Θεραπεία

Νέα μέθοδος χορήγησης φαρμάκων θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ενέσεις

Για χρόνιες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει δια βίου χρήση ενέσεων. Ο φόβος για τις βελόνες, η λοίμωξη που σχετίζεται με τις ενέσεις και ο πόνος, ευθύνονται για την παράλειψη των δόσεων από τους ασθενείς, γεγονός που ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων στρατηγικών χορήγησης φαρμάκων, οι οποίες να συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα με τις περιορισμένες παρενέργειες, για την σωστή θεραπεία των ασθενών. (Φάρμακα: Πόσο καιρό, μετά την ημερομηνία λήξης τους, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ;)

Ποια μέθοδος χορήγησης φαρμάκων μπορεί να αντικαταστήσει αποτελεσματικά τις ενέσεις;

Ερευνητές από το Baylor College of Medicine, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα, έχουν εξερευνήσει έναν καλύτερο τρόπο χορήγησης φαρμάκων, που δεν απαιτεί τη χρήση ενέσεων, αλλά είναι τόσο εύκολος, όσο η κατάποση ενός χαπιού. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences .

Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Christine Beeton, καθηγήτρια ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο Baylor, είναι φυσιολογικό να μην αρέσει στους ασθενείς η δια βίου χρήση ενέσεων. Με βάση αυτό, ερευνήθηκε η δυνατότητα χρήσης ενός προβιοτικού βακτηρίου Lactobacillus reuteri, ως μια νέα μέθοδος χορήγησης φαρμάκων από το στόμα, για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε ζωικά μοντέλα. (Ενέσεις κορτιζόνης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Προηγούμενη μελέτη στο εργαστήριο της Beeton, έδειξε ότι ένα πεπτίδιο (σύντομη πρωτεΐνη) που προέρχεται από την τοξίνη της θαλάσσιας ανεμώνης, μειώνει αποτελεσματικά και με ασφάλεια τη σοβαρότητα της νόσου σε τρωκτικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε ασθενείς με ψωρίαση κατά πλάκας. Ωστόσο, η θεραπεία με τη χρήση πεπτιδίων απαιτεί επαναλαμβανόμενες ενέσεις και η απευθείας από του στόματος χορήγηση των πεπτιδίων έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Για την παρούσα μελέτη, η Beeton, ένωσε τις δυνάμεις της με τον Δρ. Robert A. Britton, καθηγητή μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας και μέλος του Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου Dan L Duncan στο Baylor. Το εργαστήριο του Britton, ανέπτυξε τα εργαλεία και έβαλε τη τεχνογνωσία του για τη γενετική τροποποίηση των προβιοτικών βακτηρίων, για την παραγωγή και την απελευθέρωση ενώσεων. Μαζί, η ερευνητική ομάδα βιοτέχνησε το προβιοτικό L. reuteri για να εκκρίνει το πεπτίδιο ShK-235 που προέρχεται από την τοξίνη της θαλάσσιας ανεμώνης. (Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Βοηθά η vegan διατροφή στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της;)

Οι ερευνητές επέλεξαν το προβιοτικό L. reuteri επειδή τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι συμβιωτικά στα έντερα των ανθρώπων και άλλων ζώων. Πρόκειται για μια από τις ομάδες βακτηρίων του γαλακτικού οξέος, που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως προβιοτικά στη βιομηχανία τροφίμων και αναγνωρίζεται ως ασφαλή από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Το L. reuteri έχει εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας για βρέφη, παιδιά, ενήλικες και ανοσοκατεσταλμένους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με την Beeton, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, διότι έδειξαν ότι η καθημερινή χρήση αυτών των βακτηρίων, έκκρινε πεπτίδια που ονομάζονται LrS235, τα οποία κατάφεραν να μειώσουν δραματικά τα κλινικά σημάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στα ζωικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής των αρθρώσεων, της καταστροφής του χόνδρου και της βλάβης των οστών. (Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η Vegan διατροφή μειώνει τον πόνο)

Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο επιλέγηκαν τα προβιοτικά L. reuteri είναι ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια δεν παραμένουν μόνιμα στο έντερο. Αφαιρούνται καθώς το έντερο ανανεώνει το εσωτερικό επιφανειακό του στρώμα, στο οποίο προσκολλώνται τα βακτήρια. Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ρύθμισης της χορηγούμενης θεραπείας.

Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν μια εναλλακτική στρατηγική χορήγησης φαρμάκων που βασίζεται σε πεπτίδια και δείχνουν ότι τέτοιες τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύτερο φάσμα φαρμάκων και στη θεραπεία των χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών. (Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μην αφήσετε την ασθένεια να σας στερήσει την άσκηση)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

A promising drug delivery method could replace injections with pills https://medicalxpress.com/news/2023-01-drug-delivery-method-pills.html

A bioengineered probiotic for the oral delivery of a peptide Kv1.3 channel blocker to treat rheumatoid arthritis https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2211977120

Scorpion venom component can reduce severity of rheumatoid arthritis https://medicalxpress.com/news/2018-02-scorpion-venom-component-severity-rheumatoid.html