Παιδί

Νέο μωρό στο σπίτι: Πώς θα προετοιμάσετε τα άλλα παιδιά σας;

Πώς αισθάνονται τα παιδιά για τον ερχομό ενός μωρού;

Όταν έρχεται ένα νέο μωρό, τα άλλα παιδιά μπορεί να είναι ενθουσιασμένα. Αλλά θα πρέπει να μάθουν να μοιράζονται την αγάπη και την προσοχή με το νέο μωρό. Αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο βήμα, ειδικά αν τα παιδιά είναι ακόμα νήπια. Μπορεί να αισθάνονται ότι σπρώχνονται έξω από το προσκήνιο. Σχεδόν όλα τα παιδιά πρέπει να προσαρμοστούν όταν ένα νέο μωρό έρχεται στην οικογένεια. Αλλά τελικά θα αναπτυχθεί μια θετική αδελφική σχέση – συνήθως μέχρι τη στιγμή που το νέο μωρό θα έχει φτάσει περίπου στους 14 μήνες.

Πότε να πείτε στα παιδιά για ένα νέο μωρό;

Αν προετοιμάζεστε για ένα μωρό, το πότε και πόσο θα πείτε στο παιδί σας για το νέο μωρό εξαρτάται από εσάς. Η ηλικία του παιδιού σας θα παίξει επίσης ρόλο. Μπορεί να είναι καλό να εισαγάγετε την ιδέα του νέου μωρού αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη, ίσως 3-4 μήνες πριν από τη γέννηση του μωρού. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να μιλήσετε για τα μωρά γενικά και στη συνέχεια να μιλήσετε για το νέο σας μωρό. Τα νήπια δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τον χρόνο, οπότε όταν εξηγείτε στο παιδί σας ότι έρχεται ένα νέο μωρό, προσπαθήστε να το συσχετίσετε με ένα οικείο γεγονός. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε ότι το νέο μωρό θα έρθει λίγο μετά τα γενέθλια ενός ξεχωριστού προσώπου.

Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά για ένα νέο μωρό;

Πριν γεννηθεί το νέο σας μωρό, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει θετικά για το νέο του αδελφάκι. Χρειάζεται προετοιμασία, επικοινωνία και άφθονη κατανόηση. Αν μπορέσετε να κάνετε αυτή τη στιγμή θετική και συναρπαστική, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να νιώσει ότι η αλλαγή αφορά όλους στην οικογένεια και όχι μόνο το νέο μωρό. Ακολουθούν ορισμένες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε αυτό:

 • Διαβάστε ιστορίες για τα μωρά. Κοιτάξτε φωτογραφίες και μιλήστε με το παιδί σας για το πώς μεγαλώνει η οικογένειά σας.
 • Δείξτε στο παιδί σας φωτογραφίες του εαυτού του όταν ήταν πολύ μικρό.
 • Αφήστε το παιδί σας να αγγίξει την κοιλιά σας για να νιώσει το νέο μωρό να κινείται και να κλωτσάει. Θα μπορούσατε ακόμη και να το αφήσετε να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς του μωρού σε μια επίσκεψη στο γιατρό.
 • Βάλτε το παιδί σας στις πρακτικές εργασίες προετοιμασίας για το νέο μωρό. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν να ετοιμάσετε το σπίτι σας, να αγοράσετε βρεφικά είδη και να το διακοσμήσετε.
 • Μιλήστε με το παιδί σας για το τι περιμένει περισσότερο όταν έρθει το νέο μωρό.
 • Αν το παιδί σας ανησυχεί για το νέο μωρό, μιλήστε μαζί του για τις ανησυχίες του και καθησυχάστε το. Δώστε στο παιδί σας άφθονη αγάπη και αγκαλιές και επικεντρωθείτε στα θετικά. Για παράδειγμα, θα έχει ένα νέο αδελφό ή αδελφή να αγαπάει.

