Μολυσματικές ασθένειες

Νέα μελέτη: Η COVID-19 δεν προκαλεί μόνιμη αναπνευστική βλάβη

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Annals of Thoracic Surgery, δείχνει ότι τα άτομα που νόσησαν με COVID-19, πιθανότατα να μην διατρέχουν κίνδυνο μακροπρόθεσμης αναπνευστικής και πνευμονικής βλάβης.

Τα άτομα που νόσησαν με COVID-19 διατρέχουν μακροπρόθεσμο κίνδυνο αναπνευστικής βλάβης;

Τα άτομα που νόσησαν με COVID-19, είναι πολύ πιθανόν να μην διατρέχουν κίνδυνο μακροπρόθεσμης ή μόνιμης αναπνευστικής και πνευμονικής βλάβης, σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν άτομα που νόσησαν ήπια, μέτρια ή σοβαρά με COVID-19 και ασυμπτωματικούς ασθενείς. Επιπρόσθετα, εξέτασαν και άτομα που είχαν υποβληθεί σε άσχετες επεμβάσεις πνευμόνων, όπως επέμβαση για τη θεραπεία όζων του πνεύμονα ή καρκίνου του πνεύμονα, κάποια στιγμή μετά την ανάρρωση τους από τη νόσο COVID-19.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι σε όλους τους ασθενείς, ο πνευμονικός ιστός και ο καλοήθης πνευμονικός ιστός από τους όζους ή τους όγκους, δεν έδειξε καμία ανιχνεύσιμη μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες, που να μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την νόσο COVID-19 και τον ιό Sars-Cov-2.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και ειδικό καρδιαγγειακής χειρουργικής και χειρουργικής θώρακα στο Loyola Medicine του Maywood, Δρ. Zaid Abdelsattar, από την έναρξη της πανδημίας, ένα μεγάλο ερώτημα ήταν το κατά πόσον η νόσος COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ή μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες των ασθενών. Η παρούσα μελέτη λοιπόν, έρχεται να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, διαπιστώνοντας ότι οι πρώην ασθενείς δεν διατρέχουν κίνδυνο μόνιμης βλάβης στους πνεύμονές τους.

Σημειώνεται ότι σε αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα που πέθαναν από την νόσο COVID-19 και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με πνευμονική νόσο τελικού σταδίου εξαιτίας της COVID-19, έχουν οδηγήσει στην εύρεση μιας σειράς από σοβαρά πνευμονικά προβλήματα, σύμφωνα με το σημείωμα των ερευνητών στο τέλος της μελέτης τους, οι οποίοι ωστόσο διευκρίνισαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να βρεθεί το γιατί μερικοί ασθενείς αναρρώνουν πλήρως από την νόσο COVID-19 και άλλοι όχι.

«Η μελέτη μας, δείχνει ότι εάν ενας άνθρωπος νόσησε με COVID-19 και στη συνέχεια ανάρρωσε εντελώς κλινικά και στις απεικονίσεις στις οποίες υποβλήθηκε, οι ιστοί των πνευμόνων του ήταν υγιείς, τότε είναι πολύ πιθανόν οι πνεύμονες του να έχουν επουλωθεί πλήρως, χωρίς να του έχει προκληθεί κάποια μακροπρόθεσμη ή μόνιμη ζημιά», υπογράμμισε ο Δρ. Abdelsattar.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved