Πρόληψη και θεραπεία

Όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την υπέρταση

Η υπέρταση αποτελεί μια πάθηση χρόνια, κατά την οποία αυξάνεται η πίεση του αίματος στις αρτηρίες, οδηγώντας την καρδιά σε εντονότερη δραστηριότητα. Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τις Η.Π.Α, ένας στους τρεις ενηλίκους πάσχει από υπέρταση, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοαγγειακών νοσημάτων και μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Συνεπώς, αποτελεί ένα θέμα που διερευνάται συνεχώς, ενώ διαρκώς νέα στοιχεία για την αρτηριακή πίεση προκύπτουν από σχετικές έρευνες που διενεργούνται από τους επιστήμονες με σκοπό την πρόληψη και την θεραπεία της υπέρτασης.

Νέα στοιχεία, για την υπέρταση που προέκυψαν το 2019

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2019 δημοσιεύθηκε έρευνα από το Ευρωπαϊκό περιοδικό ‘European Heart Journal’, στην οποία οι επιστήμονες αναφέρουν πως διαπίστωσαν αύξηση της πιθανότητας θνησιμότητας σε υπερήλικες γυναίκες γύρω στα 80 έτη που είχαν κανονικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τις συνομήλικες γυναίκες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ως υψηλή πίεση ορίζεται η συστολική πίεση μεγαλύτερη των 115 mmHg και συστολική πίεση μεγαλύτερη των 75 mmHg .

Έλληνες επιστήμονες εξήγαγαν σύμφωνα με τις έρευνες τους ότι ο μεσημεριανός ύπνος βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και σύμφωνα με τον Dr. Μανώλη Καλλιστράτο, ο μεσημεριανός ύπνος είναι εφάμιλλης αξίας με αλλαγές στην διατροφή και τις επιβλαβείς συνήθειες.

Επιπλέον, μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 83ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο Κυκλοφορίας του Αίματος στην Ιαπωνία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη για ούρηση την νύχτα αποτελεί σημάδι υπέρτασης.

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη της υπέρτασης και τον περιορισμό της

Είναι γνωστό ότι η διατροφή αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα της υπέρτασης και για αυτό συστήνεται διατροφή χαμηλή σε ζωικά λιπαρά και πλούσια σε λαχανικά.  Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό έως το 2019, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η διατροφική κατανάλωση υψηλής ποσότητας καρυδιών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, μια άλλη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι ευεργετική για την μείωση της αρτηριακής πίεσης η λήψη σπιρουλίνας. Η σπιρουλίνα αποτελεί αποξηραμένη βιομάζα ενός βακτηριδίου με το όνομα Spirulina Platensis το οποίο λαμβάνεται ως πρόσθετο στα τρόφιμα ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Αυτό συμβαίνει διότι η σπιρουλίνα παράγει μια πρωτεΐνη που βοηθάει στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και είναι γνωστή στους επιστήμονες με την ονομασία SP6.

Μια ακόμη πρόσφατη μελέτη ασχολήθηκε με την κατανάλωση του νερού και κατά πόσο τα μεταλλικά στοιχεία μπορεί να επιβαρύνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς το νάτριο λειτουργεί επιβαρυντικά και το ασβέστιο με το μαγνήσιο ευεργετικά. Έτσι, σε δείγμα που έλαβαν οι επιστήμονες από κατοίκους σε παραλιακά χωριά στο Μπαγκλαντές, διαπίστωσαν ότι όσο πιο αλμυρό ήταν το νερό και συνεπώς η περιεκτικότητα σε νάτριο, τόσο περισσότερο μειώθηκε η αρτηριακή πίεση των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει διότι η επίδραση του ασβεστίου και του μαγνησίου αντισταθμίζει τις βλαβερές για την αρτηριακή πίεση συνέπειες του νατρίου .

