Καρκίνος

Νέα ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Τον Ιούνιο, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ξεκίνησε μια ταχεία ανασκόπηση ενός πολλά υποσχόμενου νέου φαρμάκου για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Το εν λόγω φάρμακο ονομάζεται relugolix και καταστέλλει την τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες που επιταχύνουν την ανάπτυξη της νόσου. Στην περίπτωση που εγκριθεί αυτός το νέος τύπος ορμονικής θεραπείας, αναμένεται να μπουν τα θεμέλια ενός νέου τύπου ιατρικής φροντίδας.

Ποιες ορμονικές θεραπείες υπάρχουν σήμερα για τον καρκίνο του προστάτη;

Οι ορμονικές θεραπείες, παρέχονται όταν ο όγκος παρουσιάσει μετάσταση από τον προστάτη σε άλλο σημείο του σώματος ή όταν τα επίπεδα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη (PSA), παρουσιάσουν αύξηση μετά από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ορμονικές θεραπείες, που ονομάζονται «αγωνιστές LHRH», καταφέρνουν να μειώσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα, ωστόσο αυτή η μείωση παρατηρείται μόνο μετά από την άνοδο της τεστοστερόνης σε πολύ υψηλά επίπεδα, ως η αρχική απόκριση του σώματος στη θεραπεία. Αυτή η βραχυπρόθεσμη άνοδος, η οποία διαρκεί περίπου ένα μήνα, ενδέχεται να προκαλέσει πόνο στα οστά, απόφραξη των ούρων και άλλα συμπτώματα. Έτσι, οι γιατροί χρησιμοποιούν τις ορμονικές θεραπείες LHRH μαζί με άλλα φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν την αλληλεπίδραση της τεστοστερόνης με τα κύτταρα του σώματος.

Εναλλακτικά, οι ασθενείς υποβάλλονται σε μια διαφορετική ορμονική θεραπεία, η οποία μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης χωρίς την αρχική άνοδο της ορμόνης. Τα φάρμακα που χορηγούνται σε αυτή την περίπτωση ονομάζονται «ανταγωνιστές GnRH». Στις ΗΠΑ μόνο ένα φάρμακο αυτής της κατηγορίας είναι διαθέσιμο και ονομάζεται degarelix. Χορηγείται μία φορά το μήνα σε ενέσιμη μορφή, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο.

Σε τι υπερισχύει η ορμονική θεραπεία relugolix σε σχέση με άλλες;

Η FDA κλήθηκε να επιταχύνει την αναθεώρηση του φαρμάκου relugolix, βάσει της σημαντικής απόδοσης του κατά τη διάρκεια μιας κλινικής δοκιμής τελικού σταδίου.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 934 άνδρες, από 155 νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας. Οι μισοί άνδρες είχαν αυξημένα επίπεδα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, καθώς είχαν ήδη υποβληθεί σε θεραπεία για την ασθένεια. Οι υπόλοιποι είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με μεταστατικό καρκίνο ή με κάποιους όγκους που δεν μπορούσαν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση. Συνολικά, 622 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με relugolix, ενώ σε 305 άνδρες χορηγήθηκε αγωνιστής LHRH (λευπρολίδης). Όλοι οι άνδρες υποβλήθηκαν σε θεραπεία για 48 εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ορμονική θεραπεία relugolix υπερείχε σε όλα. Κατάφερε να μειώσει την τεστοστερόνη σε θεραπευτικά επίπεδα μέσα σε 4 ημέρες, σε σύγκριση με τους άνδρες που έλαβαν λευπρολίδη, στους οποίους η τεστοστερόνη αυξήθηκε δέκα φορές περισσότερο από τον θεραπευτικό στόχο, πριν μειωθεί κάτω από αυτόν, 29 μέρες αργότερα.

Επιπλέον, τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης αποκαταστάθηκαν μέσα σε 90 ημέρες μετά τη διακοπή της θεραπείας με relugolix. Αντίθετα, μόλις στο 3% των ανδρών που έλαβαν λευπρολίδη, η τεστοστερόνη τους έφτασε σε φυσιολογικά επίπεδα κατά την ίδια χρονική περίοδο μετά τη θεραπεία. Σημειώνεται ότι η επαναφορά των επιπέδων της τεστοστερόνης στο φυσιολογικό, είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα ζωής των ανδρών, κυρίως αυτών που λαμβάνουν θεραπεία σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπρόσθετα, το relugolix έδειξε ένα καλύτερο προφίλ ασφάλειας σε θέματα καρδιακής υγείας, καθώς μέσα στις 48 εβδομάδες θεραπείες, πολύ λίγοι ήταν οι άνδρες που παρουσίασαν καρδιακές παρενέργειες. Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι η ορμονική θεραπεία μπορεί να έχει καρδιακή τοξικότητα, ειδικά στους άνδρες που πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση ή έχουν βιώσει καρδιακή προσβολή στο παρελθόν.

Η έγκριση του φαρμάκου από την FDA αναμένεται έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A new hormonal therapy for prostate cancer is under expedited FDA review https://www.health.harvard.edu/blog/a-new-hormonal-therapy-for-prostate-cancer-is-under-expedited-fda-review-2020071320604

Oral Relugolix for Androgen-Deprivation Therapy in Advanced Prostate Cancer https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2004325