Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ναυτία ταξιδιού: 10 τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Τι είναι η ταξιδιωτική ναυτία;

Όλοι είναι επιρρεπείς στη ναυτία της κίνησης, κοινώς γνωστή ως ταξιδιωτική ναυτία, και τα περισσότερα άτομα την έχουν πάθει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Όταν ένα παιδί είναι μικρό, αυτό συμβαίνει πιο συχνά. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι πάνω από το 40% των παιδιών παρουσιάζουν ναυτία κίνησης όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.

Τι προκαλεί την ταξιδιωτική ναυτία ;

Όλα έχουν να κάνουν με τα σήματα που μεταφέρονται από το σώμα σας στον εγκέφαλό σας ενώ κινείστε. Εκτός από τα συστήματα εντοπισμού θέσης του εσωτερικού σας αυτιού, οι περίεργες κινήσεις που βιώνετε ενώ ταξιδεύετε μεταδίδουν στον εγκέφαλό σας μια ποικιλία σημάτων.

Τα μάτια σας μπορεί, ωστόσο, να παρερμηνεύσουν αυτά τα σήματα εάν είναι προσηλωμένα σε ακίνητα αντικείμενα, όπως το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένα συγκεχυμένο μείγμα σημάτων.

Η ναυτία της κίνησης είναι το αποτέλεσμα του συγκεχυμένου συνδυασμού σημάτων που παράγεται ως αποτέλεσμα.


Πώς μπορείτε να αποφύγετε την ταξιδιωτική ναυτία;

Μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς από άλλους στην ταξιδιωτική ναυτία. Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι μπορούν να την βιώνουν πιο έντονα από άλλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε, να μειώσετε ή να απαλλαγείτε εντελώς από αυτή τη δυσάρεστη και άβολη κατάσταση. Η πλειονότητα των προσεγγίσεων που αναφέρονται παρακάτω δεν είναι ιατρικές και είναι συνήθως αρκετά επιτυχείς.

  1. Πριν από το ταξίδι σας, τρώτε ελαφρά

Είναι σημαντικό να προσέχετε θα φάτε και πότε, αν ξέρετε ότι θα οδηγήσετε, θα πάρετε το λεωφορείο, θα πετάξετε, θα ταξιδέψετε με καράβι ή θα κάνετε βόλτα σε κάποιο αξιοθέατο. Το αλκοόλ και τα μεγάλα γεύματα, ιδιαίτερα αυτά που είναι λιπαρά και πικάντικα, μπορεί να αναστατώσουν το στομάχι σας και να επιδεινώσουν τη ναυτία λόγω κίνησης. Για να δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας να χωνέψει το φαγητό σας, επιλέξτε ελαφριά γεύματα τουλάχιστον μία ώρα πριν από το ταξίδι σας.

  1. Επιλέξτε μια θέση

Είναι σημαντικό να καθίσετε σωστά μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Προσπαθήστε πάντα να κάθεστε με την πλάτη στο κάθισμα και να κοιτάτε προς τα εμπρός καθώς κι να αποφύγετε τις θέσεις που είναι κοντά στις νευρικές κινήσεις και τις έντονες μυρωδιές του κινητήρα.

  1. Κάντε διαλείμματα στις μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο

Είναι συνετό να κάνετε συχνά στάσεις, αν σχεδιάζετε ένα μακρύ ταξίδι με το όχημα σας. Ο εγκέφαλός σας θα κάνει ένα διάλειμμα από τις αντικρουόμενες πληροφορίες που λαμβάνει σχετικά με την κίνηση και την ισορροπία σας βγαίνοντας από το αυτοκίνητο και κάνοντας μια μικρή βόλτα στην ύπαιθρο.

  1. Απομακρύνετε το βιβλίο ή την οθόνη του υπολογιστή στη διάρκεια του ταξιδιού σας

Η ταξιδιωτική ναυτία προκαλείται συχνά από την εστίαση του βλέμματός σας σε ένα ακίνητο αντικείμενο, ενώ άλλες σωματικές λειτουργίες σας προειδοποιούν για την κίνησή σας. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να διαβάσουν ή να παρακολουθήσουν ταινίες για πολύ ώρα στο ταξίδι τους. Αποφύγετε να περνάτε πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη- ακόμη και όταν δεν ταξιδεύετε, η κύλιση μιας οθόνης μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται ” κυβερνοασθένεια “, η οποία είναι συγκρίσιμη με τη ταξιδιωτική ναυτία.

  1. Αναζητήστε διάφορα διεγερτικά μέσα στο αυτοκίνητο

Πώς αλλιώς μπορείτε να περάσετε την ώρα σας; Αν χρειάζεστε περισσότερη πνευματική διέγερση, δοκιμάστε να ακούσετε μουσική, ένα podcast ή ένα ακουστικό βιβλίο με κλειστά μάτια. Το να κοιτάτε μπροστά σε ένα σταθερό σημείο, όπως ο ορίζοντας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ναυτίας από την κίνηση.