Η διατροφή συνεπώς και η σωστή αναλογία συστατικών στον οργανισμό είναι πολύ σημαντική, καθώς πρόσφατα αποδείχθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδάργυρου στον οργανισμό σχετίζονται με την παρουσίαση υπέρτασης σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει διότι ο ψευδάργυρος αλληλεπιδρά με το χλωριούχο νάτριο στον οργανισμό και επιτρέπει την σωστή αποβολή του κατά την ούρηση και την συγκράτηση των απαραίτητων ουσιών.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες υπέρτασης;

Βασικός παράγοντας της υπέρτασης εκτός του στρες αποτελούν και οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ καθώς και η παχυσαρκία. Η αποχή από αυτές τις καταναλωτικές συνήθειες σε συνδυασμό με σωστό διαιτολόγιο μπορεί να μειώσει αισθητά την αρτηριακή πίεση, αλλά και να λειτουργήσει προληπτικά. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη καθώς σκοπός των επιστημόνων είναι η κατανόηση του φαινομένου σε βάθος, ώστε να οδηγηθούν σε καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης και πρόληψης.

Μια από τις παραπάνω έρευνες προσπάθησε να συνδέσει την υπέρταση με τον τόπο διαμονής των ασθενών αλλά και με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό ‘ Journal of Public Health’  και βρήκε πράγματι μια σύνδεση μεταξύ συνθηκών διαμονής και υπέρτασης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πολυκατοικίες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για υπέρταση, καθώς η ζωή σε στενότερους χώρους προκαλεί άγχος που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

Στοματική υγεία  και πώς επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘Frontiers in Cellural and infection Microbiology ‘ αναλύουν τις επιπτώσεις της χρήσης στοματικού διαλύματος στην υγεία του στόματος, αλλά και την σχέση του με την υπέρταση. Το στοματικό διάλυμα σκοτώνει τα χρήσιμα βακτήρια στην στοματική κοιλότητα τα οποία παράγουν νιτρικό οξείδιο σημαντικότατο για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Η πιο βλαβερή ουσία κατά τους ειδικούς είναι η χλωρεξιδίνη η χρήση της οποίας σε διάστημα 1 μόνο εβδομάδας μειώνει σημαντικά τα λεγόμενα ‘καλά΄ βακτήρια του στόματος.

Οι επιστημονικές έρευνες σχετικά με την στοματική υγεία και την σχέση της με την υπέρταση απέδειξαν ακόμα ότι η περιοδοντίτιδα, μια ασθένεια των ούλων, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας υπέρτασης κατά 49% όπως τονίζει και ο καθηγητής Francesco D’ Aiuto.

Υπέρταση και η σχέση της με την  άνοια

Η υπέρταση απασχολεί την επιστημονική κοινότητα εδώ και αρκετά έτη, καθώς εκτός από τις επιπλοκές και βλάβες στον οργανισμό που αναφέρθηκαν, σχετίζεται και με την άνοια και την μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Το αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας έδειξε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ 36 με 53 ετών παρουσιάζουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και αλλοιώσεις της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

High blood pressure research: 2019 overview https://www.medicalnewstoday.com/articles/327097.php#1

High Blood Pressure Fact Sheet https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_bloodpressure.htm

Everything you need to know about hypertension https://www.medicalnewstoday.com/articles/150109.php

Hypertension and cardiovascular risk: General aspects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29127059

Blood Pressure in Adulthood and Life Expectancy With Cardiovascular Disease in Men and Women https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.hyp.0000173433.67426.9b

From blood pressure to hypertension: the history of research https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1295564/

Control of blood pressure and risk of mortality in a cohort of older adults: the Berlin Initiative Study https://academic.oup.com/eurheartj/article/40/25/2021/5364611

Frequent urination at night may be a sign of hypertension https://www.medicalnewstoday.com/articles/324893.php#1

Spirulina: Could eating these bacteria reduce blood pressure? https://www.medicalnewstoday.com/articles/324082.php#1

Metabolic and psychological effects of short-term increased consumption of less-processed foods in daily diets: A Pilot Study https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1262363619300977

Association between the living environment and the risk of arterial hypertension and other components of metabolic syndrome https://academic.oup.com/jpubhealth/advance-article/doi/10.1093/pubmed/fdz046/5491841

Can mouthwash raise your blood pressure? https://www.medicalnewstoday.com/articles/324621.php#1