Είναι επίσης καλή ιδέα να δώσετε στο παιδί σας μια ιδέα για το πώς είναι να έχετε ένα νέο μωρό στην οικογένεια:

 • Αν είναι δυνατόν, περάστε λίγο χρόνο με φίλους και τα νεογέννητά τους. Το παιδί σας θα δει ότι τα νέα μωρά είναι πολύ νυσταγμένα και χρειάζονται πολλή φροντίδα.
 • Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι το μωρό θα είναι ένα ξεχωριστό ανθρωπάκι με τις δικές του ανάγκες.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κοινωνικοποιείται και να παίζει με άλλα παιδιά. Αυτό βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες για να έχει μια καλή σχέση με το νέο αδελφάκι. Ίσως μπορείτε να ενταχθείτε σε μια ομάδα παιχνιδιού ή να κανονίσετε να περάσουν κάποιο χρόνο με το παιδί σας μέλη της ευρύτερης οικογένειας – παιδιά και ενήλικες.

Να είναι το αδελφάκι παρόν κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γέννησης;

Ορισμένοι γονείς σκέφτονται να έχουν το παιδί τους παρόν στη γέννηση ενός νέου μωρού. Ή μπορεί να σχεδιάζετε έναν τοκετό στο σπίτι (αν και αυτό δεν είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας, όσο στο εξωτερικό) και να σκέφτεστε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας. Αν αυτά είναι πράγματα που σκέφτεστε, μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε:

 • πόσο χρονών είναι το παιδί σας
 • πώς να εξηγήσετε στο παιδί σας εκ των προτέρων τη διαδικασία του τοκετού
 • αν αισθάνεστε άνετα με την παρουσία του παιδιού σας
 • αν θα μπορούσε να είναι παρών κάποιος άλλος ενήλικας που εμπιστεύεστε για να στηρίξει το παιδί σας εάν νιώθει άβολα ή είναι αναστατωμένο.

Τι να κάνετε για το παιδί κατά τη διάρκεια παραμονής σας στο νοσοκομείο;

Ακολουθούν ορισμένες ιδέες για να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει καλά αν εσείς και ο σύντροφός σας θα λείψετε για τον τοκετό στο νοσοκομείο:

 • Ενημερώστε το παιδί σας ποιος θα το φροντίζει κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο. Εάν το παιδί σας δεν γνωρίζει καλά τον φροντιστή, θα χρειαστεί χρόνο για να συνηθίσει την ιδέα.
 • Εκτυπώστε μερικές οικογενειακές φωτογραφίες για το παιδί σας ώστε να τις έχει κοντά στο κρεβάτι του όσο εσείς και ο σύντροφός σας θα λείπετε.
 • Φροντίστε ώστε η ρουτίνα του παιδιού σας να παραμείνει η ίδια όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.
 • Κρατήστε επαφή με το παιδί σας όσο εσείς και ο σύντροφός σας λείπετε. Εάν ο τοκετός έχει πάει καλά και όλοι είναι καλά, κανονίστε χρόνο για να σας επισκέπτεται το παιδί σας.
 • Κάντε το παιδί σας να αισθάνεται ξεχωριστό και αγαπητό όταν το επισκέπτεστε. Πείτε στο παιδί σας πόσο χαίρεστε που το βλέπετε.

Τι να κάνετε όταν το νέο μωρό έρχεται στο σπίτι;

Αυτές οι ιδέες μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα πράγματα όταν το νέο σας μωρό έρχεται για πρώτη φορά στο σπίτι:

 • Καθησυχάστε το παιδί σας με μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης πριν παρουσιάσετε το νέο μωρό για πρώτη φορά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νήπια.
 • Οργανώστε ένα μικρό δώρο από το νέο μωρό στο παιδί σας. Στα μικρά παιδιά μπορεί να αρέσει να πάρουν μια μικρή κούκλα, ώστε να έχουν ένα δικό τους «μωρό».
 • Αν η οικογένεια και οι φίλοι φέρνουν δώρα για το νέο μωρό, προτείνετε τους να φέρουν επίσης κάτι μικρό για το παιδί σας.
 • Προγραμματίστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύντομο παιχνίδι έξω, κάποια ζωγραφική ή χειροτεχνία ή ένα βιβλίο την ώρα του ύπνου.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα κινητικά ορόσημα των παιδιών

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5 https://www.amazon.com/Caring-Your-Baby-Young-Child/dp/0553379623

Welcoming a New Sibling: How to Help Your Child Adjust http://kidsclinic.pediatricweb.com/Medical-Content/Behavior/Sibling-Relationships

What do we know about sibling attended birth? An integrative literature review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29777965/