Διατροφή

Ποια διατροφή μπορεί να αποτρέψει τη γρίπη;

Η κετογονική διατροφή έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς βοηθά στην γρήγορη απώλεια βάρους και παρέχει ένα ευρύ φάσμα από οφέλη στην υγεία, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η αποφυγή της γρίπης.

Μπορεί η κετογονική διατροφή να αποτρέψει τη γρίπη;

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του New Yale, διαπίστωσε ότι η κετογονική διατροφή μπόρεσε να προστατεύσει από τη μόλυνση της γρίπης τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα για τους σκοπούς της μελέτης. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί από γρίπη, ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, αλλά φτωχή σε υδατάνθρακες, είχαν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης σε σύγκριση με εκείνα που ακολούθησαν μια δίαιτα που περιείχε πολλούς υδατάνθρακες.

Σημειώνεται ότι οι ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων διαμορφώνονται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όπως οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ο καιρός και η διατροφή. Στην περίπτωση αυτή, τα ποντίκια που ακολούθησαν την κετογονική διατροφή, φάνηκε ότι προστατεύτηκαν από τις θανατηφόρες λοιμώξεις και τη γρίπη.

Ειδικότερα, η κετογονική διατροφή, κατά την οποία οι άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα όπως τα πουλερικά, το κρέας, τα ψάρια και τα μη αμυλώδη λαχανικά, ενεργοποιεί ένα υποσύνολο κυττάρων στους πνεύμονες, το οποίο δεν είχε προηγουμένως συνδεθεί με την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιού της γρίπης. Αυτή η ενεργοποίηση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της βλέννας από τα κύτταρα των αεραγωγών, η οποία παγιδεύει αποτελεσματικά τον ιό. Μάλιστα, παρατηρήθηκε επίσης ότι η συγκεκριμένη δίαιτα, ωθεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να απελευθερώσουν βλέννα στους πνεύμονες και να παγιδεύσουν τον ιό πριν ακόμη προκαλέσει μόλυνση. Επιπρόσθετα, η εν λόγω δίαιτα φάνηκε να είναι αποτελεσματική και στην καταστολή του σχηματισμού φλεγμονώδους παράγοντα, δηλαδή ενός υποδοχέα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιεί την φλεγμονώδη αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ελπιδοφόρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η κετογονική διατροφή θα έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους, λόγω των μεταβολικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα σε ανθρώπους και τρωκτικά. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται περεταίρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η κετογονική διατροφή μπορεί να αποτρέψει τη γρίπη και στους ανθρώπους. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα των περαιτέρω ερευνών θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για τον καλύτερο σχεδιασμό εμβολίων κατά της γρίπης.

Πώς θα προστατευθείτε από την γρίπη;

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις (IAV) από τον ιό της γρίπης αποτελούν αιτίες πολλών παθήσεων και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Από αυτές μάλιστα πεθαίνουν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η γρίπη και οι επακόλουθες επιπλοκές της είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Τι είναι η κετογονική διατροφή;

Η κετογονική διατροφή είναι ένας τύπος δίαιτας που είναι πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε υδατάνθρακες. Παρόλο, που η συγκεκριμένη δίαιτα είναι πολύ περιοριστική σε ότι αφορά την κατανάλωση υδατανθράκων (20 mg/ ημέρα) και ζάχαρης, εν τούτοις προσφέρει διάφορες διατροφικές επιλογές. Η βασική ιδέα που κρύβεται πίσω από την συγκεκριμένη δίαιτα είναι ότι καταναλώνοντας ελάχιστους υδατάνθρακες -τους οποίους συνήθως το σώμα χρησιμοποιεί για να εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζεται- και περισσότερα λίπη, το σώμα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το λίπος ως πηγή ενέργειας και έτσι θα βελτιωθεί η διαδικασία απώλειας βάρους.

Τι απαγορεύεται;

  • Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και άμυλο
  • Ορισμένα είδη λαχανικών και φρούτων και καρυκεύματα που περιέχουν ζάχαρη
  • Ανθυγιεινά λιπαρά, όπως μεταποιημένα φυτικά έλαια
  • Φασόλια, tofu και όσπρια
  • Αλκοόλ
  • Ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Ketogenic diet wards off flu, study finds https://www.news-medical.net/news/20191119/Ketogenic-diet-wards-off-flu-study-finds.aspx

Laguipo, Angela. (2019, November 19). Ketogenic diet wards off flu, study finds. News-Medical. Retrieved on November 27, 2019 https://www.news-medical.net/news/20191119/Ketogenic-diet-wards-off-flu-study-finds.aspx.

Laguipo, Angela. https://www.news-medical.net/news/20191119/Ketogenic-diet-wards-off-flu-study-finds.aspx.

Laguipo, Angela. https://www.news-medical.net/news/20191119/Ketogenic-diet-wards-off-flu-study-finds.aspx

Laguipo, Angela. 2019. Ketogenic diet wards off flu, study finds. News-Medical, viewed 27 November 2019 https://www.news-medical.net/news/20191119/Ketogenic-diet-wards-off-flu-study-finds.aspx.