Διατροφή

Νεότερα δεδομένα για τη δίαιτα με νερό

© Trutta | Dreamstime Stock Photos
© Trutta | Dreamstime Stock Photos

Νέες έρευνες δείχνουν πως η νηστεία με νερό-μια ειδική δίαιτα δηλαδή, που δεν επιτρέπεται η κατανάλωση καμίας τροφής παρά μονάχα νερό- προάγει την υγεία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Άλλοι, όμως, ισχυρίζονται πως μια τέτοια νηστεία ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους και να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ζάλη, αδυναμία, αρρυθμίες και απότομη απώλεια βάρους.

Τι είναι η νηστεία με νερό

Η νηστεία με νερό είναι μια πανάρχαιη μορφή νηστείας, όπου δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής για το χρονικό διάστημα που έχει οριστεί. Έχει χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια και οι περισσότερες θρησκείες την είχαν ενστερνιστεί. Το άτομο απέχει εντελώς από την τροφή και καταναλώνει μόνο νερό, συνήθως για μια έως και τρεις ημέρες που είναι και η συνήθης χρονική διάρκεια της νηστείας αυτής. Άλλοι μπορεί να νηστέψουν για 12 ώρες, άλλοι παρατείνουν τη νηστεία για μία εβδομάδα, όμως το διάστημα που έχει επικρατήσει να διαρκεί είναι 1-3 ημέρες. Μια νέα μορφή της, η διαλειμματική νηστεία όπου διαστήματα νηστείας με νερό εναλλάσσονται με κατανάλωση τροφής, έχει κάνει την εμφάνιση της και έχει αγαπηθεί πολύ ιδιαίτερα από εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος. Η βάση της όμως παραμένει η ίδια, δηλαδή η αποχή από το φαγητό και η κατανάλωση νερού, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια της νηστείας αυτής.

Διαλειμματική δίαιτα

Η διαλειμματική νηστεία είναι πιο εύκολο να ακολουθηθεί από τον σύγχρονο άνθρωπο, καθώς μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις ανάγκες του. Μπορεί λοιπόν κανείς να νηστεύει για 12 ώρες ή για 16 και να καταναλώνει μόνο νερό και τις υπόλοιπες ώρες να επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να τρώει μεσημεριανό και βραδινό αλλά να παραλείπει το πρωινό, ή να τρώει μόνο πρωί και μεσημέρι και να αποφεύγει το βραδινό γεύμα,δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο πεπτικό του σύστημα να ξεκουραστεί. Άλλοι επιλέγουν να μην καταναλώνουν τίποτα πέρα από νερό από τις 8 μμ μέχρι και το επόμενο πρωί στις 8, κάτι που είναι σχετικά εύκολο καθώς μεσολαβεί ο νυχτερινός ύπνος.

Νηστεία 3 ημερών

Η νηστεία των 3 ημερών είναι δυσκολότερη από τη διαλειμματική νηστεία, αφού για τρεις μέρες δεν επιτρέπεται η καταναλωση καμίας τροφής. Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που την επιλέγουν καθώς θεωρούν πως τους βοηθά να απαλλαγούν από τοξίνες, από το περιττό βάρος και βοηθά όπως υποστηρίζουν στο να γίνει μια επανεκκίνηση στον οργανισμό τους. Όμως, δεν μπορεί να την εφαρμόσει ο καθένας, καθώς εγκυμονεί κινδύνους και πριν αποφασίσει κάποιος να την κάνει είναι απαραίτητο να πάρει την έγκριση του γιατρού του, αφού σε ορισμένες καταστάσεις μπορεί να βλάψει την υγεία. Επιπλέον, το διάστημα που διαρκεί η νηστεία πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση και η έκθεση σε έντονο ψύχος ή υπερβολική ζέστη.

Πλεονεκτήματα

Έρευνες σε πειραματόζωα  έδειξαν πως η νηστεία με νερό μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, ενώ παράλληλα διατηρεί τη διαύγεια της σκέψης. «Σε αρουραίους έχουμε παρατηρήσει πως ένα από τα αποτελέσματα της νηστείας είναι πως πεθαίνουν τα κύτταρα με βλάβες και προάγεται η παραγωγή βλαστοκυττάρων’ αναφερόμενα ο Longo ο οποίος όμως σημειώνει πως είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της νηστείας με νερό. Οι τελευταίες έρευνες σε ανθρώπους δείχνουν πως μερικοί τύποι νηστείας με νερό μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να διατηρήσουν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου και να μειώσουν την φλεγμονή στον οργανισμό, όμως δεν θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει αυτή τη νηστεία χωρίς την έγκριση του γιατρού του.

 

.

 

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved