Υγεία Δέρματος

Νεανικό δέρμα: Επικίνδυνες οι μη ενέσιμες συσκευές έγχυσης δερματικών πληρωτικών

Η FDA προειδοποίησε πρόσφατα τους καταναλωτές, να μην χρησιμοποιούν μη ενέσιμες συσκευές έγχυσης δερματικών πληρωτικών, διότι όπως εξήγησε, οι εν λόγω συσκευές, που προωθούνται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν προκαλέσει σε πολλούς ανθρώπους σοβαρούς και πολλές φορές μόνιμους τραυματισμούς.

Γιατί πρεπει να αποφεύγονται οι μη ενέσιμες συσκευές έγχυσης δερματικών πληρωτικών;

Η FDA παροτρύνει τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες υγείας να μην χρησιμοποιούν συσκευές που εισάγουν στο δέρμα πληρωτικά, όπως το υολουρικό οξύ στα χείλη και το πρόσωπο, χωρίς την χρήση βελόνων.

Όπως εξήγησε η Υπηρεσία, γνωρίζει ήδη περιπτώσεις ατόμων που υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς και μόνιμες βλάβες στο δέρμα τους, τα χείλη και τα μάτια τους, μετά την χρήση αυτών των συσκευών.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι συσκευές έγχυσης δερματικών πληρωτικών που δεν χρησιμοποιούν βελόνες, όπως και τα πληρωτικά που εισάγονται σε αυτές, πωλούνται απευθείας στους καταναλωτές μέσω διαδικτύου και χρησιμοποιούνται κυρίως για να αυξήσουν τον όγκο των χειλιών, να απομακρύνουν τις ρυτίδες ή να αλλάξουν το σχήμα της μύτης. Ως εκ τούτου, η FDA καλεί το κοινό να σταματήσει να προμηθεύεται τέτοιου είδους συσκευές και να απευθύνεται μόνο σε ειδικούς για τέτοια ζητήματα.

Η Υπηρεσία, τόνισε επίσης ότι τα εγκεκριμένα από την FDA δερματικά πληρωτικά είναι διαθέσιμα μόνο για ιατρική χρήση και πρέπει να χορηγούνται μόνο από αδειούχους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι τα εισάγουν στο δέρμα μόνο με σύριγγες. Αντίθετα, τα πληρωτικά που πωλούνται κατευθείαν στους καταναλωτές, δεν είναι εγκεκριμένα και ενδεχομένως να είναι μολυσμένα, ενώ οι συσκευές που δεν χρησιμοποιούν βελόνες δεν είναι σε θέση να ελέγξουν με ακρίβεια το που τοποθετείται το ενέσιμο υλικό, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών και δερματικών βλαβών. Την ίδια ώρα, η κοινή χρήση των συσκευών αυτών, αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων.

Εκτός από τις λοιμώξεις, η χρήση αυτών των προϊόντων αυξάνει και άλλους κινδύνους, όπως η αιμορραγία, οι μώλωπες, τα εξογκώματα και οι αλλεργικές αντιδράσεις. Επιπρόσθετα, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μπλοκάρει κάποιο αιμοφόρο αγγείο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και σε θάνατο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκτιμηθεί με ακρίβεια ο αριθμός των τραυματισμών και των μόνιμων βλαβών που έχουν προκληθεί από την χρήση αυτών των συσκευών.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Don't Give Yourself Fillers with These Devices, FDA Says https://www.webmd.com/beauty/news/20211011/fda-warns-about-dermal-fillers

Do Not Use Needle-Free Devices for Injection of Dermal Fillers – FDA Safety Communication https://www.fda.gov/medical-devices/safety-communications/do-not-use-needle-free-devices-injection-dermal-fillers-fda-safety-communication

Dermal Fillers: Do's and Dont's https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2890128/