Ενδοκρινολογικά

Νέο πείραμα ‘ξεκλειδώνει’ τον μηχανισμό που η σεροτονίνη επιδρά στη συμπεριφορά

Νέα, πρωτοποριακά πειράματα για τη σεροτονίνη

Αν και ο ρόλος της σεροτονίνης στη ρύθμιση της διάθεσης είναι εδώ και καιρό γνωστός, οι επιστήμονες εντούτοις δε φαίνεται ακόμη να έχουν κατανοήσει πλήρως τον ακριβή μηχανισμό και το πως οι νευροδιαβιβαστές επηρεάζουν το εγκέφαλο και τη συμπεριφορά.

Για να αποκαλύψουν ορισμένα βασικά σημεία σχετικά με το πως επιδρά η σεροτονίνη οι επιστήμονες του MIT’s Picower Institute for Learning and Memory αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον νηματώδη σκώληκα C. elegans. Αν και είναι μικροσκοπικός, με νευρικό σύστημα που έχει 302 νευρώνες αποτελεί ένα ισχυρό σύστημα για τη μελέτη της επίδρασης και του ελέγχου της σεροτονίνης στη διάθεση και στον εγκέφαλο, ανέφερε ο Επικεφαλής της έρευνας Steven Flavell, Καθηγητής του Picower Institute.

Σε αντίθεση με τα θηλαστικά, οι νευρώνες του συγκεκριμένου σκώληκα καθώς και οι συνδέσεις τους έχουν καταγραφεί και απεικονίζονται πλήρως, έτσι οι ειδικοί έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν γενετικά κάθε κύτταρο, συμπεριλαμβανομένων και των 5 υποδοχέων της σεροτονίνης που διαθέτει ο σκώληκας.

‘Με το να εκμεταλλευτούμε ένα καλά ορισμένο παράδειγμα για την λειτουργία της σεροτονίνης και τις απεικονιστικές τεχνολογίες, είμαστε σε πλεονεκτική θέση για να εξετάσουμε πως η απελευθέρωση της σεροτονίνης ενεργοποιεί ξεχωριστούς υποδοχείς μέσα στο κύκλωμα για να μεταβάλλει τις ενέργειες που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά’ αναφέρει ο Steven Flavell

Τα νέα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη νέα μελέτη για τη σεροτονίνη

Με την ολοκλήρωση της μελέτης αυτής θα έχουν επιτευχθεί τρεις στόχοι σύμφωνα με τον Steven Flavell.

Πιο αναλυτικά, οι σύνδεσμοι των υποδοχέων της σεροτονίνης  που μεσολαβούν στην επίδραση της τελευταίας στην συμπεριφορά θα χαρτογραφηθούν και θα εντοπιστούν παράλληλα και οι ακριβείς νευρώνες όπου λειτουργούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής.

Επιπροσθέτως θα αναλυθεί ο τρόπος που η σεροτονίνη μεταβάλλει την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Θα προσδιορίσει δηλαδή πως διαφέρουν τα κυκλώματα που ανταποκρίνονται στη σεροτονίνη όταν οι σκώληκες θα πρέπει να εξισορροπήσουν τα αρνητικά ερεθίσματα με τις εύγευστες τροφές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα δύο πρώτα σύνολα των πειραμάτων θα αποκαλύψουν πως ο εγκέφαλος διοχετεύει τη σεροτονίνη για να διαμορφώσει τη συμπεριφορά, ενώ το τρίτο θα περιγράψει πως οι παραπάνω δυναμική ενδέχεται να διαφοροποιηθεί σε πιο πολύπλοκα ερεθίσματα και περιβάλλοντα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Scientists aim to learn how serotonin modulates behavior medicalxpress.com/news/2020-02-scientists-aim-serotonin-modulates-behavior.html

Gut-brain connection signals worms to alter behavior while eating https://phys.org/news/2018-12-gut-brain-worms-behavior.html