Μολυσματικές ασθένειες

Νέα μελέτη: Η ομάδα αίματος δεν επηρεάζει τη σοβαρότητα της COVID-19

Νέα μελέτη αντικρούει την θεωρία ότι ο τύπος αίματος επηρεάζει τον κίνδυνο νόσησης από τη νόσο COVID-19. Σύμφωνα με τη μελέτη, όποια και αν είναι η ομάδα αίματος του ασθενούς, δεν έχει καμία απολύτως σημασία, ούτε επηρεάζει την σοβαρότητα της νόσου.

Ο τύπος αίματος επηρεάζει την σοβαρότητα της νόσου COVID-19;

Στις αρχές της πανδημίας, υπήρξαν ορισμένες αναφορές ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ήταν πιο ευαίσθητα στην COVID-19, ενώ εκείνα με ομάδα αίματος Ο ήταν λιγότερο ευαίσθητα. Αυτή τη θεωρία έρχεται να αντικρούσει μια νέα μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε σχεδόν 108.000 ασθενείς, αλλά μελετώντας την ομάδα αίματος τους και την σοβαρότητα της νόσου τους δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στα δύο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, Δρ. Amesh Adalja, «από την αρχή αυτής της πανδημίας, υπήρξαν συσχετίσεις ανάμεσα στον τύπο αίματος  του ασθενούς και την ευαισθησία του στην νόσο», ωστόσο, όπως επισήμανε, η συγκεκριμένη μελέτη φανερώνει ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος, την ευαισθησία του ασθενούς και την σοβαρότητα της νόσου, υπογραμμίζοντας ότι πιθανότατα να υπάρχουν άλλες εξηγήσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι μια πρώιμη έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Κίνα, έδειξε ότι ο τύπος αίματος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο και την σοβαρότητα της COVID-19 και αυτή την θεωρία υποστήριξαν και μεταγενέστερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία. Αργότερα όμως, άλλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε μικτά και αντιφατικά αποτελέσματα.

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Jeffrey Anderson, από το Ινστιτούτο Intermountain Healthcare στο Murray της Utah, ανέλυσαν δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες ασθενείς του Intermountain Healthcare (μη κερδοσκοπικό σύστημα υγείας που αποτελείται από 215 κλινικές). Από τους συμμετέχοντες, σχεδόν οι 11.500 ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ οι υπόλοιποι ήταν αρνητικοί. Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι ο τύπος του αίματος τους δεν έπαιξε κανένα ρόλο στον κίνδυνο που διέτρεχαν να κολλήσουν ή να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19.

Σύμφωνα με τον Δρ Aaron Glatt, πρόεδρο του τμήματος ιατρικής και νοσοκομειακής επιδημιολογίας στο Mount Sinai South Nassau στο Oceanside της Νέας Υόρκης, ο τύπος αίματος δεν ήταν ποτέ σημαντικός για διάφορες ασθένειες και δεν είναι σημαντικός ούτε και για την COVID-19.

Γιατί οι άλλες μελέτες κατέληξαν σε διαφορετικά αποτελέσματα;

Ο Δρ. Glatt, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες έρευνες, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τύπος αίματος έχει σημασία για την σοβαρότητα της νόσου, δεν είχαν πραγματικές αποδείξεις γι’ αυτό. Ουσιαστικά, δεν βρήκαν κάποια σχέση αιτίας αποτελέσματος ανάμεσα στον τύπο αίματος και την ευαισθησία στην COVID-19.

Όπως υπογράμμισε, εκείνο που έκαναν αυτές οι μελέτες, ήταν να εξετάσουν διάφορες μεταβλητές που ενδεχομένως να επιδεινώνουν την νόσο και ανάμεσα σε αυτές τις μεταβλητές ήταν και η ομάδα αίματος. Εξετάζοντας λοιπόν την συγκεκριμένη μεταβλητή, διαπίστωσαν ότι ορισμένοι ασθενείς που είχαν την ιδία ομάδα αίματος τύγχανε είτε να έχουν πιο ήπια, είτε πιο σοβαρά συμπτώματα. Αυτό όμως δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας αποτελέσματος. Για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο πρέπει η μεταβλητή να οδηγεί πάντα σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, κάτι που δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση.

Στην βάση αυτών των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αίματος δεν επηρεάζει τη σοβαρότητα της COVID-19 και σε καμία περίπτωση τα άτομα με ομάδα αίματος Α δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και τα άτομα με ομάδα αίματος Ο δεν πρέπει να εφησυχάζονται. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για όλους, ανεξαρτήτως τύπου αίματος.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved