Καρκίνος

Νέο τεστ αίματος σχεδιασμένο για να εντοπίζει έγκαιρα τον καρκίνο

Ένα νέο τεστ έρχεται για να αλλάξει το παιχνίδι του καρκίνου, ανιχνεύοντας έως και πενήντα είδη καρκίνου, με μια απλή εξέταση αίματος.

Τι είναι ο καρκίνος;

Ο καρκίνος είναι ένας όρος «ομπρέλα» που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μεγάλη ομάδα καρκινικών ασθενειών που προκαλούνται από τη μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων, τον μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό τους και την εξάπλωσή τους σε διάφορα όργανα και ιστούς του σώματος. Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ποιοι διαφορετικοί τύποι καρκίνου υπάρχουν;

Οι καρκίνοι λαμβάνουν το όνομά τους από την περιοχή του σώματος στην οποία αναπτύσσονται και από τον τύπο των κυττάρων από τον οποίο απαρτίζονται, ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξει μετάσταση σε άλλα, απομακρυσμένα μέρη του σώματος, από τον αρχικό όγκο. Για παράδειγμα, ένας καρκίνος που ξεκινά στους πνεύμονες και κάνει μετάσταση στο συκώτι εξακολουθεί να ονομάζεται καρκίνος του πνεύμονα. Υπάρχουν αρκετοί κλινικοί όροι που χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, όπως:

Η νέα εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τον καρκίνο;

Η Galleri, μια εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια, ανέπτυξε ένα ομώνυμο τεστ αίματος, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει έως και πενήντα τύπους καρκίνου. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εταιρεία, το τεστ μπορεί να εντοπίσει «σημάδια – σήματα» για πενήντα περίπου τύπους καρκίνου, ανάμεσά τους και δύσκολα ανιχνεύσιμοι τύποι και θανατηφόροι καρκίνοι, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, ο καρκίνος των ωοθηκών και ο καρκίνος του οισοφάγου.

Ο γιατρός κάνει μια απλή λήψη αίματος από τον ασθενή και ακολούθως στέλνει το δείγμα στο εργαστήριο της Galleri, όπου πραγματοποιείται ανάλυση για τυχόν εντοπισμό του DNA που αποβάλλεται από τα καρκινικά κύτταρα. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται και πάλι στον γιατρό μέσα σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Julia Feygin, MD, ανώτερη επιστήμονα στο Galleri, το τεστ μπορεί να βρει και να καθορίσει την αλληλουχία αυτών των μικροσκοπικών κομματιών DNA που αποβάλλονται από τον όγκο στο αίμα και με βάση τα μοτίβα που θα αναγνωριστούν μπορεί να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι σημάδι καρκίνου. Επισήμανε επίσης, ότι το τεστ μπορεί να προβλέψει με υψηλή ακρίβεια από πού προέρχεται αυτό το καρκινικό σημάδι στο σώμα.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι το Galleri δεν διαγιγνώσκει τον καρκίνο, δεν εντοπίζει όλους τους τύπους καρκίνου και δεν προορίζεται για να αντικαταστήσει τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο που συνιστούν οι ειδικοί στον γενικό πληθυσμό. Παρόλα αυτά, το εν λόγω τεστ μπορεί να οδηγήσει σε πιο έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, που όπως γνωρίζουμε είναι το κλειδί για την έγκαιρη θεραπεία και την βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών. Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το 71% των θανάτων από καρκίνο προκαλούνται από καρκίνους που δεν διαγιγνώσκονται εγκαίρως.

Σημειώνεται ότι το τεστ της Galleri δεν έχει λάβει ακόμη πλήρη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά με την πλήρη έγκρισή του, θα αρχίσει να χρησιμοποιείται κυρίως σε πληθυσμούς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

New Blood Test Designed to Spot Cancer Early https://www.webmd.com/cancer/news/20211103/new-blood-test-designed-to-spot-cancer-early

How does the Galleri test find cancer? https://www.galleri.com/the-galleri-test/understanding-your-results

Researchers say new blood test can spot more than 50 types of cancer — many hard to detect early https://www.cbsnews.com/news/cancer-blood-test-early-detection/