Καρκίνος

Νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου, υψηλής απόδοσης, με νέες μικροκάψουλες

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μηχανικής Διαδικασίας (ΙΡΕ), της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, έχουν αναπτύξει ένα νέο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου, που βασίζεται σε μικροκάψουλες αυτοκαταλυτικού πολυγαλακτικού οξέος, το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα και να εμποδίσει την ανάπτυξη όγκων. Πρόκειται για μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances στις 22 Μαΐου.

Credit: WEI Wei

Πώς λειτουργούν τα νέα εμβόλια κατά του καρκίνου; Τι έδειξε η μελέτη;

Τα θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο που αξιοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να απορρίψουν τα καρκινικά κύτταρα, είναι πολλά υποσχόμενα για τη θεραπεία των όγκων.

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ma Guanghui και τον καθηγητή Wei Wei από το IPE, σε προηγούμενη ερευνά της σχεδίασε και κατασκεύασε μια ποικιλία εμβολίων κατά των όγκων. Αυτά τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε διαφορετικά είδη όγκων, όπως λέμφωμα, μελάνωμα και καρκίνος του μαστού.

Οι ερευνητές αναγκάστηκαν να βελτιώσουν τα προηγούμενα εμβόλια που δημιούργησαν, λόγω ορισμένων περιορισμών. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Ma, ανέφερε ότι ένα μη ευνοϊκό μικροπεριβάλλον ανοσοποίησης, μαζί με μια περίπλοκη διαδικασία προετοιμασίας και την ανάγκη για συχνούς εμβολιασμούς, έθεσαν σε κίνδυνο την απόδοση των συγκεκριμένων εμβολίων. «Επομένως, σχεδιάσαμε ένα νέο σκεύασμα με βάση τη μικροκάψουλα, για εμβολιασμούς κατά του καρκίνου υψηλής απόδοσης», δήλωσε.


Credit: WEI Wei

Υπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροκάψουλα αυτοθεραπείας με μετα-ενθυλάκωση, πολλαπλή φόρτωση και αποτελεσματική διαμόρφωση μικροοργανισμών ανοσοποίησης, σε ένα εμβόλιο κατά των όγκων.

Το ειδικό χαρακτηριστικό της αυτοθεραπείας, είναι το γεγονός ότι παρέχει ένα ήπιο και αποτελεσματικό αντίγονο μικροενθυλάκωσης. Μετά τον εμβολιασμό, οι μικροκάψουλες δημιουργούν ένα ευνοϊκό μικροπεριβάλλον ανοσοποίησης, όπου η κινητική απελευθέρωση του αντιγόνου, η συμπεριληφθείσα κυτταρική συμπεριφορά και το περιβάλλον του οξέος, λειτουργούν με συνεργικό τρόπο.

Λόγω των συνεργικών αποτελεσμάτων, το εμβόλιο επιτυγχάνει την αύξηση της χρήση των αντιγόνων, τη βελτίωση της εμφάνισης των αντιγόνων και την ενεργοποίηση των κυττάρων που εμφανίζουν αντιγόνα. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται η αποτελεσματική απόκριση των Τ-κυττάρων, η ισχυρή αναστολή του όγκου, αντι-μεταστατικά αποτελέσματα και η πρόληψη μεταχειρουργικής υποτροπής, με διάφορους τύπους αντιγόνων σε διαφορετικά μοντέλα όγκων.

Σημαντικότητα μελέτης

Ένας ομότιμος κριτικός από το Science Advances, περιγράφοντας τη μελέτη τόνισε ότι τα αποτελέσματα της ήταν εντυπωσιακά, επισημαίνοντας την σημαντική συμβολή της στα θεραπευτικά εμβόλια και στην ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Breast cancer vaccines may work better with silicon microparticles https://medicalxpress.com/news/2015-05-breast-cancer-vaccines-silicon-microparticles.html

Self-healing microcapsules synergetically modulate immunization microenvironments for potent cancer vaccination https://advances.sciencemag.org/content/6/21/eaay7735