Καρδιά και αγγεία

Νέος διασπώμενος βηματοδότης: Εξαφανίζεται όταν δεν είναι πια χρήσιμος!

Τις περισσότερες φορές, η εμφύτευση ενός βηματοδότη είναι μόνιμη, επειδή οι ασθενείς τον χρειάζονται για όλη τους τη ζωή. Ωστόσο, όταν προκύψουν καταστάσεις, όπως η καρδιακή προσβολή ή μια επέμβαση, που οι βηματοδότες είναι χρήσιμοι για μικρό χρονικό διάστημα, τότε οι ασθενείς καλούνται να υποβληθούν σε μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του βηματοδότη, η οποία επέμβαση εγκυμονεί διάφορους κινδύνους.

Τώρα, ερευνητές στο Northwestern University και το George Washington University, δημιούργησαν έναν προσωρινό βηματοδότη που διαλύεται και απορροφάται από το σώμα όταν πλέον δεν είναι απαραίτητος, απομακρύνοντας έτσι την ανάγκη για επιπλέον χειρουργική επέμβαση αφαίρεσής τους.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο στο Nature Biotechnology.

Τι είναι και πώς λειτουργεί ο νέος διασπώμενος βηματοδότης;

Ο νέος διασπώμενος βηματοδότης είναι μια μικρή, επίπεδη συσκευή που μοιάζει με έμπλαστρο, η οποία τοποθετείται και «ράβεται» στην επιφάνεια της καρδιάς. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο εν λόγω βηματοδότης είναι παρόμοια με τα διασπώμενα ράμματα, με αποτέλεσμα να διαλύονται περίπου σε διάστημα πέντε έως επτά εβδομάδων.

Σε αντίθεση με άλλους βηματοδότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν καλώδια που συνδέονται με μια μπαταρία έξω από το σώμα, ο νέος βηματοδότης τροφοδοτείται από ραδιοσυχνότητες. Σημειώνεται ότι οι μικρές ποσότητες μετάλλου που υπάρχουν στη συσκευή είναι κατασκευασμένες από μαγνήσιο και βολφράμιο που είναι βιοσυμβατά και βιοαπορροφήσιμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χρήση του διασπώμενου βηματοδότη εξαλείφει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση της συσκευής όταν πια δεν είναι χρήσιμη, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους που συνεπάγονται από μια δεύτερη επέμβαση στην καρδιά. Σημειώνεται τέλος, ότι ο διασπώμενος βηματοδότης δεν είναι πιο ακριβός από τον παραδοσιακό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πότε θα είναι έτοιμος για χρήση στους ανθρώπους ο διασπώμενος βηματοδότης;

Ο διασπώμενος βηματοδότης δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί  σε ανθρώπους, παρά μόνο σε ζωικά μοντέλα, όπως οι ποντικοί, οι αρουραίοι και οι σκύλοι και σε ανθρώπινες καρδιές μετά τον θάνατο κάποιου ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανόν ο διασπώμενος βηματοδότης να είναι έτοιμος για χρήση στις ανθρώπινες καρδιές μέσα σε δύο με τρία χρόνια, αφού πρώτα ελεγχθεί με ακρίβεια η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητες περαιτέρω έρευνες και δοκιμές.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

New Pacemaker Disappears When No Longer Needed https://www.verywellhealth.com/dissolvable-pacemaker-5192959

Biodegradable Materials and Metallic Implants—A Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748551/

Fully implantable and bioresorbable cardiac pacemakers without leads or batteries https://www.nature.com/articles/s41587-021-00948-x#citeas