Μολυσματικές ασθένειες, Παιδί

Νέα προειδοποίηση για συμπτώματα κορωνοϊού στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Τα περισσότερα παιδιά που πάσχουν από COVID-19, περνούν την ασθένεια ήπια, ακόμη και ασυμπτωματικά, ωστόσο υπάρχουν νέες αναφορές που υπογραμμίζουν ότι ορισμένα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν μια επιπλοκή που ενδέχεται να είναι σοβαρή και επικίνδυνη.

Ποια επιπλοκή μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά με COVID-19;

Η επιπλοκή αυτή ονομάζεται πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο παίδων (MIS-C), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που είναι απειλητικά για τη ζωή και σχετίζονται με την καρδιά και άλλα όργανα του σώματος. Οι πρώτες αναφορές συνέκριναν το συγκεκριμένο σύνδρομο με τη νόσο Kawasaki, μια φλεγμονώδη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα. Όμως, ενώ ορισμένες περιπτώσεις έμοιαζαν πολύ με το Kawasaki, άλλες ήταν εντελώς διαφορετικές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το MIS-C, είναι πιθανώς μια αντίδραση του σώματος είτε σε μια τρέχουσα είτε σε προηγούμενη λοίμωξη COVID-19,αλλά υπάρχουν πολλά που δεν κατανοούν πλήρως ακόμη οι επιστήμονες, όπως το γιατί ορισμένα παιδιά με MIS-C είναι αρνητικά στην COVID-19.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου φλεγμονώδους συνδρόμου MIS-C;

Τα συμπτώματα του MIS-C διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση, αλλά σε γενικές περιλαμβάνουν:

 • παρατεταμένο πυρετό (για περισσότερες από δύο ημέρες)
 • εξάνθημα
 • επιπεφυκίτιδα (ερυθρότητα του λευκού μέρους του ματιού)
 • στομαχόπονο
 • εμετό και διάρροια
 • διογκωμένο λεμφαδένα στο λαιμό
 • κόκκινα, σκασμένα χείλη
 • πιο κόκκινη γλώσσα από το συνηθισμένο
 • πρησμένα χέρια ή/και πόδια
 • ευερεθιστότητα και/ή ασυνήθιστη υπνηλία ή αδυναμία

Σημειώνεται ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλές άλλες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, εξάνθημα, πρησμένους λεμφαδένες και κόκκινη γλώσσας, ενώ υπάρχουν πολλοί κοινοί ιοί που προκαλούν πόνο στο στομάχι, εμετό και διάρροια. Έτσι οι γιατροί για τη διάγνωση του MIS-C, βασίζονται όχι μόνο σε αυτά τα συμπτώματα, αλλά και στην κλινική εξέταση και σε πολλές ιατρικές εξετάσεις κατά τις οποίες ελέγχουν αν υπάρχει φλεγμονή, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα όργανα του σώματος του παιδιού.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το MIS-C;

«Σε αυτό το σημείο έχουμε πολλές περισσότερες ερωτήσεις από ότι απαντήσεις» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Αλλά πιο κάτω αναφέρονται όλα τα γνωστά που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το σύνδρομο αυτό:

 • Είναι σπάνιο. Ο αριθμός των περιπτώσεων που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο είναι στην πραγματικότητα χαμηλός, ειδικά αν σκεφτείτε πόσο διαδεδομένη είναι η νόσος COVID-19. Οι γονείς ωστόσο, δεν πρέπει να πανικοβληθούν εάν το παιδί τους εμφανίσει συμπτώματα ή διαγνωστεί με COVID-19.
 • Είναι θεραπεύσιμο. Οι γιατροί καταφέρνουν να το θεραπεύσουν χρησιμοποιώντας διάφορες θεραπείες για τη φλεγμονή και για την υποστήριξη των συστημάτων των οργάνων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Σημειώνεται ότι παρόλο που υπήρξαν κάποιοι θάνατοι, τα περισσότερα παιδιά που έχουν εμφανίσει αυτό το σύνδρομο έχουν αναρρώσει.
 • Είναι σοβαρό. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί. Καλέστε το γιατρό σας εάν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα, ειδικά εάν έχει παρατεταμένο πυρετό (περισσότερες από δύο ημέρες). Αν και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καλέσετε τον γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με COVID-19 και εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσετε ακόμη και αν δεν έχει COVID-19. Εάν ο γιατρός σάς ενημερώσει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αυτό είναι καλό. Αλλά, εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή απλά δεν βελτιωθούν, καλέστε ξανά ή μεταφέρετε το παιδί σας στα Επείγοντα.

Συμπερασματικά

Πολλοί γονείς φοβούνται να κυκλοφορήσουν τα παιδιά τους έξω από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πόσω μάλλον να τα μεταφέρουν στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο. Αυτό είναι κατανοητό, αλλά είναι σημαντικό να μην αφήσετε αυτόν τον φόβο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας. Εάν ανησυχείτε για το παιδί σας, καλέστε το γιατρό σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το πώς θα του δώσετε τη φροντίδα που χρειάζεται.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Coronavirus Resource Center https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-resource-center

Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) Associated with Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) https://emergency.cdc.gov/han/2020/han00432.asp

Kawasaki Disease https://www.cdc.gov/kawasaki/index.html