Εξαρτησιογόνες ουσίες

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν τους κινδύνους που κρύβει το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τι δείχνουν οι νέες έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Είναι ήδη γνωστό στους επιστήμονες πως ο καπνός του τσιγάρου είναι τοξικός και επιβλαβής για τους ανθρώπους, όμως, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι επιστήμονες αποφάσισαν να διαπιστώσουν με ένα νέο πείραμα αν το τελευταίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Το συμβατικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, μια ουσία που διεγείρει το νευρικό σύστημα και προκαλεί εξάρτηση, ενώ παράλληλα, είναι τοξικό αφού ο καπνός περιέχει ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Η νικοτίνη μπορεί να δημιουργήσει τοξικές ενώσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καύσης. Για τους παραπάνω λόγους αρκετοί έχουν στραφεί στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ αύξηση καταγράφεται και στους νέους που συχνά επιλέγουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας γεύσεων που διαθέτει.

Είναι πιο καλό το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την υγεία;

Αν και την τελευταία δεκαετία το ηλεκτρονικό τσιγάρο διαφημιζόταν ως μια πιο ασφαλής και υγιεινή επιλογή σε σχέση με το συμβατικό, οι επιστήμονες σήμερα δηλώνουν πως δεν μπορούν να γνωρίζουν πλήρως τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί αρκετοί θάνατοι στην Αμερική, για τους οποίους ενοχοποιείται το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σε προηγούμενη μελέτη ο Dr. Moon-shong Tang του NYU School of Medicine ανακάλυψε σε πειράματα με αρουραίους πως εκείνοι που είχαν εκτεθεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για διάστημα 12 εβδομάδων παρουσίασαν βλάβες DNA στους πνεύμονες, την καρδιά και την ουροδόχο κύστη, και επιπλέον τα πνευμονικά κύτταρα έδειξαν μειωμένη ικανότητα επιδιόρθωσης DNA.

Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η ίδια μελέτη αποκάλυψε πως μια χημική διαδικασία στους ανθρώπους μπορούσε να μετατρέψει τη νικοτίνη σε δυνητικά καρκινογόνες ενώσεις. Για να κατανοήσουν το πως συνδέονται οι ενώσεις αυτές με τον κίνδυνο για καρκίνο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα στους αρουραίους που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι αρουραίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη με 40 αρουραίους εκτέθηκε σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου για 4 ώρες κάθε μέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, η δεύτερη ομάδα 18 αρουραίων σε ατμό χωρίς νικοτίνη και τέλος, η τρίτη ομάδα 18 αρουραίων ήταν σε περιβάλλον με καθαρό αέρα.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Στο τέλος της μελέτης οι επιστήμονες εξέτασαν τους αρουραίους για καρκινικές και προκαρκινικές αλλαγές.  Βρέθηκε πως 9 αρουραίοι από τους 40 που εκτέθηκαν σε ατμό με νικοτίνη ανέπτυξαν έναν ή περισσότερους όγκους στους πνεύμονες, ενώ μονάχα ένας αρουραίος στα υπόλοιπα γκρουπ εμφάνισε παρόμοιες αλλοιώσεις. Αν και δεν βρέθηκαν ορατοί όγκοι στις ουροδόχους κύστεις των αρουραίων, εκείνα του πρώτου γκρουπ εμφάνισαν προκαρκινικές αλλοιώσεις και συγκεκριμένα το 57.5%, ενώ στα υπόλοιπα γκρουπ μονάχα ένας αρουραίος εμφάνισε παρόμοιες αλλοιώσεις.

Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αποδείξουν πως το άτμισμα επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα, αλλά τα ευρήματα αυτά εγείρουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν τον κόσμο να είναι προσεκτικός με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η μακροχρόνια αλλά και η βραχυπρόθεσμη ασφάλεια του στον άνθρωπο.

 

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved