Πρόληψη και θεραπεία

Νέα εργαλειοθήκη παρέχει γρήγορη εφαρμογή τηλεϊατρικής κατά τη διάρκεια του COVID-19

Όταν ξέσπασε η πανδημία και οι άνθρωποι έπρεπε να μένουν στο σπίτι, ενώ ο αριθμός των ασθενών που μπορούσαν να επισκεφτούν τα νοσοκομεία για διάφορες ασθένειες ήταν πολύ περιορισμένος, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ήταν απροετοίμαστα και καθόλου εξοπλισμένα για την υιοθέτηση μιας πλατφόρμας τηλεϊατρικής, που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν να παρέχουν περίθαλψη σε ασθενείς που δεν είχαν COVID-19.

Έτσι, μια ομάδα ουρολόγων στη Βόρεια Καρολίνα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ιατρικούς οργανισμούς να εισαγάγουν γρήγορα την τηλεϊατρική, ως εναλλακτική επιλογή φροντίδας, ανέπτυξε μέσα σε τρεις ημέρες έναν οδηγό για το πώς θα μετατρέψουν τις προσωπικές επισκέψεις των ασθενών σε «επισκέψεις» μέσω τηλεϊατρικής.  Η εμπειρία της ομάδας Wake Forest Baptist Health, που εφάρμοσε την τηλεϊατρική, δημοσιεύτηκε σε ένα άρθρο στον ιστότοπο του Journal of the American College of Surgeons.

Τι αναφέρει ο οδηγός τηλεϊατρικής;

Ο οδηγός, τον οποίο οι συγγραφείς αποκαλούν «εργαλειοθήκη», χρησιμοποιεί ένα κοινό σύστημα ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων (EMR) Epic σε συνδυασμό με ευρέως διαθέσιμες πύλες βιντεοκλήσεων, όπως το Google Duo και το Doximity.

Η εργαλειοθήκη βασίζεται σε ελάχιστα βασικά στοιχεία που είναι άμεσα διαθέσιμα σε οποιονδήποτε ιατρικό οργανισμό είναι νέος στην τηλεϊατρική. Σύμφωνα με την επικεφαλή συγγραφέα του άρθρου, Catherine Matthews, καθηγήτρια ουρολογίας και γυναικολογίας στο Wake Forest Baptist Health του Winston-Salem, ένα από τα κίνητρα της ομάδας ήταν να δημιουργηθεί μια εργαλειοθήκη που να είναι άμεσα διαθέσιμη σε οποιονδήποτε τύπο οργανισμού, μεγάλο ή μικρό, ο οποίος να διαθέτει απλά ένα σύστημα ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων.

Όπως υπογραμμίζει οι βασικές συνιστώσες για την επιτυχή υιοθέτηση της τηλεϊατρικής είναι:

  • ένα υπάρχον σύστημα ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων
  • μία ώρα εκπαίδευσης στους γιατρούς και το προσωπικό
  • εκπαίδευση των ασθενών για το πώς θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική πύλη
  • διαθεσιμότητα υπολογιστών ή κινητών που να επιτρέπουν βιντεοκλήσεις
  • δημιουργία νέων χρεώσεων
  • υποστήριξη τεχνολογικών πληροφοριών
  • μια οπτικοακουστική πλατφόρμα.

Εκείνο που ήταν αρχικά σημαντικό, ήταν να αποφασιστεί το ποια πλατφόρμα θα λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά, έτσι η Δρ. Matthews και η ομάδα της, μέσω πολλών δοκιμών κατέληξαν στον συνδυασμό του Epic EMR με την εφαρμογή Doximity. Με αυτό τον συνδυασμό οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα Doximity, μέσω ενός συνδέσμου που αποστέλλεται σε μήνυμα κειμένου, εξαλείφοντας την ανάγκη να κατεβάσουν μια επιπλέον εφαρμογή ή να συνδεθούν σε μια διαδικτυακή πύλη, πράγμα πολύ σημαντικό για μεγαλύτερους ανθρώπους που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Πηγή: American College of Surgeons

Ποιες δυσκολίες προέκυψαν από την εφαρμογή της τηλεϊατρικής και πώς κατάφεραν να ξεπεραστούν;

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η ομάδα δοκίμασε αρκετές πλατφόρμες που μπορούν να υποστηρίξουν την τηλεϊατρική, όπως το MyChart ενσωματωμένο στο σύστημα Epic EMR, ακόμη και υπηρεσίες όπως το FaceTime, το Skype, το WhatsApp και το Google Duo. Διαπίστωσε, ωστόσο, διάφορα μειονεκτήματα με αυτές τις εναλλακτικές.

