Υγεία του ματιού

Νέα συσκευή ανιχνεύει την αμβλυωπία σε μικρά παιδιά!

Τι είναι η αμβλυωπία;

Η αμβλυωπία είναι μια κατάσταση στην οποία η όραση από το ένα ή και τα δύο μάτια δεν λειτουργεί σωστά. Δεν είναι οργανικό πρόβλημα του ίδιου του οφθαλμού, αλλά νευρολογικής φύσεως πρόβλημα, συγκεκριμένα της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την όραση. Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά, είναι ότι το ‘τεμπέλικο’ μάτι δεν εστιάζει φυσιολογικά σε εικόνες, και ο εγκέφαλος αξιοποιεί αποκλειστικά τον φυσιολογικό οφθαλμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι νευρικές συνάψεις της περιοχής του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τις εικόνες από το ‘τεμπέλικο’ μάτι, με αποτέλεσμα αυτό να μην αναπτύσσει πλήρη οπτική ικανότητα.

Μπορεί να θεραπευτεί η αμβλυωπία;

Η αμβλυωπία αν διαγνωσθεί σε νεαρή ηλικία, ιδανικά πριν την ηλικία των 6 ετών, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς σε μεγάλο βαθμό. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης της όρασης, αξιοποίηση οφθαλμοκαλύπτρων ή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, επειδή το φυσιολογικό μάτι τείνει να αναπληρώνει την όραση από το ‘τεμπέλικο’, το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν βλέπει φυσιολογικά, και για πολύ καιρό η αμβλυωπία μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Κάποια από τα συμπτώματα είναι η θολή όραση από το ‘τεμπέλικο’ μάτι, στροφή του ματιού προς τα κάτω, πάνω ή στο πλάι, χτυπήματα πάνω σε αντικείμενα από την μια πλευρά ή κλείσιμο του ενός ματιού. Τα παιδιά με αμβλυωπία τείνουν να έχουν χαμηλές σχολικές επιδόσεις, καθώς δεν μπορούν να δουν καλά αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν στους γονείς ή εκπαιδευτικούς αυτήν την δυσκολία, και γενικότερα δυσκολεύονται στην γραφή και στον συντονισμό λεπτών κινήσεων με τα χέρια.

Μια φορητή συσκευή που ανιχνεύει την αμβλυωπία σε δευτερόλεπτα

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus αναφέρεται σε μια νέα, φορητή συσκευή που αναπτύχθηκε για την ανίχνευση της αμβλυωπίας σε παιδιά. Κρατώντας την συσκευή περίπου 36 εκατοστά μακριά από τα μάτια του παιδιού και ζητώντας του να συγκεντρωθεί σε ένα εικονίδιο για 2.5 δευτερόλεπτα, μια πολωμένη ακτίνα λέιζερ στοχεύει στο φωτοευαίσθητο τμήμα του οφθαλμού ενεργοποιώντας τις νευρικές απολήξεις τις περιοχής και ανιχνεύει διαφορές στην ευθυγράμμιση των οφθαλμών. Ανιχνεύονται ακόμα και πολύ μικρές αποκλίσεις, δίνοντας τελικά μια βαθμολογία με βάση μια κλίμακα της συσκευής, από την οποία μπορεί ο οφθαλμίατρος να καταλάβει αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις ή όχι.

Η ακρίβεια της συσκευής εξακριβώθηκε σε μια μελέτη όπου συμμετείχαν 300 παιδιά, ηλικίας 2-6 ετών, τα οποία δεν είχαν διαγνωσθεί με κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα. Δύο ερευνητές οι οποίοι δεν ήταν οφθαλμολόγοι, εκπαιδεύτηκαν να χρησιμοποιούν την συσκευή, και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με την διάγνωση ενός οφθαλμιάτρου που δεν γνώριζε τα πορίσματα της μέτρησης από την συσκευή. Με την χρήση της συσκευής ανιχνεύθηκαν και τα 6 παιδιά με πρώιμα συμπτώματα αμβλυωπίας ή στραβισμού, και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από τον ειδικό οφθαλμίατρο που τα εξέτασε.

Αυτή η συσκευή είναι επαναστατική στα χέρια ενός ειδικού, καθώς θα χρειάζονται μόνο 28 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της εξέτασης του παιδιού, από την στιγμή που θα καθίσει στην καρέκλα για να εξεταστεί έως το τέλος. Δεδομένου της δυσκολίας και του άγχους των νεαρών ασθενών στις ιατρικές επισκέψεις, η μείωση του χρόνου μιας εξέτασης είναι σίγουρα μια ψυχολογική ελάφρυνση.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

NIH-funded study shows screening device accurately detects amblyopia (lazy eye) https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-funded-study-shows-screening-device-accurately-detects-amblyopia-lazy-eye

Amblyopia (Lazy Eye) https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/amblyopia-lazy-eye

Vision screening device improves detection of “lazy eye” https://www.nei.nih.gov/about/news-and-events/news/vision-screening-device-improves-detection-lazy-eye

Vision Screening in Children Aged 6 Months to 5 Years: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28873168/