Διατροφή, Καρκίνος

Νέα έρευνα: Ο καφές κάνει καλό στον καρκίνο του προστάτη

Ο καφές κάνει καλό στους άντρες

Οι άντρες που λατρεύουν τον καφέ φαίνεται πως έχουν έναν ακόμα λόγο  να εξακολουθήσουν να τον απολαμβάνουν αφού νέα στοιχεία δείχνουν πως ο καφές μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση, και συγκεκριμένα να μειώνει σημαντικά, έως και 25% περίπου τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Νέες έρευνες δείχνουν πως οι άντρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη αν καταναλώνουν τροφές που περιέχουν λυκοπένιο και σελήνιο, καθώς αυτά έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.

Νέα έρευνα για τον καφέ ανατρέπει όσα πιστεύαμε

Μια νέα μεγάλη έρευνα που μέρος της υποστηρίζεται από το AICR και δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε καθώς φαίνεται πως οι άντρες προσλαμβάνουν παραπάνω από το 25% των αντιοξειδωτικών τους από τον καφέ, ενώ τα αντιοξειδωτικά που παίρνουν από τις τροφές δεν έχουν μεγάλη επίδραση στον καρκίνο του προστάτη.

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας 48.000 άντρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και τα συμπληρώματα διατροφής που έπαιρναν. Ο καφές φαίνεται πως έδινε στους άντρες το 28% των αντιοξειδωτικών που προσλάμβαναν συνολικά, τα φρούτα και τα λαχανικά τους έδιναν το 23% και τα συμπληρώματα διατροφής επίσης 23% .

Μετά από 22 χρόνια, 5,656 άντρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη και όταν οι ειδικοί εξέτασαν την ποσότητα αντιοξειδωτικών που είχαν πάρει από τη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής δε βρήκαν κανένα συσχετισμό.

Αλλά όταν ανέλυσαν τις διατροφικές τους συνήθειες, οι άντρες που έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών είχαν 9% χαμηλότερο ρίσκο από όσους δεν κατανάλωναν πολλά αντιοξειδωτικά. Σε σχέση με τους  άντρες που κατανάλωναν λιγότερο καφέ, όσοι είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ, είχαν και 23% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του προστάτη. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του καφέ φαίνεται πως οφείλονται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει και στον τρόπο μεταβολισμού της γλυκόζης.

«Ασπίδα» προστασίας της υγείας του προστάτη ο καφές

Αν και σίγουρα θα χρειαστούν εκτενέστερες μελέτες που θα εστιάσουν αποκλειστικά στη σχέση του καφέ με τον καρκίνο του προστάτη, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν μια σαφή μείωση των περιστατικών του καρκίνο του προστάτη σε όσους κατανάλωναν καφέ. Έτσι, οι άντρες μπορούν να απενοχοποιήσουν την αγαπημένη τους συνήθεια και να απολαμβάνουν καθημερινά μία ή δύο κούπες καφέ, αφού φαίνεται πως αυτός λειτουργεί σαν ασπίδα στον αντρικό οργανισμό και προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη εξαιτίας της πληθώρας αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: Antioxidants from Our Coffee and Diet May Cut Prostate Cancer Risk blog.aicr.org/2013/08/28/study-antioxidants-from-our-coffee-and-diet-may-cut-prostate-cancer-risk/

Total antioxidant intake in relation to prostate cancer incidence in the Health Professionals Follow‐Up Study onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.28438

AICR-Supported Study: Coffee Cuts Risk of Lethal Prostate Cancer blog.aicr.org/2011/05/18/aicr-supported-study-coffee-cuts-risk-of-lethal-prostate-cancer/