  1. Ξεκουράστε τα μάτια σας

Μια από τις καλύτερες στρατηγικές για να σταματήσετε τα συμπτώματα της ταξιδιωτικής ναυτίας είναι να κρατάτε τα μάτια σας κλειστά ενώ κινείστε. Ο ύπνος ,επίσης, είναι ακόμη καλύτερος, καθώς επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να αγνοήσει ορισμένα από τα αποσπασματικά σήματα κίνησης που λαμβάνει, εκτός από την απενεργοποίηση των σημάτων από τα μάτια σας προς τον εγκέφαλό σας.

  1. Εντοπίστε σταθερά σημεία έξω από το όχημα

Διατηρήστε το βλέμμα σας σταθερό σε ένα αντικείμενο, είτε κοιτάζετε έξω από ένα παράθυρο είτε στο εσωτερικό του αμαξιού σας. Η θέα των δέντρων και των οχημάτων από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή η θέα των κυμάτων από το κατάστρωμα μπορεί να επιδεινώσει τη ταξιδιωτική ναυτία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοιτάτε έξω μερικές φορές- στην πραγματικότητα, αν αισθάνεστε ναυτία μέσα σε ένα καράβι, το να βγείτε στο κατάστρωμα και να εντοπίσετε ένα σταθερό σημείο στον ορίζοντα μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση των εγκεφαλικών ερεθισμάτων που δείχνουν ότι κινείστε χωρίς οπτική αναφορά.

  1. Εισπνεύστε λίγο καθαρό αέρα

Όταν ταξιδεύετε κάντε συχνά διαλείμματα για να αναπνεύσετε καθαρό αέρα. Συνήθως, αυτό συνεπάγεται να κάθεστε κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο.

  1. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η διαφραγματική αναπνοή, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη αργών, βαθιών εισπνοών και εκπνοών, βοηθά στη μείωση ορισμένων από τις αρνητικές επιπτώσεις του ταξιδιού. Αν και πρόκειται για μια μάλλον απλή στρατηγική, μπορείτε να μάθετε πώς να τη χρησιμοποιείτε με μεγαλύτερη επιτυχία εδώ.

  1. Ηρεμήστε ένα αναστατωμένο στομάχι

Η επιλογή του φαγητού σας μετράει όταν πρόκειται για τη θεραπεία της ναυτίας λόγω κίνησης. Μικρές γουλιές δροσερού νερού μπορεί να είναι χρήσιμες. Επιπλέον, αρκετές γεύσεις τροφίμων βοηθούν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων και στην ηρεμία του στομάχου σας:

– Τα τρόφιμα και τα ποτά με γεύση τζίντζερ είναι καλά για την αντιμετώπιση τυχόν συμπτωμάτων ναυτίας λόγω κίνησης

– Τα σνακ και τα ροφήματα με γεύση μέντας έχουν μουδιαστική και καταπραϋντική επίδραση που μειώνει τη ναυτία και τους πονοκεφάλους

  1. Εξετάστε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν αυτές οι φυσικές θεραπείες δεν επαρκούν, τα φάρμακα για τη ταξιδιωτική ναυτία είναι διαθέσιμα στο φαρμακείο της γειτονιάς σας. Αυτά περιλαμβάνουν την δραμαμίνη, καθώς και ομοιοπαθητικές θεραπείες, όπως βελονισμός.

Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας τι είναι ασφαλείς για τα παιδιά όταν αγοράζετε φάρμακα για αυτά, καθώς και για τυχόν πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό αν αισθάνεστε συχνά ταξιδιωτική ναυτία;

Η ταξιδιωτική ναυτία συχνά υποχωρεί από μόνη της μετά το τέλος του ταξιδιού σας.

Οφείλετε να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν:

  • Πολύ καιρό μετά το τέλος του ταξιδιού, τα συμπτώματά σας εξακολουθούν να υπάρχουν
  • Όταν δεν έχετε ταξιδέψει, κι έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με τη ταξιδιωτική ναυτία
  • Έχετε επίσης πρόσθετα συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής ή δυσφορία στο στήθος

Εάν η ταξιδιωτική ναυτία είναι πιο σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να το διαπιστώσει και ίσως είναι σε θέση να σας δώσει πιο ισχυρά φάρμακα. Επιπλέον, μπορεί να εξετάσει εάν τα συμπτώματά σας υποδεικνύουν τυχόν πρόσθετα ζητήματα υγείας που απαιτούν προσοχή.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Clinical Evaluation of the Use of Ginger Extract in the Preventive Management of Motion Sickness https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32714473/

Peppermint Essential Oil for Nausea and Vomiting in Hospitalized Patients: Incorporating Holistic Patient Decision Making Into the Research Design https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32985338/

Motion sickness prevalence in school children https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24893949/

SCREENTIME CAN MAKE YOU FEEL SICK – HERE ARE WAYS TO MANAGE CYBERSICKNESS https://www.research.iastate.edu/news/screentime-can-make-you-feel-sick-here-are-ways-to-manage-cybersickness/

The Surprising Reason Why You Suffer From Motion Sickness https://www.thevisiontherapycenter.com/discovering-vision-therapy/research-overlooks-impact-of-vision-problems-on-motion-sickness

Diaphragmatic breathing and its effectiveness for the management of motion sickness https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25945662/