυνο κατά 27%.

Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση για την υγεία της καρδιάς των ηλικιωμένων;

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω, κάνοντας δύο διαδοχικούς υγειονομικούς ελέγχους μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας (2009 – 2010 και 2011 – 2012).

Κατά τη διάρκεια κάθε ελέγχου, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον τρόπο ζωής τους και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης/δραστηριότητας. Οι ερευνητές υπολόγισαν τα άτομα που ασκούνταν μέτρια ή πολύ ανά βδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν αλλαγές στη σωματική άσκηση μεταξύ των δύο ελέγχων. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι λίγο περισσότεροι από το 20% των ηλικιωμένων που δεν ασκούνταν κατά τον πρώτο έλεγχο αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα κατά τον δεύτερο. Αυτοί οι άνθρωποι, μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 11%. Μάλιστα, ακόμα και όσοι είχαν αναπηρία ή ζούσαν με χρόνιες παθήσεις και άρχισαν να ασκούνται μέτρια ή πιο έντονα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Thomas F. Boyden, προϊστάμενος του προγράμματος προληπτικής καρδιολογίας στο SHMG Cardiovascular Medicine στο Grand Rapids, η άσκηση είναι το κλειδί για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Ιδανικά, όλοι σε οποιαδήποτε ηλικία, θα πρέπει να δραστηριοποιούνται καθημερινά, ώστε να διεγείρεται η καρδιά και οι πνεύμονες τους, δηλαδή να αυξάνεται ο καρδιακός τους ρυθμός και η αναπνοή τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με αναπηρία είχαν 16% μειωμένο κίνδυνο ασθενειών, ενώ όσοι είχαν διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, μείωσαν τον κίνδυνο ασθένειας έως και κατά 7%. Ωστόσο, το 54% των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι ασκούνταν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα κατά τον πρώτο έλεγχο και είχαν σταματήσει την περίοδο του δεύτερου ελέγχου, αύξησαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 27%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει κάποιος να γυμνάζεται και πως ακόμη και η ελάχιστη αλλά συνεχιζόμενη άσκηση, μπορεί να επιφέρει κλινικά οφέλη στην υγεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα της μελέτης προέκυψαν από ένα αυτοαναφερόμενο ερωτηματολόγιο ηλικιωμένων μιας συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας (Κορεάτες), επομένως, στο μέλλον, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε μια πολυεθνική ομάδα.

Συμπερασματικά

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν μεγάλη σημασία για την δημόσια υγεία, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 60 ετών αναμένεται να είναι πάνω από 2 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2014 περίπου 3,2 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο παγκοσμίως, αποδίδονται στην αδράνεια.

Σε όποια ηλικία, λοιπόν, και αν είστε, αρχίστε να γυμνάζεστε και παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες άσκησης για άτομα άνω των 60 ετών, οι βασικές ασκήσεις για ηλικιωμένους αντιστοιχούν στις ασκήσεις που προτείνονται για τα άτομα κάθε ηλικίας. Τονίζεται όμως, ότι τα άτομα που ο τρόπος ζωής τους είναι καθιστικός, δεν πρέπει να μπαίνουν απότομα σε ρουτίνα γυμναστικής, αλλά να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Yes, You Still Should Get to the Gym After You Turn 60 https://www.healthline.com/health-news/people-over-age-60-should-work-out-more-not-less

Increased exercise over the age of 60 reduces risk of heart disease and stroke https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191107202555.htm

Physical Activity Guidelines for Americans https://www.hhs.gov/fitness/be-active/physical-activity-guidelines-for-americans/index.html