Ψυχική υγεία

Νευροανάδραση: Η φυσικοθεραπεία του εγκεφάλου

Τι θα γινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι υπάρχει τρόπος να μάθετε να ελέγχετε τα δικά σας εγκεφαλικά κύματα; Και ότι μαθαίνοντας να το κάνετε αυτό, θα μπορούσατε να ανακουφιστείτε από μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων που κυμαίνονται από το άγχος, τη χαμηλή διάθεση, την αϋπνία, ακόμη και τη διαχείριση των ημικρανιών; Η νευροανάδραση, ή αλλιώς γνωστή ως νευρο-βιοανάδραση, είναι ένα ψυχολογικό εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επιχειρήσουμε αυτές τις αλλαγές.

Η νευροανάδραση είναι μια μορφή εκπαίδευσης του εγκεφάλου κατά την οποία το άτομο μαθαίνει να ανεβάζει ή να κατεβάζει συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα με βάση τα δεδομένα που λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο, με τη μορφή ακουστικής ή οπτικής ανατροφοδότησης. Η υπερβολική ή η έλλειψη ορισμένων εγκεφαλικών κυμάτων σε συγκεκριμένες θέσεις του εγκεφάλου συσχετίζονται με αυξήσεις ορισμένων συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα βήτα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται F4 σχετίζονται με προβλήματα, με υπερδιέγερση, άγχος και φλυαρία (Collura, 2014). Έτσι, η αρχή της νευροανάδρασης είναι να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο να δημιουργεί τα βέλτιστα εγκεφαλικά κύματα και να μειώσει την αρνητική συμπτωματολογία με μια μη επεμβατική θεραπεία χωρίς φάρμακα.

Τα άτομα λαμβάνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με τη μορφή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Στη συνέχεια, τους δίνεται ένα σύστημα ανατροφοδότησης, το οποίο μπορεί να είναι ακουστικό (π.χ. μουσική ή ήχοι) ή οπτικό (π.χ. βιντεοπαιχνίδια, ταινίες ή κινούμενες εικόνες). Όταν τα στοχευμένα εγκεφαλικά κύματα αποδίδουν στο επιθυμητό όριο, το σύστημα ανατροφοδότησης λειτουργεί. Όταν τα στοχευμένα εγκεφαλικά κύματα αποτυγχάνουν το επιθυμητό όριο, το σύστημα ανατροφοδότησης παγώνει ή σβήνει. Αυτό εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να καταλάβει ότι για να συνεχιστεί η ανατροφοδότηση, τα στοχευμένα εγκεφαλικά κύματα πρέπει να παραμείνουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος μαθαίνει να διατηρεί αυτή τη “θέση” και η αρνητική συμπτωματολογία αρχίζει να εξαλείφεται και να μειώνεται σε ένταση και συχνότητα.

Λειτουργεί στα αλήθεια η νευροανάδραση;

Οι απαρχές της νευροανάδρασης χρονολογούνται στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και του 60. Ο Dr. Joseph Kamiya εκπαίδευσε άτομα να επιτυγχάνουν μια κατάσταση άλφα με τον ήχο ενός κουδουνιού και ο Dr. Barry Sterman δίδαξε γάτες να αυξάνουν τον αισθητικοκινητικό ρυθμό τους, γεγονός που μείωσε τις επιληπτικές κρίσεις τους (Kamiya, 1971 και Sterman, 1972). Έκτοτε, η νευροανάδραση έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων που κυμαίνονται από άγχος, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το φάσμα του αυτισμού, διαταραχές χρήσης ουσιών, αϋπνία, μέχρι ιατρικές καταστάσεις όπως επιληψία, διαταραχή επιληπτικών κρίσεων και ημικρανίες. Όταν μια τόσο μεγάλη ποικιλία παθήσεων εξετάζεται από έναν τρόπο θεραπείας, ο σκεπτικισμός φυσικά αυξάνεται.

Η νευροανάδραση δεν είναι ένα μαγικό ραβδί. Η νευροανάδραση λειτουργεί καλύτερα ως συμπλήρωμα, ως πρόσθετο σε άλλες θεραπείες. Ενθαρρύνοντας όλους τους ασθενείς να συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία και να εξασκούν τις δεξιότητες που διδάσκονται στις συνεδρίες. Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα σε ασθενείς που ήταν σε αδιέξοδο με τη θεραπεία, που είχαν εξαντλήσει το μέγιστο της φαρμακευτικής αγωγής και που είχαν εξαντληθεί με τις συνεδρίες θεραπείας. Η νευροανάδραση παρείχε την πρόσθετη ώθηση που χρειαζόταν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Για τα άτομα που επενδύουν ενεργά στη θεραπεία τους, η νευροανάδραση μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια προσθήκη.

Η νευροανάδραση είναι η φυσικοθεραπεία του εγκεφάλου

Σκεφτείτε το ως φυσικοθεραπεία για τον εγκέφαλο. Πιθανότατα, κάποιος περνά από εβδομάδες έως μήνες φυσικοθεραπείας πριν παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος. Επιπλέον, συνταγογραφούνται ασκήσεις για το σπίτι. Αυτό ισχύει και για τη νευροανάδραση, τη φυσική θεραπεία του εγκεφάλου. Οι πελάτες παρακολουθούν εκπαιδευτικές συνεδρίες δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και λαμβάνουν περαιτέρω οδηγίες για να εμπλακούν σε συμπεριφορές, δεξιότητες και επιλογές τρόπου ζωής εκτός συνεδριών που υποστηρίζουν την αλλαγμένη λειτουργία των εγκεφαλικών κυμάτων τους. Αυτοί είναι οι ασθενείς που επωφελούνται περισσότερο.

Πρόσφατα, παρατηρήθηκε μια αύξηση των ατόμων που αναζητούν μη φαρμακευτικές μεθόδους θεραπείας, όπως η νευροανάδραση και η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS). Οι περισσότεροι ασθενείς είτε έχουν εξαντλήσει τις φαρμακευτικές επιλογές είτε αναζητούν πιο φυσικές οδούς προς την ευεξία.

Για όσους αναζητούν ένα διαφορετικό είδος θεραπείας, η νευροανάδραση μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να βρείτε κάποιον που είναι καλά εκπαιδευμένος και μπορεί να θέσει ρεαλιστικές προσδοκίες.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Collura, Thomas, F. (2014). Technical Foundations of Neurofeedback. Routledge Taylor and Francis Group.

Kamiya, J. (1971). https://psycnet.apa.org/record/2013-42988-008

Sterman, M.B.; Friar, L. (1972). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4113278/