Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Νευροπαθητικός πόνος: Τι μπορώ να κάνω;

Εάν έχετε πόνο λόγω κάποιας βλάβης σε νεύρο, γνωρίζετε ότι μπορεί να πάρει πολλές μορφές: κάψιμο, μυρμήγκιασμα, ηλεκτρισμό και καρφίτσες και βελόνες. Αλλά αν δεν έχετε ιδέα τι προκαλεί τον πόνο, δεν είστε οι μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεξήγητο νευρικό πόνο. Ενώ η παραδοσιακή ιατρική μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση, υπάρχουν και διάφοροι άλλοι τρόποι για να μειώσετε τον πόνο.

Ποιες είναι οι αιτίες του νευρικού πόνου;

Ο πόνος αυτός προκαλείται από βλάβη στο νεύρο. Περισσότερες από 50 ιατρικές καταστάσεις, φάρμακα και τοξίνες είναι γνωστό ότι προκαλούν νευρική βλάβη, όπως:

Μόλις ένα νεύρο υποστεί βλάβη, είναι πιο πιθανό να αρχίσει να συμπεριφέρεται ανώμαλα. Μπορεί να γίνει ήσυχο και να μην στέλνει καμία πληροφορία, γεγονός που προκαλεί μούδιασμα. Ή μπορεί να στέλνει υπερβολικά και ακατάλληλα μηνύματα πόνου.

Μπορώ να βρω τι μου προκαλεί νευρικό πόνο;

Για πολλούς ανθρώπους, η αιτία του νευρικού πόνου δεν μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και μετά από εκτεταμένες εξετάσεις. Αυτό ονομάζεται ανεξήγητος (ιδιοπαθής) νευρικός πόνος ή ιδιοπαθής νευροπάθεια. Ο ανεξήγητος νευρικός πόνος μπορεί ακόμα να οφείλεται σε νευρική βλάβη που συνέβη σε κάποιο σημείο, αλλά οι τρέχουσες ιατρικές γνώσεις και οι εξετάσεις δεν μπορούν να πουν πώς, πότε ή γιατί. Περίπου 15 έως 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύεται ότι έχουν κάποια μορφή νευρικού πόνου, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα άνω των 60 ετών. Σε ορισμένες μελέτες, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες με ανεξήγητο νευρικό πόνο είχαν επίσης προδιαβήτη. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αυξημένα σάκχαρα αίματος του προδιαβήτη μπορεί να είναι η κύρια αιτία. Σχεδόν το 20% όλων των ατόμων με διαβήτη έχουν ήδη κάποια νευροπάθεια μέχρι τη στιγμή που διαγιγνώσκονται. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το μεταβολικό σύνδρομο – ο συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης, μη φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης, παχυσαρκίας και προδιαβήτη – είναι επίσης συχνό σε άτομα με ανεξήγητο νευρικό πόνο. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στον πόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ανεξήγητου νευρικού πόνου;

Η ιδιοπαθής περιφερική νευροπάθεια, όπως η διαβητική νευροπάθεια, προκαλεί συνήθως μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Το μούδιασμα μπορεί να περάσει απαρατήρητο εάν δεν προκαλεί πόνο. Ο νευρικός πόνος στην ιδιοπαθή περιφερική νευροπάθεια είναι συνήθως στα πέλματα και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να είναι στα χέρια. Οι άνθρωποι περιγράφουν τον ανεξήγητο νευρικό πόνο τους με διαφορετικούς τρόπους:

  • Κάψιμο
  • Μυρμήγκιασμα
  • Τσιμπήματα και βελόνες
  • Ηλεκτρικά σοκ

Το απλό άγγιγμα μπορεί να προκαλέσει πόνο στα νεύρα και ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής ακόμη και όταν δεν υπάρχει διέγερση. Συχνά, ο ανεξήγητος νευρικός πόνος είναι χειρότερος τη νύχτα, παρεμβαίνοντας στον ύπνο. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, επειδή οι άνθρωποι χρειάζονται επαρκή ύπνο για να αντιμετωπίσουν τον πόνο.

Ποια είναι η κατάλληλη ιατρική φροντίδα για τον ανεξήγητο νευρικό πόνο;

Όποιος έχει πόνο στα νεύρα πρέπει να κάνει πλήρη φυσική εξέταση από γιατρό. Να ελεγχθεί για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε. Αξιολογηθείτε για πρόσφατες ιογενείς ασθένειες και τοξίνες στις οποίες μπορεί να έχετε εκτεθεί. Επίσης, συζητήστε με το γιατρό το πλήρες οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας. Υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του ανεξήγητου νευρικού πόνου και αξίζει να τις συζητήσετε με το γιατρό σας. Αλλά ενώ τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, συνήθως δεν μπορούν να μειώσουν περισσότερο από το ήμισυ του πόνου.

Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι για τον πόνο των νεύρων;

Αρκετές στρατηγικές αυτοφροντίδας μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε και να ζήσετε καλύτερα με ανεξήγητο νευρικό πόνο.

  1. Κινηθείτε. Η τακτική άσκηση μπορεί να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια με την πάροδο του χρόνου, θρέφοντας τα κατεστραμμένα νεύρα πίσω στην υγεία. Ξεκινήστε με έναν καθημερινό περίπατο και αυξήστε σταδιακά το ρυθμό και την απόσταση.
  2. Ενισχύστε τη φροντίδα των ποδιών. Εάν έχετε νευρόπονο στα πόδια, εξετάστε τα καθημερινά, φορέστε άνετα παπούτσια και επισκεφθείτε τακτικά έναν ποδίατρο.
  3. Κοιμηθείτε λίγο. Ο καλός ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος αν πονάτε. Αυξήστε τις πιθανότητες περιορίζοντας την πρόσληψη καφεΐνης το απόγευμα, διατηρώντας σταθερή ώρα ύπνου και διατηρώντας την κρεβατοκάμαρα για ύπνο.
  4. Εξερευνήστε τη σύνδεση νου-σώματος. Ζητήστε από το γιατρό σας ή έναν έμπιστο φίλο να σας παραπέμψει σε έναν αξιόπιστο επαγγελματία που παρέχει καθοδηγούμενες εικόνες, διαλογισμό, βιοανάδραση ή ύπνωση.

Εάν ο νευρόπονός σας δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα και την αυτοφροντίδα, ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσετε με έναν ειδικό για τον νευροπαθητικό πόνο. Ο γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα σας παραπέμψει, πιθανότατα σε νευρολόγο. Ένας ειδικός στον νευροπαθητικό πόνο μπορεί να είναι εξοικειωμένος με τις πολλαπλές «εκτός ετικέτας» χρήσεις των φαρμάκων για τον νευρικό πόνο και να είναι σε θέση να σας παράσχει πρόσθετη βοήθεια.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Idiopathic neuropathy, prediabetes and the metabolic syndrome https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022510X05004223

Value of the oral glucose tolerance test in the evaluation of chronic idiopathic axonal polyneuropathy. https://www.semanticscholar.org/paper/Value-of-the-oral-glucose-tolerance-test-in-the-of-Hoffman-Snyder-Smith/31eff09de0106a0b81e0d59d42b4fbf01404958b

Painful Sensory Neuropathy https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200307173490321

Exercise training can modify the natural history of diabetic peripheral neuropathy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16798472/

Treatment of painful diabetic peripheral neuropathy https://journals.lww.com/poijournal/Abstract/2015/39010/Treatment_of_painful_diabetic_peripheral.4.aspx