Καρκίνος

Νέα φάρμακα κατά των καρκίνων του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν νέα φάρμακα τα οποία ελέγχουν καλύτερα ορισμένους τύπους καρκίνου, μειώνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης και κάνουν τη θεραπεία απλούστερη και ευκολότερη. Μερικά από αυτά είναι ήδη εγκεκριμένα και άλλα περιμένουν έγκριση, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Ποια είναι τα νέα φάρμακα και για ποιους τύπους καρκίνου προορίζονται;

1. Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Ο Δρ Roy Herbst από το Κέντρο Καρκίνου του Γέιλ, ηγήθηκε μιας μελέτης σχετικά με το φάρμακο Tagrisso, στην οποία συμμετείχαν 682 ασθενείς με την πιο κοινή μορφή της νόσου. Όλοι είχαν λειτουργικούς όγκους, με μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται EGFR, το οποίο υπάρχει στο 10% έως 35% των περιπτώσεων, ειδικά μεταξύ των Ασιατών και των μη καπνιστών. Περίπου οι μισοί ασθενείς στη μελέτη έλαβαν χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια φαρμακευτική αγωγή με χάπια Tagrisso ή ένα εικονικό φάρμακο.

Μετά από δύο χρόνια, το 89% των ασθενών που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με χάπια Tagrisso παρέμειναν εν ζωή χωρίς υποτροπή του καρκίνου, έναντι του 53% που λάμβανε εικονικό φάρμακο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι σοβαρές παρενέργειες ήταν λίγο πιο συχνές στα άτομα που λάμβαναν Tagrisso (κυρίως διάρροια, κόπωση και φλεγμονή του δέρματος γύρω από τα νύχια ή στο στόμα).

Το φάρμακο Tagrisso έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα και κοστίζει περίπου 15.000 $ το μήνα.

2. Καρκίνος του προστάτη

Οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, συχνά λαμβάνουν φάρμακα για την καταστολή των ανδρικών ορμονών, που βοηθούν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Τα φάρμακα χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή κάθε λίγους μήνες, αλλά χρειάζονται ημέρες ή εβδομάδες για να αρχίσουν να λειτουργούν και μπορεί να προκαλέσουν μια αρχική έκρηξη οστικού πόνου και ούρων ή άλλων προβλημάτων.

Οι ερευνητές έλεγξαν το relugolix της Myovant Sciences – έναν διαφορετικό τύπο αποκλεισμού ορμονών και το πρώτο που είναι καθημερινό χάπι – και το συνέκριναν με την λευπρολίδη- που λαμβάνεται κάθε τρεις μήνες. Στη μελέτη συμμετείχαν 930 άνδρες, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία για σχεδόν ένα χρόνο. Περίπου 97% των ατόμων που λάμβαναν relugolix διατηρούσαν τις ορμόνες τους σε χαμηλά επίπεδα καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου, έναντι του 89% που λάμβαναν λευπρολίδη. Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, το 56% των ανδρών που λάμβαναν relugolix και κανένας που λάμβανε λευπρολίδη, δεν είχε κατασταλμένες ορμόνες.

Το 3% των ανδρών που λάμβαναν relugolix παρουσίασε κάποιο καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, έναντι του 6% των ανδρών που λάμβαναν λευπρολίδη. Η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών που είχαν προηγούμενα καρδιακά προβλήματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν συχνή αιτία θανάτου σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τη Δρ Celestia Higano του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, η οποία δεν είχε κανένα ρόλο στη μελέτη, ωστόσο έγραψε αυτό το σχόλιο, το οποίο δημοσιεύτηκε μαζί με τα αποτελέσματα στο New England Journal of Medicine.

Η εταιρία Myovant ζητά έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για το φάρμακο, ενώ το κόστος του ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί.

3. Καρκίνος του παχέος εντέρου

Το Keytruda, της Merck & Co. το οποίο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να βρει και να καταπολεμήσει τον καρκίνο, αποδείχθηκε καλύτερο από τους τυπικούς συνδυασμούς χημειοθεραπείας, ως αρχική θεραπεία, για άτομα με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου και όγκους με γενετικές αλλοιώσεις, που οδηγούν σε μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 307 ασθενείς από τη Γαλλία. Όσοι έλαβαν Keytruda, έζησαν για περίπου 16 μήνες πριν παρουσιάσει επιδείνωση η ασθένεια, σε σύγκριση με όσους έλαβαν χημειοθεραπεία που έζησαν 8 μήνες πριν επιδεινωθεί η ασθένεια. Μετά από ένα χρόνο, το 55% όσων έλαβαν Keytruda επέζησε χωρίς να παρουσιάσει επιδείνωση, έναντι του 37% όσων έλαβαν χημειοθεραπεία. Μετά από δύο χρόνια, το ποσοστό επιβίωσης ήταν 48% έναντι 19%, αντίστοιχα. Περίπου το 22% των ατόμων που έλαβαν Keytruda είχαν σοβαρές παρενέργειες, έναντι του 66% που έλαβαν χημειοθεραπεία.

Περίπου το 5% των καρκίνων του παχέος εντέρου μοιάζει με τον καρκίνο των ατόμων αυτής της μελέτης, δήλωσε ο Δρ Howard Burris, πρόεδρος της ογκολογικής εταιρείας και επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Sarah Cannon στο Νάσβιλ. «Αν είστε ένας από αυτούς, αντί να ακολουθήσετε ένα συνδυασμό χημειοθεραπείας και φαρμάκων, μπορείτε να επιλέξετε την ανοσοθεραπεία μία φορά κάθε δύο εβδομάδες και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες» κατέληξε.

Το Keytruda κοστίζει περίπου 12.500 $ το μήνα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved