Παιδί

Νέα οδηγία για παιδιά: Απαραίτητη η μάσκα στο σχολείο ανεξαρτήτως εμβολιασμού

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δημοσίευσε νέα οδηγία σε ότι αφορά τη νόσο COVID-19 και τα σχολεία, συνιστώντας σε όλους τους μαθητές άνω των 2 ετών να φορούν μάσκες, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.

Τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες στο σχολείο;

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια μαθητών και προσωπικού, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά την καθολική χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές, ανάμεσα τους και οι μαθητές 12 ετών και άνω που ενδεχομένως να εμβολιάστηκαν.

Σύμφωνα με τον Sonia O’Leary, Πρόεδρος του Συμβουλίου ΑΑΡ, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών με την επιστροφή τους στο σχολείο και η καθολική χρήση μάσκας  σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους- από όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς- ανεξαρτήτως κατάστασης εμβολιασμού είναι ενας καλός και εύκολος τρόπος προστασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με έρευνες, αποδεδειγμένα η χρήση μάσκας προστατεύει από την μόλυνση και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, όπως η COVID-19, αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων που ευδοκιμούν συνήθως στα σχολικά περιβάλλοντα.

Η AAP λοιπόν, καλεί τα σχολεία να κάνουν ένα επιπλέον βήμα για την προστασία του μαθητικού πληθυσμού και να απαιτήσουν τη χρήση μάσκας από όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Όπως εξηγεί ο οργανισμός, η χρήση μάσκας από όλους, μπορεί να προστατεύσει κυρίως τα μικρότερα παιδιά που δεν είναι επιλέξιμα ακόμη για εμβολιασμό και κατά συνέπεια είναι πιο ευάλωτα.

Σημειώνεται ότι η οδηγία της AAP έρχεται σε αντίθεση με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία ανέφεραν στις αρχές του μήνα ότι οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες στην τάξη ή σε εξωτερικούς χώρους, ενώ οι μη εμβολιασμένοι μαθητές πρέπει να φορούν μάσκες, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, και οι δύο οργανισμοί ενθαρρύνουν τα σχολεία να δημιουργήσουν ένα ολιστικό σχέδιο πρόληψη της ιογενούς εξάπλωσης, το οποίο πέραν από την χρήση μάσκας θα περιλαμβάνει σωστό αερισμό των τάξεων, απολύμανση και ενδελεχή καθαρισμό.

Σύμφωνα με τον David Edwards, καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ιδρυτή του FEND, μια πολύπλευρη προσέγγιση προστασίας είναι πολύ σημαντική, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι εκείνος που παρέχει μεγαλύτερη προστασία. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών, δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για εμβολιασμό, οπότε τα σχολεία καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα προστασίας που θα προστατεύουν, τόσο τα μικρότερα μη εμβολιασμένα παιδιά, όσο και τα μεγαλύτερα, που ενδεχομένως να έχουν εμβολιαστεί. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Washington Post, μόνο το 36% των εφήβων 12 έως 17 έχουν λάβει μέχρι στιγμής τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η εφαρμογή των μέτρων προστασίας θεωρείται ακόμη απαραίτητη.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pediatrician Group Recommends Mask Use in School Regardless of Vaccination Status https://www.verywellhealth.com/universal-masking-school-aap-5193468

Guidance for COVID-19 Prevention in K-12 Schools https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/k-12-guidance.html