Πρόληψη και θεραπεία

Είστε αδύνατοι και παρόλα αυτά προσπαθείτε να χάσετε κι άλλο βάρος; Δείτε από τι κινδυνεύετε!

Η απώλεια βάρους είναι πολύ πιο ωφέλιμη για τα άτομα με υπερβολικό βάρος, από ότι για τα άτομα που είναι ήδη αδύνατα, σύμφωνα με νέα έρευνα. (Παιδική παχυσαρκία: Ποιος είναι ο νέος τρόπος πρόληψης;)

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, αξιολόγησε τις στρατηγικές απώλειας βάρους και τις επιπτώσεις τους στην υγεία 200.000 ατόμων και διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα άτομα που έχασαν βάρος είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, όταν τα πιο αδύνατα άτομα προσπάθησαν να χάσουν βάρος, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος που διέτρεχαν για διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκε. (Απώλεια βάρους: Πόσο συχνά πρέπει να είναι τα γεύματά σας στη διάρκεια της μέρας;)

Οι ειδικοί στην βαριατρική έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν ότι οι στρατηγικές απώλειας βάρους είχαν τόσο αντίθετες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, ανάλογα με τον αρχικό δείκτη μάζας του σώματος τους (ΔΜΣ). Όπως υποψιάζονται, για αυτό το αποτέλεσμα ευθύνονται οι υποκείμενες βιολογικές διαφορές παχύσαρκων, υπέρβαρων και αδύνατων ανθρώπων, που επηρεάζουν το πώς και το γιατί τα σώματά τους ανταποκρίνονται διαφορετικά στις προσπάθειες απώλειας βάρους. (Ροφήματα πρωτεΐνης: Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;)

Η απώλεια βάρους ευνοεί την υγεία όλων των ανθρώπων;

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα υγείας από σχεδόν 200.000 ανθρώπους, που συμμετείχαν σε τρεις διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 1988 μέχρι το 2017. (5 Κοινοί μύθοι για την παχυσαρκία)

Τα άτομα που είχαν ΔΜΣ κάτω από 25, θεωρούνταν αδύνατα, τα άτομα που είχαν ΔΜΣ μέχρι το 30 θεωρούνταν υπέρβαρα, ενώ τα άτομα με ΔΜΣ 30 και πάνω θεωρούνταν παχύσαρκα. (Παχυσαρκία: Είναι αναγκαία τα προσαρμοσμένα σχέδια απώλειας βάρους για τη αντιμετώπισή της;)

Η ομάδα αξιολόγησε διάφορες στρατηγικές απώλειας βάρους, όπως η δίαιτα χαμηλών θερμίδων, η άσκηση, η δίαιτα χαμηλών θερμίδων σε συνδυασμό με την άσκηση, η δίαιτα νηστείας, κάποιο εμπορικό πρόγραμμα απώλειας βάρους (CWLP) και χάπια αδυνατίσματος, που ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες που  έχασαν από 4,5 μέχρι 10 κιλά. Σημειώνεται ότι εξετάστηκαν παράλληλα και άτομα που δεν έχασαν βάρος. (5 βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους)

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι για τα άτομα που έχασαν τουλάχιστον 4,5 κιλά και ήταν παχύσαρκα στην αρχή της μελέτης, όλες οι στρατηγικές απώλειας βάρους συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, αλλά η άσκηση ήταν η πιο αποτελεσματική στρατηγική.

Σε διάστημα 24 ετών:

  • Τα παχύσαρκα άτομα που ασκούνταν, είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
  • Τα παχύσαρκα άτομα που έπαιρναν χάπια αδυνατίσματος, είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
  • Τα υπέρβαρα άτομα που ασκούνταν, είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
  • Τα υπέρβαρα άτομα που έπαιρναν χάπια αδυνατίσματος, είχαν 42% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Οι επιπτώσεις που είχε η απώλεια βάρους στους αδύνατους ανθρώπους, σύμφωνα με τα ευρήματα, ήταν εντελώς αντίθετες και συγκεκριμένα:

  • Τα αδύνατα άτομα που ασκούνταν για να χάσουν βάρος, είχαν 9% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη.
  • Τα αδύνατα άτομα που έπαιρναν χάπια αδυνατίσματος ή ακολούθησαν ένα εμπορικό πρόγραμμα απώλειας βάρους για να χάσουν βάρος, είχαν 54% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Τα ευρήματα της μελέτης προκάλεσαν έκπληξη σε πολλούς επιστήμονες, διότι δείχνουν ότι η απώλεια βάρους δεν είναι ευεργετική για όλους τους ανθρώπους, λόγω της διαφορετικής βιολογικής σύνθεσης των παχύσαρκων, των υπέρβαρων και των αδύνατων. (Παχυσαρκία: Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ανδρών με καρκίνο του προστάτη;)

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται επιπρόσθετες μελέτες για πιο σαφή διερεύνηση των ευρημάτων. (Η παχυσαρκία οδηγεί σε διαβήτη ή ο διαβήτης σε παχυσαρκία;)