Συγκεκριμένα, το MyChart, για παράδειγμα, απαιτεί από τους ασθενείς να εγγραφούν στην πύλη ασθενών και να κατεβάσουν δύο ξεχωριστές εφαρμογές και αυτό ενδεχομένως να δυσκολέψει πολλούς ασθενείς που δεν τα πάνε και τόσο καλά με την τεχνολογία και να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Από την άλλη το FaceTime και το Skype, όταν χρησιμοποιείται από τις προσωπικές κινητές συσκευές των ασθενών, αποκαλύπτει τα προσωπικά στοιχεία των κινητών τους τηλεφώνων ή του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείο, κάτι που επίσης για πολλούς είναι πρόβλημα. Το Doximity, από την άλλη, καλύπτει τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας, με τον αριθμό του γραφείου του οργανισμού.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι το να διδαχθεί, τόσο το προσωπικό, όσο και οι ασθενείς για το πώς θα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. Η εκπαίδευση του προσωπικού περιλαμβάνει μια συνεδρία μιας ώρας κατά την οποία πραγματοποιείται μια εικονική επίσκεψη ασθενών. Στόχος αυτής της εκπαίδευσης, είναι η εξοικείωση με την αναπαραγωγή όλων των βασικών βημάτων που ακολουθούνται στην προσωπική επίσκεψη,  από την είσοδο του ασθενούς στην ρεσεψιόν και τον έλεγχο των στοιχείων του, έως τις εξετάσεις και τις πληρωμές.

Περίπου τρισήμισι εβδομάδες μετά την έναρξη της χρήσης της τηλεϊατρικής, οι ουρολόγοι της Wake Forest Baptist Health, ανέφεραν ότι πραγματοποιούν περίπου 15 επισκέψεις ασθενών μέσω τηλεϊατρικής την ημέρα, σε σύγκριση με 30 επισκέψεις που γίνονταν δια ζώσης. Παρά τον χαμηλότερο συνολικό αριθμό επισκέψεων, η Δρ Matthews σημείωσε ότι ένα υψηλό ποσοστό, κάπου 20%-25% των νέων επισκέψεων με ασθενείς μέσω τηλεϊατρικής, αφορούν τον προγραμματισμό κάποιας χειρουργικής επέμβασης. Αυτό σημαίνει ότι οι χειρουργοί που δεν ασχολούνται με την τηλεϊατρική θα χάσουν την ευκαιρία να εντοπίσουν νέους ασθενείς για τους επομένους 2-3 μήνες.

Από την ευρύτερη εφαρμογή της τηλεϊατρικής, λοιπόν, υπήρξαν αρκετά εμπόδια και ένα από αυτά ήταν και η αμοιβή των ιατρών η οποία ήταν μικρή, αλλά το Μάρτιο, τα Κέντρα Medicare και Medicaid Services διέταξαν την αφαίρεση των περιορισμών σε θέματα πληρωμής για την τηλεϊατρική. Επίσης, υπάρχουν ακόμη μικρά ποσοστά ασθενών που δεν διαθέτουν smartphone, υπολογιστές και διαδίκτυο, αλλά αυτό παρατηρείται μόνο σε ορισμένες αγροτικές περιοχές. Από την άλλη, μια άλλη ανησυχία των γιατρών ήταν οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που δεν ήταν εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά ο Δρ Smith, τόνισε ότι η ομάδα κατάφερε να προσελκύσει νεότερα μέλη της οικογένειας, για να τους βοηθήσουν με την τεχνολογία με μεγάλη επιτυχία. Διευκρίνισε επίσης ότι ακόμη και για τους ασθενείς που δεν είχαν τα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία, βρέθηκε η λύση των απλών φωνητικών κλήσεων.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

New toolkit provides rapid implementation guide for adopting telemedicine during COVID-19 https://medicalxpress.com/news/2020-05-toolkit-rapid-telemedicine-covid-.html

Mobile telehealth system in China facilitates clinical communication during COVID-19 https://medicalxpress.com/news/2020-04-mobile-telehealth-china-clinical-covid-.html

Implementation Guide for Rapid Integration of an Outpatient Telemedicine Program During the COVID-19 Pandemic https://www.journalacs.org/article/S1072-7515(20)30375-6/pdf

Journal of the American College of Surgeons https://medicalxpress.com/journals/journal-of-the-american-college-of-surgeons/